NaslovnaMoto GaražaIstorija MotocikalaKlaudio Kastiljoni – Čovek koji je spasio italijansku moto industriju

Klaudio Kastiljoni – Čovek koji je spasio italijansku moto industriju

-

Svaki poznavalac istorije motociklizma spominjanje italijanske motociklističke industrije povezuje sa jednim imenom i prezimenom – Klaudio Kastiljoni. Da taj čovek nije postojao, pitanje je da li bi danas mnogi poznati italijanski brendovi uopšte i postojali.

O samom životu Klaudija Kastiljonija ne postoji mnogo podataka, ali smo se potrudili da pribavimo sve informacije do kojih smo mogli doći, kako bi vas više upoznali sa životom ovog veoma sposobnog čoveka i istinskog zaljubljenika u motocikle i trke.

Klaudio Kastiljoni (Claudio Castiglioni) rođen je 22. novembra 1947. godine u Italiji u gradu Varese. Klaudijev otac, Đovani posedovao je malu fabriku za proizvodnju delova od metala. Ta fabrika nosila je ime CAGIVA (Castiglioni Giovanni Varese) koje će se kasnije proslaviti širom sveta, ali će postati poznato po proizvodnji motocikala.

Prve korake ka proizvodnji motocikala Klaudio Kastiljoni započeo je u drugoj polovini sedamdesetih godina sa svojim starijim bratom Đanfrankom.  Klaudio je  započeo proizvodnju Cagiva motocikala u fabrici koju je ranije držao Harley Davidson, a koja se nalazi baš u blizini grada Varese. U početku se pravljenji motocikli sa dvotaktnim agregatima radne zapremine između 125 cm3 i 350 cm3. Korak dalje u proizvodnji motocikala Kastiljoni je napravio 1983. godine kada je ušao u saradnju sa fabrikom Ducati. Za potrebe ugradnje u svoje motocikle, Kastiljoni je počeo da koristi Ducati agregate i tako se upustio u proizvodnju četvorotaktnih motocikala.

Pošto je Kastiljoni blisko sarađivao sa Ducati-jem, znao je za sve njihove probleme. Kada je Ducati bio pret kolapsom i bankrotom, 1985. godine Klaudio Kastiljoni kupuje Ducati. Od tog trenutka počinju zlatne godine za Ducati. Tokom upravljanja Ducati-jem iz fabrike su izašli motocikli poput Ducati Monstera, zatim je zaslužan i sa konstruisanja desmoquattro agregata koji je proslavio Ducati na trkačkim stazama širom sveta. Kruna Kastiljonijevog upravljanja Ducati fabrikom svakako je Ducati 916, motocikl koji je napravio sa svojim prijateljem i jednim od najboljih dizajnera motocikala na svetu – Masimo Tamburinijem.

Klaudio Kastiljoni
Sa leva u desno: Vidžino Ferrari, Kladuio Kastiljoni i Masimo Bordi sa čuvenim Ducati 916 Foto:www.flickr.com/photos/johngulliver

Još jedan istorijski brend došao je u vlasništvo Kastiljonija 1987. godine, a radi se o čuvenoj Husqvarni. Ruku na srce, Kastiljoni nije posvećivao preteranu pažnju Husqvarni, ali je ipak čuvao toliko da ne ode u totalnu  propast i zaborav.

Kastiljoni je 1991. godine došao u posed jednog značajno brenda italijanske moto industrije, kupio je MV Agustu! Zaboravili smo da spomenemo, da je u vlasništvu Kastiljonija bio i Moto Morini.

Uporedo sa vođenjem Ducati-ja i MV Aguste, Kastiljoni je i dalje vodio Cagiva-u. Opsednutost moto trkama i učestvovanje sa Ducati-jem u WSBK i u isto vreme sa Cagiva-om u GP šampionatu dovela je Kastiljonija gotovo do bankrota. Kako bi opstao, Kastiljoni odlučuje da 1996. godine proda Ducati i Moto Morini, te ova dva brenda prelaze u vlasništvo Texas Pacific grupaciji.

Posle prodaje ova dva brenda, Kastiljoni se u potpunosti posvećuje MV Agusti. Kako bi ponovo oživeo ime MV Aguste, Kastiljoni i Tamburni počinju vredno da rade na novom motociklu koji će čitav svet bukvalno ostaviti bez daha. Tamburini je uložio svo svoje znanje i iskustvo i 1997. godine iz fabrike MV Agusta, pod vođstvom Klaudija Kastiljonija svetlost dana ugledala je MV Agusta F4 750. Prva serija nosila je naziv F4 750 Serie Orro i napravljena je u svega 300 primeraka koji su rezervisani i pre nego što je započeto sa prozivodnjom.

Klaudio Kastiljoni
Tamburini i Kastiljoni i MV Agusta F4 Foto:www.desmo-net.com/

MV Agusta je bila pod vođstvom Kastiljonija sve do 2004. godine, kada opet upada u finansijske poštkoće i odlučuje se za prodaju MV Aguste. Par godina kasnije, tačnije 2007. godine, Kastiljoni prodaje Husqvarnu BMW-u.

Tokom celog ovog perioda, Cagiva je i dalje bila u vlasništvu Kastiljonija, ali je čitava proizvodnja bazirana na svega par modela motocikala, od kojih je svakako najpoznatiji, ali sportski motocikl Cagiva Mito 125.

Ipak, sudbina je htela da se najveća Kastiljonijeva ljubav MV Agusta, vrati u njegovo vlasništvo.  Naime, pošto je prvobitno MV Agusta prodata jednoj Malezijskoj kompaniji, posle toga je prešla u vlasništvu Harely Davidsona, koji je takođe upao u finansijske poteškoće. Upravo je Harely Davidson i prodao MV Agustu Kastiljoniiju.

Kastiljoni je tako 2010. godine ponovo postao vlasnik MV Aguste, odnosno, njegov sin je preuzeo upravljanje MV Agustom pošto je Klaudio Kastiljoni u tom trenutku oboleo od raka. Pod Kladuijevim vođstvom započelo se sa razvojem modela F3 675. Nažalost, nije dočekao da vidi uspeh njegove poslednje kreacije.

Klaudio Kastiljoni nije uspeo da pobedi opaku bolest i preminuo je 17. avgusta 2011. godine u svojoj 64. godini života. Klaudio Kastiljoni otišao je prerano sa ovog sveta. Da je poživeo još zasigurno bismo videli još velikih poteza ovog velikog zaljubljenika u motocikle koji je spasio mnoge brendove od propasti. Klaudio Kastiljoni zauvek će ostati zapamćen kao sinonim italijanske moto industrije.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.