NaslovnaMoto GaražaOpremaAluminijumski koferi – Najsigurnije rešenje za putovanja

Aluminijumski koferi – Najsigurnije rešenje za putovanja

-

Motociklisti koji često putuju i imaju potrebu da ponesu veću količinu stvari znaju koliko je bitno imati kvalitetne aluminijumske kofere. Aluminijumski koferi moraju da ispune niz zahteva kako bi prilikom svakog putovanja prtljag ostao neoštećen i suv. Takođe koferi uvek moraju biti što je moguće lakši i praktičniji.

Malo je kompanija koje prave odlične aluminijumske kofere. Jedna od takvih kompanija je SW Motech i na primeru njihove serije TRAX ADV kofera ćemo danas objasniti o čemu se sve mora voditi računa kada kupujete aluminijumske kofere. Budući da nisu jeftina stavka, bitno je da budu kvalitetno napravljeni kako bi vam dugo trajali.

Zašto baš aluminijum?

Pri izradi TRAX ADV kofera SW Motech je koristio aluminijum kako bi ostvario kompromis između težine i izdržljivosti. Koferi ne bi smeli da imaju veliku masu i pazi se na svaki gram, a sa druge strane koferi moraju biti dovoljno izdržljivi da ne bi došlo do oštećenja i pucanja u slučaju ispuštanja motocikla ili pada. SW Motech TRAX ADV koferi koriste aluminijum debljine 1,5 mm.

Konkretno, SW Motech bočni koferi zapremine 37 ili 45 litara imaju masu od 5,1 kg, odnosno 5,4 kg, što uopšte nije puno sa obzirom na zapreminu.

Aluminijumski koferi SW Motech
Foto: SW Motech

Praktičnost na svakom koraku

Kofer ne sme da propušta vodu! Iz tog razloga je SW Motech u izradi radi kofera koristio mašinsko zavarivanje pri spajanju ivica kofera. Savršeni varovi sprečavaju prodiranje vode ili prašine u same kofere i na taj način štite prtljag. To je naročito bitno ukoliko u prtljagu nosite, na primer foto opremu ili bilo šta osetljivo na prašinu i vlagu.  Svaki kofer u fabrici prolazi kroz finalno testiranje kako bi se utvrdilo da li slučajno propušta vodu.

Aluminijumski koferi SW Motech
Foto: SW Motech

Kod manje kvalitetnih kofera prodor vlage se uglavnom javlja na šarkama kofera zbog nedovoljno pedantno izbušenih rupa za šarke i samih postavljanja šarki. SW Motech pri izradi kofera koristi specijalni način bušenja rupa i zaptivače koji obezbeđuju vodonepropusnost. Osim toga, položaj šarki je projektovan tako da se voda ne zadržava na šarkama čime se dodatno smanjuje mogućnost prodiranja vode.

Ako malo bolje pogledate SW Motech TRAX ADV kofere videćete da bočni koferi na spoljašnjim, donjim stranama nemaju prav ugao, već su malo „zasečeni“. To je iz praktičnih razloga, kako u nekim krivinama ne bi došlo do kačenja ivica kofera o asfalt.

TRAX ADV koferi imaju drške za nošenje kako bi dodatno povećali praktičnost u trenucima pre i posle vožnje.

Jednostavan sistem kačenja

Već kad smo se dotakli montaže kofera, valja spomenuti da se kačenje obavlja na QUICK-LOCK PRO i EVO nosače kofera.

Aluminijumski koferi SW Motech
Foto: SW Motech

Zaštita od oksidacije

Dobra stvar kod aluminjuma je to što nije podložan koroziji, ali je zato podložan oksidaciji. Tokom procesa proizvodnje, SW Motech na aluminijum stavlja zaštitni sloj koji sprečava pojavu oksidacije i koji pri tome omogućava lakše pranje kofera.

Nekoliko modela TRAX ADV kofera koje vredi spomenuti

Kad smo već uzeli za primer TRAX ADV kofere, valja spomenuti i šta SW Motech ima u svojoj ponudi, odnosno u kojim zapreminama dolaze koferi.

TRAX ADV M bočni kofer ima zapreminu od 37 litara i dimenzije 49 x 23 x 37 cm, uz masu od 5,1 kg.

Foto: SW Motech

TRAX ADV L bočni koferi dolaze u zapremini od 45 litara i dimenzijama 49 x 28 x 37 cm, uz masu od 5,4 kg.

Foto: SW Motech

Što se gornjeg kofera tiče, on ima zapreminu od 38 litara, dimenzije 41 x 34 x 33 cm i masu od svega 4,7 kg.

Foto: SW Motech

Ukoliko vas interesuju SW Motech TRAX ADV koferi, možete se obratiti uvozniku i zastupniku za SW Motech, kompaniji Burnout koja se nalazi na adresi Bulevar Arsenija Čarnojevića 95A. Takođe, za više informacija možete posetiti i zvaničnu veb stranicu firme Burnout.

Ukoliko želite podelite vaše iskustvo sa aluminijumskim koferima, to možete učiniti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.