December 6, 2022
NaslovnaMoto SportWorldSBKKawasaki i priča oko 500 obrtaja manje u WSBK šampionatu

Kawasaki i priča oko 500 obrtaja manje u WSBK šampionatu

-

Od početka sezone se priča kako Kawasaki ima 500 obrtaje manje i da su zbog toga Kawasaki i Džonatan Rea oštećeni te da zato ne uspevaju da dominiraju u šampionatu. Priča je zapravo malo drugačija i daleko je od toga da su Kawasaki-ju “oduzeti” obrtaji.

Da biste lakše razumeli celu priču oko određivanja maksimalnog broja obrtaja koji timovi mogu da koriste na motociklima, moramo krenuti od samog početka. Sam početka počinje onog trenutka kada fabrike za neki motocikl krenu u serijsku proizvodnju.

Na osnovu mehaničkih i drugih karakteristika određeni motocikli isporučuju maksimalan broj obrtaja u serijskoj proizvodnji. FIM i WSBK organizatori uzimaju taj broj obrtaja kao relevantan i kao polaznu osnovu za takmičenje u WSBK šampionatu.

Kada proizvođač za sledeću sezonu izbaci novi motocikl koji isporučuje više obrtaja, ponovo se vrši homologacija motocikla za takmičenje u WSBK šampionatu.

Kako je Kawasaki pokušao da “prevari” FIM i organizatore

Naime, Kawasaki je za 2022. godinu izbacio novi model ZX10RR motocikla sa kojim se takmiču u WSBK šampionatu. Tada je Kawasaki na novom ZX10RR-u podigao broj obrtaja za 500 O/Min.

Pred sam početak sezone, FIM je izvršio detaljan pregled motocikla i utvrdili su da Kawasaki nije promenio ništa konkretno na motociklu, već je samo elektronskim putem pomerio “blokadu” za 500 O/Min više. Na taj način je Kawasaki sebi omogućio da umesto na 14.600 O/Min, crveno područje počne na 15.100 O/Min. Budući da između ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg ZX10RR nema većih razlika, Kawasaki je na kraju ipak ograničen na pređašnjih 14.600 O/Min.

Kawasaki i priča oko 500 obrtaja manje u WSBK šampionatu
Kawasaki i priča oko 500 obrtaja manje u WSBK šampionatu Foto: Ducati

Dakle, Kawasaki-ju nisu oduzeti obrtaji, već im nije dozvoljeno da podigne broj obrtaja bez osnova.

Jedini problem koji je FIM napravio je taj što je Kawasaki obavešten tek 10 dana pred početak sezone. Kawasaki je do tad prenose i odnose u menjaču podesio za tih 500 O/min više i zato su inženjeri bili u nezavidnom položaju, jer su morali da se vrate na prošlogodišnja podešavanja zbog čega im je trebalo nešto više vremena da ponovo fino podese motocikl.

Nije sve u maksimalnoj brzini

Još jedna stvar o kojoj se često priča je maksimalna brzina koju Ducati V4R postiže na pravcu. Od kako se Bautista vratio na Ducati, ta razlika je izraženija. Bautista je uvek uspevao da iskoristi pozitivne karakteristike motocikla. Jedna od tih je snaga koju V4R poseduje, a i korist mu ide činjenica da Bautista ima samo 51 kg.

Da nije sve u masi i snazi, pokazuje i sledeći podataka. Rinaldi (Bautistin timski kolega) takođe ima 51 kg, ali je maksimalna brzina koju Rinaldi postiže na pravcima u proseku manja za svega 2,08 km/h. Prosečna maksimalna brzina koju je Bautista postigao na dosadašnjih 18 trka iznosi 301,0444 km/h, dok prosečna maksimalna brzina Rinaldija iznosi 298,9667 km/h.

Bautista je trenutno prvi u šampionatu, dok je Rinaldi peti i zaostaje 150 bodova za timskim kolegom. Lako dolazimo do zaključka da nije sve u maksimalnoj brzini. Ima tu mnogo više promenljivih.

Par reči o skidanju i dodavanju broja obrtaja

Prema pravilniku, ukoliko neki proizvođač dominira šampionatom, FIM može da mu skine određeni broj obrtaja. Smanjenje broja obrtaja se određuje na osnovu prosečnog plasmana svih vozača koji voze određeni motocikl.

Kawasaki i priča oko 500 obrtaja manje u WSBK šampionatu
Kawasaki i priča oko 500 obrtaja manje u WSBK šampionatu Foto: Ducati

Ukoliko za primer uzmemo Yamahu koja je prošle godine uzela titulu, a nije joj smanjen broj obrtaja, razlog za to je uglavnom jer je samo Toprak pobeđivao na trkama. Lokateli je tu i tamo zabeležio neki podijum, dok su Gerlof i Nozane naročito u drugom delu imali loše plasmane.

Kad se sve oduzme i sabere, dolazimo do toga da ne postoji samo jedna karakteristika koja motocikl čini dominantnim. U motociklizmu je vozač zaslužan za recimo 70% uspeha, dok ostalih 30% odlazi na motocikl. Jedno bez drugog ne može, a kada imate idealan spoj vozača i motocikla onda za posledicu imate dobar rezultat.

Rea je bio taj idealan spoj (i dalje je), ali je sreća nas gledalaca što trenutno deluje da su i Yamaha i Ducati našli vozače koji su se dobro povezali sa svojim motociklima. Na nama je samo da se prepustimo i uživamo u maestralnim vožnjama ove trojice vozača.

Za utiske o dosadašnjem delu WSBK šampionata, možete posetiti temu na forumu posvećenu vestima iz moto sporta.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.