January 31, 2023
NaslovnaMoto GaražaKawasaki ZX10R bez promena za 2023. godinu

Kawasaki ZX10R bez promena za 2023. godinu

-

Iako smo se svi nadali (a naročito Kawasaki trkačka ekipa u WSBK šampionatu) da ćemo ove godine ugledati novi ZX10R za sledeću sezonu, prema svemu sudeći to se neće dogoditi. Kawasaki Indonezija je na svojoj zvaničnoj stranici već predstavila “novi” ZX10R za 2023. godinu, na kojoj se sem estetskih ne vide neke druge promene.

Kawasaki je poslednje veće promene na svom superbajku napravio pre dve godine i ZX10R već neko vreme pokazuje znakove starenja, odnosno već pomalo kaska za konkurencijom. To možda u WSBK šampionatu možda nije toliko očigledno jer Rea izvlači maksimum iz sadašnjeg modela.

Međutim i sam Rea je više puta izjavio da sa nestrpljenjem očekuje šta će Kawasaki pripremiti za sledeću sezonu. Prema onom što se može videti na sajtu Kawasaki Indonezija, promene na novom ZX10R biće kozmetičke priorode. Biće više zelene boje na oklopima, uz par crtica crvene i crne boje. Bela i crna boja su se izgubile i preovlađuje zelena. Na prvi pogled, grafike deluju svežije i lepše, ali to nije ono što je Kawasakiju trenutno od krucijalne važnost, bar što se tiče uspeha na stazi.

Kawasaki ZX10R
Foto: www.kawasaki-motor.co.id

Rea i Kawasaki su nedavno uspeli da osvoje drugu poziciju na trci 8 sati Suzuke i to nakon što je Rea imao manji pad obilazeći sporijieg vozača.

Mada možda još nisu sve nade za novim ZX10R izgubljene. Kawasaki još nije izbacio ZX10RR koji se zapravo takmiči i homologuje za WSBK šampionat. Dosadašnja praksa Kawasakija je bila da ZX10RR bude skoro identičan ZX10R modelu. Možda je Kawasaki ovog puta rešio da krene stopama Ducatija, BMW-a i Honde koji izbacuju specijalne verzije, sa drugačijim tehničkim karakteristikama i performansama u odnosu na standardne modele.

Budući da će uskoro krenuti i zvanična predstavljanja većine motocikala za sledeću sezonu, verujem da nećemo dugo čekati da vidimo da li će i ZX10RR ostati nepromenjen.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.