July 25, 2021
NaslovnaMoto SportWSBK Mizano 2019 Rea došao do dve pobede

WSBK Mizano 2019 Rea došao do dve pobede

-

Na Mizanu je WSBK šampionat kompletirao pola sezone. Vreme je tokom vikenda bilo promenljivo, te nam je Mizano doneo uzbudljive i neizvesne trke u svim kategorijama.

U petak na drugom treningu Van der Mark je imao težak pad na izlazu iz poslednje krivine pri čemu je zaradio prelom desne ruke i napukla rebra. Zbog težina povreda Van der Mark je morao da propusti trkački vikend.

Van der Mark

Prva trka započeta je po potopljenoj stazi i jakoj kiši. Teški vremenski uslovi prouzrokovali su nekoliko padova, ali i pružili priliku nekim vozačima da ostvare dobar rezultat. Aleks Louz je imao jako dobre uvodne krugove posle kojih je izbio na vodeću poziciju napravivši solidnu prednost u odnosu na Reu, dok je Sajks na BMW -u bio na trećoj poziciji. Međutim, zbog sve jače kiše trka je prekinuta zbog loših uslova na stazi.

Posle ponovnog starta Rea i Sajks su odlično startovali dok je Louz imao nešto lošiji start. Nekoliko krugova kasnije Louz je uspeo da uhvati dobar ritam i opet izbije na prvu poziciju. Louzova sreća nije potrajala dugo, pošto je samo par krugova kasnije pao prepustivši vodeću poziciju Rei.

WSBK Mizano Aleks Louz
Aleks Louz

Posle Louzovog pada, Rea je preuzeo vođstvo koje nije ispuštao do kraja trke upisavši sebi bitnu pobedu za šampionat. Tom Sajks uspeo je do kraja trke da zadrži drugu poziciju i da upiše prvi podijum za sebe i BMW u ovoj sezoni. Sajks tokom cele sezone vozi veoma dobro. Jedini hendikep koji imaju BMW i Sajks je nešto slabiji agregat S1000RR -a u odnosu na konkurenciju.

WSBK Mizano S1000RR

Alvaro Bautista je iskoristio padove vozača ispred sebe, a zatim je uspeo da pretekne Dejvisa i da se domogne treće pozicije.

Treba pohvaliti i odličnog Loris Baza koji je osvojio fantastično četvrto mesto za sebe i Ten Kate ekipu.

WSBK Mizano Loris Baz

Za razliku od prve trke, sprint trka je startovala po sunčanom vremenu. Rea, Sajks, Kortese i Bautista odlično su startovali. Bautista je agresivno vozio uvodne krugove i već posle tri kruga uspeo je da prestigne Sajksa, Kortesea i Reu i da preuzme vodeću pozciji.

WSBK Mizano

Kortese se odlično držao na trećoj poziciji sve do sredine trke kada je napravio grešku i pao oprostivši se od gotovo sigurnog podijuma.

WSBK Mizano Sandro Kortese

Rea je zaostajao za Reom oko jednu sekundu kada je napravio grešku kada mu je proklizao prednji kraj Kawasakija, a zatim je pao. Rea je brzo ustao i nastavio trku, ali je izgubio četiri pozicije i našao se na 6. mestu. Haslam i Louz u poslednja dva kruga započeli su borbu sa Sajksom za treće mesto. Sajks se odlično branio, ali ga je tehnički problem sa BMW -om izbacio iz borbe za još jedan podijum. Louz je uspeo da završi na drugoj poziciji dok je Haslam bio treći.

Toprak Razgatilioglu završio je na četvrtom mestu, a Rea je zahvaljujući Sajksovom odustajanju završio na petoj poziciji.

Zahvaljujući pobedi na sprint trci Bautista je doneo Dukatiju tridesetu pobedu na Mizanu. Ovo je ujedno rekord, jer nijedan proizvođač osim Dukatija do sada nije pobedio toliko puta na nekoj od staza u WSBK šampionatu.

WSBK Mizano Bautista

Drugu trku Bautista je započeo sa pol pozicije i odmah je počeo da pravi razliku u odnosu na drugoplasiranog Haslama. Rea se dobro probio sa pete pozicije i započeo poteru za Haslamom i Bautistom. Bautista je posle tri kruga napravio istu grešku kao na Herezu, što znači da je pao dok je bio u vođstvu. Za razliku od trke na Herezu Bautista je uspeo da se vrati u trku i uzme dva boda pošto je završio na četrnaestoj poziciji.

Posle Bautistinog pada, započela je borba za pobedu između tri Kawasakija. Rea, Haslam i Toprak napravili su razliku u odnosu na drugu grupu vozača. Toprak i Rea ostavili su iza sebe Haslama koji je morao da se zadovolji trećom pozicijom.

WSBK Mizano Ree i Toprak

Toprak je vodio dobar deo trke sve do poslednje trećine kada ga je Rea obišao. Toprak se nije predavao i nekoliko puta je napao Reu, ali se Rea dobro branio. Poslednji krug bio je izuzetno uzbudljiv jer je Toprak bio na točku Rei sve do ciljne linije. Rea je uspeo da zabeleži pobedu i zahvaljujući Bautistinom kiksu Rea je smanjio zaostatak u šampionatu na 16 bodova.

Na supersport trci pobednik se još jednom odlučivao u poslednjim metrima staze. Glavni rivali za pobedu opet su bili Karikasulo i Krumenaher. Vodeću grupu tokom trke činili su Karikasulo, Krumenaher, Mahias, Kluzel i Okubo.

Karikasulo i Krumenaher nekoliko puta u toku trke razmenjivali su vodeću poziciju, dok ih je Mahias pratio sa dve – tri desetinke zaostatka. Kulminacija trke dogodila se u poslednja dva kruga. Prvo je Karikasulo napao i prestigao Krumenahera, a zatim je Krumenaher napao Karikasula u poslednjem krugu i poslednjem sektoru staze.

Krumenaher i Karikasulo
Krumenaher i Karikasulo

U toku duela Krumenaher je otišao široko što je Karikasulo iskoristio da preuzme vodeću poziciju. Karikasulo bi verovatno izašao iz ovog duela kao pobednik da ga Krumenaher nije malo izgurao laktom, a zatim skrenuo oštro ispred Krumenahera pred izlaz na startno – ciljni pravac.

Karikasulo je pokušao da iskoristi bolji izlaz iz krivine, ali je na kraju morao da se zadovolji drugom pozicijom. Treće mesto osvojio je Lukas Mahias na Kawasakiju. Mahiasu je ovo prvi podijum u ovoj sezoni.

U supersport 300 kategoriji pobedu je odnela prošlogodišnja šampionka Ana Karasko. Karasko je na prošloj trci zabeležila podijum što samo govori da je Karasko u odličnoj formi ove sezone.

Sledeći trkački vikend očekuje nas od 5. – 7. jula na stazi Donington u Velikoj Britaniji. To će biti zanimljiv vikend jer Rea dolazi na domaću teritoriju i imaće priliku da preokrene šampionat u svoju korist.

Za diskusiju o WSBK trkačkom vikendu na stazi Mizano možete svratiti do naše teme na forumu.

Rezultati prve superbajk trke:

Rezultati prve superbajk trke

Rezultati sprint trke:

Rezultati sprint trke

Rezultati druge superbajk trke:

Rezultati druge superbajk trke

Rezultati supersport trke:

Rezultati supersport trke

Rezultati supersport 300 trke:

Rezultati supersport 300 trke
Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se