NaslovnaMoto GaražaNajekstremniji Panigale do sad - Ducati V4SP

Najekstremniji Panigale do sad – Ducati V4SP

-

Kada pravite sportski motocikl uvek mislite da ste sa svakim novim modelom pomakli granice i stigli do limita i tako iznova i iznova. Kada je Ducati izbacio V4R mislili smo da teško mogu da ga poboljšaju, ali danas vam predstavljamo blago unapređenu verziju u vidu Ducati Panigale V4SP.

Posle dugo vremena Ducati je u sufiks modela ubacio “SP” što je akronim rečim “Sport Production” ili ti sportski motocikl napravljen za prodaju. “SP” u oznaci modela Ducati je prvi put upotrebio na legendarnom 851 modela, što je značilo da je to motocikl napravljen na bazi onog koji se takmiči u superbajk šampionatu. Ducati V4SP koji ćemo vam danas predstaviti još je radikalnije sportski orijentisan u odnosu na V4S. Sadrži lakše komponente i neke dodatne sitnice koje na trkačkoj stazi uštede na vremenu. Takođe je i agregat u skladu sa EURO5 emisionim standardom.

Ducati V4SP
Ducati V4SP Foto: Copyright : PERPETUAL RIGHTS

Agregat sa velikom snagom i impresivnim obrtnim momentom

V konfiguracija agregata poznata je po isporuci velikog obrtnog momenta dostupnog na znatno nižim obrtajima u odnosu na redne agregate. Ducati V4SP pokreće dobro poznai četvorocilindrični Desmosedići Stradale agregt u V konfiguraciji sa 4 cilindra i radnom zapreminom od 1.103 cm. Ducati je uvek voleo isporuku snage dvocilindričnih agregata, pa tako V4 Desmodići Stradale ima “twin pulse” isporuku snage, što znači da se oponaša isporuka snage kao kod dvocilindričnog V agregata. U praksi, ovakav raspored paljenja štedi potrošnju guma tokom trke, što se i pokazalo ove godine u WSBK šampionatu. Naravno, precizni dezmodromski razvodni sistem zadužen je za otvaranje i zatvaranje ventila. Važna stvar za postizanje boljeg upravljanja postala je i radilica koja se okreće u kontra smeru i na taj način doprinosi smanjenu žiroskopskog efekta. Agregat ugrađen u V4SP isporučuje 214 KS (157,5 kW) pri 13.000 O/min i 124,0 Nm obrtnog momenta pri 9.500 O/min.

Za razliku od verzije V4S koja ima kvačilo potopljeno u ulju, V4SP poseduje STM EVO-SBK suvo kvačilo napravljeno od aluminijuma, sa zaštitnim poklopcem od karbona. Suvo kvačilo omogućava za nijansu bržu isporuku snage i još efikasnije sprečavanje poskakivanja zadnjeg točka prilikom nagle promene stepena prenosa naniže.

Ducati V4SP
V4SP poseduje suvo kvačilo Foto: Copyright : PERPETUAL RIGHTS

Finalni prenos snage vrši se preko 520 lanca, koji je za 0,4 kg lakši u odnosu na lanac koji se serijski nalazi na V4S verziji. Manja težina lanca donosi manji gubitak snage, što u krajnjoj meri opet donosi veću isporuku snage na zadnjem točku.

Vrhunsko ogibljenje, kočnice i karbonske felne

Fino podešeno ogibljenje je u današnje vreme presudna stvar u trkačkom svetu. Osim što donosi bolju upravljivosi i kontrolu nad motociklom, ogibljenje je zaduženo i da štedi gume. U skladu sa tim Ducati je V4SP opremio Öhlins NIX-30 prednjom viljuškom i Öhlins TTX36 zadnjim amortizerom. To ogibljenje je vrhunski proizvod iz Öhlinsa i nudi sva moguća podešavanja. Ogibljenje se može elektronski podešavati, što vam može uštedeti vreme. Amortizer upravljača je takođe Öhlinsov.

Trenutno je Brembo nešto najbolje što možete imati od kočionih sistema koji se nalaze na tržištu, a Brembo Stylema® R radijalno postavljene monoblok kočnice, verovatno su trenutno jedne od najboljih kočionih čeljusti na svetu dostupne ugradnji na serijskim motociklima. Upravo su na V4SP Brembo Stylema® R čeljusti ugrađene u paru sa diskovima od 330 mm. Brembo Stylema® R kočione čeljusti na kočionim klipovima imaju rupice koje omogućavaju hlađenje i pružanje konstantne kočione sile čak i u najzahtevnijim uslovima rada. Brembo radijalna kočiona pumpa nudi mogućnost podešavanja udaljenosti poluge putem podesivača preko sajle koji se nalazi na levoj strani upravljača. Razlog za postavljanje podesivača na levu stranu je taj da prilikom vožnje na pravcu možete levom rukom neometano izvršiti potrebnu korekciju, dok je za to vreme desna ruka na potpuno otvorenom gasu. Pozadi se nalazi dvoklipna kočiona čeljust sa diskom prečnika 245 mm.

Ducati V4SP
Foto: Copyright : PERPETUAL RIGHTS

Ušteda u težini je danas postala ključna, kao i smanjenje težine svih rotirajućih komponenti. Jer što veću težinu imaju rotirajuće komponente, to je veći žiroskopski efekat, što otežava ulazak u krivinu pri puštanju gasa. Zato je Ducati na V4SP ugradio karbonske točkove sa 5 krakova, koji su za 1,4 kg lakši u odnosu na točkove koje koristi V4S.

Nogostupi su izrađeni od eloksiranog aluminijuma i mogu se podešavati u zavisnosti od potreba vozača. Štitnici kod nogostupa izrađeni su od karbona. Kočiona poluga napravljena je tako da bude zaštićena u slučaju da dođe do pada motocikla, a i omogućeno je da se raspored menjanja stepena prenosa lako prebaci iz trkačkog (naopak raspored, 1. stepen prenosa gore, ostali na dole) u klasičan sistem.

Ducati V4SP
Foto: Copyright : PERPETUAL RIGHTS

Ducatijeva opterećenost težinom dovela je do toga da suva težina motocikla iznosi svega 173 kg, a težina sa svim tečnostima iznosi 194 kg, što je za motocikl sa snagom od 214 KS mala težina.


Predlažemo da pročitate:
>> Kawasaki ZX10R i ZX10RR za 2021. spreman za osvajanje novih titula


Elektronika iz MotoGP i WSBK šampionata

Elektronika koju koristi Ducati V4SP, ali i uopšte svi Ducati sportski motocikli prenešena je i razvijana u MotoGP i WSBK šampionatu. Bosch 6-osna inercijalna merna jedinica zadužena je za merenje i praćenje svih parametara i u saradnji sa ECU jedinicom pomaže da vozač izvuče maksimum iz motocikla.

Na spisku elektronskih stvarčica koje V4SP poseduje nalaze se:
– Bosch EVO Cornering ABS sistem, koji sprečava blokiranje prednjeg točka kada je motocikl pod nagibom
– Ducati Traction Control EVO 3 (DTC EVO 3) – Kontrola proklizavanja koja je već treća i najnovija verzija ove generacje kontrole proklizavanja i koja je zadužena da ne dozvoli gubitak prijanjanja zadnjeg točka kada agregat dostigne svoj pik probijanja snage.
– Ducati Slide Control (DSC) – dozvoljava da do određene mere dođe do bočnog proklizavanje zadnjeg točka
– Ducati Wheelie Control EVO (DWC EVO) – sprečava podizanje prednjeg točka ili u određenoj meri dozvoljava da se prednji točak podigne od podloge
– Ducati Power Launch (DPL) – služi prilikom startovanja kako bi se olakšalo startovanje iz mirovanja
– Ducati Quick Shift up / down EVO 2 (DQS EVO 2) – omogućava promene stepena prenosa naviše i naniže bez upotrebe kvačila
– Engine Brake Control EVO (EBC EVO) – kontrola motornog kočenja podesiva u više nivoa
– Ducati Electronic Suspension EVO (DES EVO) – Ducati elektronski podesivo ogibljenje, putem kojeg se brzo mogu izvršiti podešavanja ogibljenja.

Ducati V4SP
Foto: Copyright : PERPETUAL RIGHTS

Većina gore navedenih stavki može se dodatno fino podesiti. Osim ovih elektronskih dodataka vozaču su na raspolaganju režimi vožnje u zavisnosti od uslova podloge na kojoj se vozi. Ducati Data Analyzer+ (DDA+).

Za pregled svih informacija koje su vam potrebne u datom trenutku nalaze se na TFT instrument tabli prečnika 5″ koja je potpuno u boji. Osim pregleda informacija, putem instrument table možete podesiti bukvalno sva podešavanja elektronskih sistema.

Grafike sa WSBK predsezonskog testa

Prelepe grafike koje nosi V4SP urađene su po uzore na onu koju je WSBK ekipa koristila tokom predsezonskog testa. Do sada smo retko imali prilike da viđamo Ducatijeve sportske modele u crnim bojama, ali moram priznati da ova boja izuzetno pristaje V4SP modelu. Cena Ducati V4SP modela još nije poznata, ali je pretpostavka da će biti nešto malo skuplja u odnosu na V4S verziju.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.