NaslovnaMoto GaražaKako širina guma utiču na upravljivost motocikla?

Kako širina guma utiču na upravljivost motocikla?

-

Motociklisti prilikom odabira guma često sebi postavljaju pitanje tipa: šta bi bilo kada bih stavio gumu većih ili manjih dimenzija? U ovom tekstu pokušaćemo da vam damo odgovore na to kako širina gume utiče na upravljivost motocikla.

Različiti tipovi motocikala iz fabrike izlaze opremljeni širim ili užim profilom guma. Sve dimenzije guma proračunate su od strane fabrike da bi pružile optimalne performanse i da bi pružile dovoljno stabilnosti kada je motocikl opterećen ukupnom maksimalno dozvoljenom masom.

Da bi vam bilo jasnije kakvi tipovi guma postoje, predlažemo da prvo pročitate tekst o osnovnim pojmovima vezanim za gume koji možete naći ovde.

Prva zabluda kod određenog broja vozača je ta će motocikl imati bolju upravljivost kroz krivine ukoliko postave šire gume. Istina je da zapravo uže gume pružaju bolju upravljivost iz razloga što su lakše i što je kontaktna površina manja, te samim tim dolazi do manje trenja. Drugi benefit lakših guma je taj što je lakše savladati žiroskopski efekat koji generiše rotacija točka. Sa druge strane, uži profil gume pri velikim brzinama može da prouzrokuje nestabilnost motocikla.

Razlog zbog kojeg se koriste široki profil guma je taj što uži profil gume ne može da prenese veliku snagu na podlogu zbog male kontaktne površine između gume i podloge. Isto tako uže gume su podložne većim deformacijama prilikom velikog prenosa snage. Još jedan razlog zbog kojeg uglavnom sportski motocikli imaju gume širokih profila je to što prilikom velikih brzina uži profili guma ne mogu dovoljno brzo da odvode toplotu i brzo se raspadaju.

Da li smem da stavim širu gumu od propisane?

Često pitanje i još jedna česta greška koja se dešava ne samo na motociklima već i na automobilima. Na felne koje se koriste za određenu dimenziju guma mogu da se stave svega par milimetara šire gume, a da pri tome te gume i dalje pružaju svoje optimalne performanse.

Točkovi su predviđeni da nose određenu širinu gume, a ukoliko montirate znatno širu gumu ne samo da nećete dobiti na performansama već može da se dogodi upravo suprotno, to jest da izgubite performanse u odnosnu na standardnu gumu. Ovo može da se dogodi iz razloga što se guma deformiše kada je stavite na užu felnu. Takva guma se zaobli tako da zapravo nećete moći maksimalno da koristite bočne strane gume. Pri tome ćete gubiti i na ubrzanju jer je šira guma po pravilu i teža.

Takođe, stavljanjem šire gume rizikujete da dođe do dodirivanje ivice gume sa zadnjom, odnosno prednjom viljuškom što može da prouzrokuje pregrevanje gume.

Da bi vam neke stvari u vezi uzajamne povezanosti između širine gume i prolaska kroz krivine bile jasnije opisaću vam primer iz moto sporta. Verovatno ste primetili da recimo Moto3 motocikli imaju znatno manji ugao nagiba pri prolasku kroz krivine u odnosu na MotoGP motocikle, a često Moto3 motocikli imaju veću briznu prolaska kroz krivine. Da li znate zašto je to tako?

Prilikom prolaska kroz krivinu motocikl je pod nagibom i na njega deluje centripetalna sila koja teži da ispravi motocikl i centrifugalna sila koja teži da “povuče” motocikl ka unutrašnjem delu krivine, odnosno da ga obori. Zahvaljujući brzini, motocikl uspeva da ostane u ravnoteži i da prođe kroz krivinu. Što se motocikl brže kreće to je sposobniji da savlada veći nagib i da se suprotstavi centrifugalnoj sili. Ovo je najjednostavnije objašnjenje zašto motocikl može da se obori kroz krivinu, a da ne padne. Ovo objašnjenje je potrebno radi poređenja obaranja kroz krivinu Moto3 i MotoGP motocikla.

Kako širina guma utiču na upravljivost motocikla

U današnje vreme, uglavnom su gume te koje omogućavaju velike nagibe. MotoGP motocikli moraju da prave veće nagibe da bi brže prošli kroz krivinu, a to mogu upravo zbog toga što imaju šire gume. Kada MotoGP motocikl prolazi kroz krivinu, zbog širine gume osa gazne linije gume udaljenija je od centralne ose motocikla, te zbog toga motocikl mora da bude pod većim nagibom da bi se postigla ravnoteža.

Kada Moto3 motocikl (koji ima uže gume) prolazi kroz krivinu on ne mora da pravi velike nagibe upravo zato što je osa kontaktne površine gume bliža centralnoj osi motocikla.

Kako širina guma utiču na upravljivost motocikla?
Photographer: Gold and Goose

Ovo poređenje između Moto3 i MotoGP motocikla napravili smo samo iz razloga da bismo vam dokazali da ukoliko postavite širu gumu to ne znači da ćete automatski moći više da oborite motocikl i brže prođete kroz krivinu. Naprotiv moraćete daleko više da se trudite da provezete motocikl kroz krivinu, a samim tim više rizikujete.

Dakle, da napravimo jedan rezime: šire gume na motociklima montiraju se da bi omogućili motociklima da prenesu snagu na podlogu, da bi pružili više stabilnosti i da bi duže trajale pri većim brzinama. Ali, svakako je neophodno da se pridržavate ograničenja felni koje su montirane na motocikl. Pridržavajte se onih dimenzija guma koje su propisane od strane fabrike.

Nadamo se da smo vam rešili neke nedoumice oko toga zašto treba poštovati dimenzije guma propisane od strane proizvođača. Uvek, ali gotovo uvek se pridržavajte onih dimenzija guma koje su propisane od strane proizvođača.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.