June 2, 2023
NaslovnaMoto GaražaKako smanjiti potrošnju goriva?

Kako smanjiti potrošnju goriva?

-

Velika potrošnja goriva je nešto što često muči većinu vozača i zato se često postavlja pitanje kako smanjiti potrošnju goriva? U današnjem tekstu vam donosimo par saveta kako da smanjite potrošnju goriva tokom vožnje.

Agregat vašeg motocikla mora biti propisno održavan

Saveti koji dolaze posle ovog ništa vam neće vredeti ukoliko vaš agregat ne radi pravilno. Za efikasnu i ekonomičnu potrošnju goriva bitno je da je agregat u dobrom stanju i da je održavan.

Prvi i najčešći su problemi sa neuštelovanim ili prljavim karburatorima i injekotrima te je bitno da vam je sistem za napajanje gorivom u dobrom stanju. Ukoliko niste sigurni u ispravnost sistema napajanja gorivom, neka majstor proveri isti.

Druga stvar koja itekako može da utiče na potrošnju goriva su raštelovani ventili ili ventili na kojima su se nataložile naslage karbona. U oba slučaja poželjno je ventile prekontrolisati.

Kako smanjiti potrošnju goriva
Kako smanjiti potrošnju goriva Foto:shutterstock

Treća stvar je redovno servisiranje što podrazumeva zamenu ulja, filtera za ulje i filtera za vazduh. Loš filter za vazduh može da smanji efikasnost rada agregata za čak 10% – 15%.

Četvrta stvar koja može da doprinese smanjenju potrošnje goriva su olakšani lanac i lančanici. Naime, agregat dosta snage gubi na samom prenosu, pa lakši lanac i lančanici mogu da potpomognu agregatu da lakše radi.

To je uglavnom to što se tiče agregata, sada prelazimo na jedan bitan faktor.

Aerodinamika

Jedna od dve stvari na koje agregat najviše troši snagu, a i koja najviše utiče na potrošnju goriva je savlađivanje otpora vetra. U principu, što brže vozite, više snage treba vašem agregatu da savlada otpor vetra, što opet donosi većoj potrošnji goriva.

Dakle, zaključak je da što sporije vozite, manje goriva ćete potrošiti, ali… Najtačnije rečeno, potrebno je da vozite što sporije u maksimalnom stepenu prenosa na povoljnom broju obrtaja. Baš sam objasnio a? Da pojasnim opet: vaš motocikl ima šest brzina i povoljnu snagu isporučuje negde na npr. 5.000 O/min, dakle, optimalno je da vozite u tom 6. brzini i na 5.000 O/min.

Ukoliko bi vozili u nižem stepenu prenosa, na primer u četvrtom stepenu, tada bi imali veću potrošnju goriva po pređenom kilometru.

Vesti iz protekle nedelje

Druga stvar o kojoj treba da povedete računa je vaša aerodinamičnost. Full face kacige imaju bolju aerodinamičnost od recimo kaciga za skuter. Zatim, gledajte da vam je ostala oprema uz telo, i da dodaci na motociklu ne štrče previše van gabarita motocikla. Naravno, to je ne moguće ukoliko imate kofere, ali se trudite da sve svedete na minimalnu meru.

Gume

Posle savladavanja otpora vetru, agregat vašeg motocikla mora da savlada i otpor pri kotrljanju. Iz tog razloga je veoma bitno da su vam gume o dličnom stanju i da održavate propisani pritisak u gumama. Sa nižim pritiskom u gumama pruža se veći otpor na kotrljanje, dok veći pritisak u gumama omogućava da se motocikl lakše kreće. U svakom slučaju, održavajte onaj pritisak koji je proizvođač guma preporučio.

Održavanje guma
Foto: Pirelli Press

Težina

Još jedna od stvari koja utiče na potrošnju goriva je sama težina, kako motocikla i vozača, tako i ostalih stvari. Zato kada putujete treba da se potrudite da nosite stvari koje su vam zaista neophodne.

Kvalitet goriva

Na potrošnju kao što nam je svima poznata veoma utiče kvalitet goriva. Zato uvek sipajte na proverenim pumpama velikih korporacija, jer je tu manja verovatnoća da će vam zapasti gorivo lošijeg kvaliteta. Naravno, danas bi prema zakonu sva goriva morala da budu istog ili približnog kvaliteta, ali nikad se ne zna.

Za vožnju po gradu

Gradska vožnja odnese najviše goriva, ali i tu mogu da se naprave uštede koje su povezane sa navikama u vožnji. Reimo, ako se približavate semaforu na kojem je trenutno crveno svetlo, samo opustite gas i pustite da motocikl usporava motornim kočenjem. Na taj način se troši manje goriva nego kada motocikl radi u leru dok stojite u mestu.

Zatim, nemojte vršiti nepotrebne promene stepena prenosa jer i na taj način možete sačuvati koju kap goriva.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste naučili nešto novo što će vam koristiti u svakodnevnim vožnjama.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.