December 6, 2022
NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Most - Toprak stiže vodeće

WSBK Most – Toprak stiže vodeće

-

WSBK je proteklog vikenda gostovao na stazi Most u Češkoj. Trka na stazi Most je ujedno i poslednja trka pred dugu letnju pauzu. Znajući da neće dugo voziti, vozači su dali sve od sebe da ostvare najbolji mogući rezultat, što je ujedno donelo i zanimljive trke. Toprak, Bautista i Rea su ponovo vozili uzbudljive trke i držali nas na ivici.

Staza Most je prošle godine ušla u WSBK šampionat i nadamo se da će dugo ostati u njemu. Organizatori su pažljivo slušali prošlogodišnje kritike i ove godine je staza dobila potpuno novi asfalt. Da je novi asfalt doprineo boljem užitku na stazi pokazuje i činjenica da je na kvalifikacija Rea izvezao krug u vremenu 1’30,947 srušivši rekord rekord staze. Iako je osvojio pol pozicija, trkački vikend nije bio najbolji za Reu.

WSBK Most
Rea osvojio pol poziciju ispred Topraka i Rinaldija Foto: Kawasaki

Bautista iznenadio na prvoj trci

Početak trke pripao je Rei i Topraku koji su odmah počeli da se bore za prvu poziciju. Kroz prvu krivinu na prvoj poziciji prošao je Toprak, a Rea mu je odmah bio na točku. Štaviše, bio mu je toliko blizu da je Rea u jednom momentu prednjim točkom dotakao zadnji točak Toprakove R1.

Prvu trku začinila je i kišica koja je počela da ispada na 13 krugova pre kraja trke. Rea je iskoristio taj momenat i prestigao je Topraka za vodeću poziciju, a odmah iza Reje i Bautista je pretekao Topraka. Bautista je iskoristio snagu Ducati V4R-a i na pravcu je prestigao Reu i prešao u vodeću poziciju.

Rea je zatim prestigao Topraka, a Topraku kao da nije bilo dovljno muke, već ga je i Skot Reding prestigao za treću poziciju. Reding je bio izuzetno raspoložen, a nova zadnja viljuška očigledno dobro radi posao. Reding je odmah posle Topraka uspeo da prestigne i Reu i da se nađe na drugoj poziciji.

Rea je ostao bez tempa, što je Toprak iskoristio i na 3 kruga pre kraja prestigao je Reu. Rea je tako ostao bez podijuma. U poslednjem krugu je Toprak uspeo da prestigne Redinga. Taj manevar je bio malo agresivniji, zbog čega je Reding na trenutak izgubio i treću poziciju od Reje. Reding je ipak na kraju uspeo da se izbori sa Reom i osvoji još jedan podijum za sebe i BMW.

Reding u poslednjem krugu dobio Reu Foto: BMW Motorrad

Dok su se ostali “svađali” za drugo i treće mesto, Bautista je lagano prošao ciljnom linijom kao prvoplasirani.

Ova pobeda nije bila bitna samo za Bautistu, jer je ovom podijum Ducati upisao svoj 1000. podijum u WSBK šampionatu. Rekord koji još nijednom proizvođaču nije pošao za rukom. Doduše, ovaj vikend bio je rezervisan za rekorde, jedan takav upisala je i Yamaha.

Bautista pobedom doneo 1000. podijum za Ducati Foto: Ducati

Rea i Toprak žestoko na superpol trci

Superpol trka je počela (i završila se) još jednim duelom Reje i Topraka. Ovog puta je Bautista izostao iz borbe za pobedu, jer u prvim krugovima nije uspeo dovoljno brzo da zagreje gume, a i na točku je imao Rinaldiija koji je bio raspoložen za borbu. Do kraja trke je Bautista morao da se zadovolji trećom pozicijom, iako je na samom kraju lako mogao doći do druge pozicije.

Rea je do poslednjeg kruga pratio Topraka, a u zadnjem krugu rešio je da napadne za prvu poziciju. Rea je u prvoj krivini čak uspeo da koči kasnije nego Toprak, ali je već u sledećoj krivini Toprak uzvratio i vratio se na prvu poziciju.

Zatim je u 15. krivini Rea pokušao još jedan napad. Međutim, Toprak je spustio nogu na kočenju i da ga ne bi udario u istu tu nogu, Rea je morao da pusti kočnice zbog čega je ušao prebrzo u krivinu, ispravio je motocikl prošavši kroz šljunak i travu.

Tako je okončana borba za pobedu. Toprak je pobedio, a Rea je osvojio drugo mesto. Toprakova pobeda je ujedno i Yamahina 100. pobeda u WSBK šampionatu.

Toprak bolji od Reje na superpol trci Foto: Yamaha Racing

Toprak još jednom nezaustavljiv

Drug trku je Toprak takođe odlično startovao. Bautista je uspeo odmah da se probije na drugo mesto, dok je Rea imao loš start i trebalo mu je par krugova da dođe do vodećih pozicijca.

Bautista je na pravcu u jednom momentu obišao Topraka, ali nije uspeo na vreme da se zaustavi, te je ispravio šikanu i priključio se sa zaostatkom. U međuvremenu je Rea uspeo da dođe do Topraka i saga o borbi Toprak – Rea se nastavila, sa tim da im se i Bautista umešao u duel.

Bautista je na 10 krugova pre kraja uspeo da povede trku. Rea je pokušavao da ga prestigne, ali nije uspeo. Zato je Toprak sa treće pozicije prvo prestigao Reu, a zatim je pažljivo analizirao koje su Bautistine slabosti i gde bi mogao da ga prestigne. Toprak je na 7 krugova pre kraja u 13. krivini pustio kočnice i ušao Bautisti sa unutrašnje strane. Zatim je u narednih par krugova napravio prednost da Bautista ne može da ga prestigne na pravcu i to je bilo to. Toprak je odmaglio napred i upisao je još jednu pobedu zahvaljujući kojoj je smanjio zaostatak u šampionatu.

WSBK Most – Toprak i na drugoj trci najbrži Foto: Yamaha

Rea je pokušao da prestgine Bautistu, ali jednostavno nije uspeo i morao je da se ponovo zadovlji trećom pozicijom.

Baldasari pobedi, Agerter diskvalifikovan zbog simuliranja povrede

Na prvoj supersport trci sa pol pozicije je odlično krenuo Baldasari i poveo je posle prve krivine. Prvu krivnu nije prošlo par vozača, zbog pada zbog kojeg je kasnije kažnjen Onču. U grupi vozača koji su pali našao se i Dominik Agerter, lider šampionata. Agerter je pao, a zatim ustao i kad je video da nema šanse da se vrati u trku ponovo je pao na zemlju simulirajući povredu i nadajući se da će zbog toga trka prekinuti.

Moto – trke nisu fudbal i Agerter je kasnije kažnjen zabranom nastupa na drugoj trci zbog simuliranja povrede. Zbog toga je Agerter ostao bez velikih bodova u šampionatu.

Baldasari je tokom trke odmaglio daleko na vodećoj pozicji i ostlaim vozačima je preostalo da se bore za preostala mesta na podijumu. Manci, Debis i Odendal su bila tri vozača koja su se u poslednjem krugu borila za drugo i treće mesto. Drugo mesto je osvoji Manci ujedno osvojivši i prvi podijum za Triumph 765, dok je na trećem mestu završio Odendal.

Baldasari ubedljivo pobedio na prvoj trci Foto: Yamaha Racing

Baldasari nadoknadio puno bodova

Druga trka je ponovo započela odličnim startom Baldasarija, dok su na drugom i trećem mestu vozili Karikasulo i Bulega. Baldasai nije imao ritam kao na prvoj trci, što je Bulega iskoristio da ga pretekne na 12 krugova pre kraja trke.

Baldasari je na 4 kruga pre kraja ponovo prestigao Bulegu, a u istom momentu se dogodio i pad pri čemu je motocikl ostao na stazi i prousta je tečnost. To je bio razlog za prekid trke i isticanje crvene zastave.

U boksu je neko vreme bilo zabune oko pobednika, pošto se više nakon prekida trke ne uzima za pobednika vozač koji je prvi prošao kroz cilj pre prekida trke, već na osnovu vremena iz posldnje odveženih sektora.

Tako je Baldasari sa dve pobede uspeo da smanji prednost u šampionatu za 50 bodova i sada zaostaje samo 14 bodova za Agerterom.

Baldasari na obe trke najbrži Foto: Ducati

Nakon WSBK trkačkog vikenda na stazi Most, situacija u WSBK šampionatu je sledeća: Bautista i dalje vodi u šampionatu i njegova prednost iznosi 31 bod u odnosu na drugoplasiranog Reu. Toprak zaostaje 38 bodova i u poslednje dve trke je značajno smanjio zaostatak u šampionatu.

Jedini problem za sve ljubitelje WSBK šampionata je to što nas sad očekuje duga letnja pauza, sve od 9. septembra kad će se voziti trka na stazi Manji Kur.

Do tada nam za utehu ostaju MotoGP šampionat koji se nastavlja ove nedelje, kao i čuvena trka 8 sati Suzuke.

Utiske i komentare možete ostaviti u temi na forumu.

Rezultati trkačkog vikenda:

WSBK Most
WSBK Most – Rezultati prve trke Foto/Source: Worldsbk.com
WSBK Most
WSBK Most – Rezultati superpol trke Foto/Source: Worldsbk.com
WSBK Most
WSBK Most – Rezultati druge trke Foto/Source: Worldsbk.com
WSBK Most
WSBK Most – Rezultati prve supersport trke Foto/Source: Worldsbk.com
WSBK Most
WSBK Most – Rezultati druge supersport trke Foto/Source: Worldsbk.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.