NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoKawasaki Z650RS - Osamdesete u novom odelu

Kawasaki Z650RS – Osamdesete u novom odelu

-

U današnjem svetu futurističkih motocikala pravo je osveženje videti neki “retro” model. Kawasaki je još pre par godina izbacio Z900RS, a za narednu godinu je pripremio i manji Z650RS. Pored lepog dizajna, Z650RS pokreće proveren i zanimljiv agregat.

Do skoro su retro motocikli uglavnom bili veće radne zapremine, a od skoro se ovaj trend prebacuje i na motocikle manje radne zapremine. Kawasaki Z650RS izbacuje pod kampanjom “retrorevolucije”.

Z650RS namenjen je vozačima koji tek ulaze u svet dvotočkaša ili za one vozače kojim je Z900RS previše.

Elastičan dvocilindraš

Za pogonjenje Z650RS modela Kawasaki je odabrao dobro provereni redni dvocilindraš koji pokreće već nekoliko modela srednje radne zapremine. Redni dvocilindraš ima radnu zapreminu od 649 cm3. Ovaj agregat sposoban je da istisne deklarisanu snagu od 68 PS (50,2 kW).

Kawasaki Z650RS
Foto: Kawasaki

To ne treba da obeshrabi vozače koji poseduju A2 vozačku kategoriju, jer je Kawasaki spremio i Z650RS sa maksimalnom snagom od 35 kW.

Nagalsak na opuštenoj vožnji

Kawasaki Z650RS je prevdiđen kao motocikl za opuštenu vožnju i zato na njemu ne postoji napredno ogibljenje. Agregat je spakovan u cevastu šasiju, a napred se oslanja na prednju viljušku sa prečnikom štapova od 41 mm. Na prednjoj viljušci nema podešavanja, dok zadnji amortizer nudi mogućnost podešavanja predopterećenja.

Budući da Z650RS ima za cilj da privuče sve vozače, u skladu sa tim je i visina sedišta podesiva u rasponu od 800 – 820 mm.

Kawasaki Z650RS
Foto: Kawasaki

Kočioni sistem napred poseduje dva diska prečnika 300 mm i dvoklipne kočione čeljusti. Pozadi se nalazi jedan disk prečnika 200 mm i jednoklipna kočiona čeljust. Kako bi zaustavljanje u svim uslovima vožnje bilo bezbedno, na kočioni sistem motri Bosch ABS sistem.

Z650RS i vraćanje retro izgleda

Prednji kraj Z650RS-a krasi jedan okrugli ved opremljen LED svetlosnog grupom. Na taj far odmah se nastavljaju dva sata delimično analogne instrument table.

Ukoliko ste ljubitelj motocikala sa otvorenim pogledom na cilindre i minimalističkim oklopima, onda je Z650RS odličan izbor za vas. Gledajući sa boka, izgled je jednostavan, a opet lep. Nema previše detalja koji komplikuju i narušavaju izgled.

Kawasaki Z650RS
Foto: Kawasaki

Kawasaki je izgled prepisao za modela Z1 i Z650-B1 i taj recept u prošlosti je bio nepogrešiv.

U principu, Kawasaki Z650RS ne donosi ništa specijalno na polju tehnologije, ali zato osvežava svojim izgledom. U skladu sa tim ne treba očekivati ni preveliku cenu za Z650RS.

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.