October 22, 2021
NaslovnaMoto GaražaKomunikatori - nova dimenzija doživljaja vožnje

Komunikatori – nova dimenzija doživljaja vožnje

-

Kada imate dobru opremu i dobar motocikl, svako putovanje predstavlja zadovoljstvo. Međutim, još jedna stvar koja nedostaje prilikom dužih putovanja je komuniciranje sa saputnikom ili drugim motociklistima koji voze zajedno sa vama u grupi. Srećom, tehnologija je uveliko napredovala tako da danas postoje komunikatori za motocikliste, pomoću kojih možete nesmetano komunicirati sa saputnikom ili drugim motociklistima.

Komunikacijski uređaji napredovali su do te mere da danas sa jednim komunikatorom možete komunicirati i sa vozačima koji vam dolaze u susret, a koje i ne poznajete, što totalno menja kulturu javljanja. O toj temi pisaćemo malo kasnije. Prvo bih voleo da krenemo od početka, odnosno od prvih uređaja za komunikaciju namenjene motociklistima.

Cela ideja oko komunikatora za motocikliste počela je da se razvija sa razvojem bluetooth povezivanja uređaja koje je počelo da napreduje još pre dvadesetak godina. Ovaj način bežičnog prenosa signala omogućio je da se uveliko olakša povezivanje i komunikacija između dva ili više uređaja. Vremenom je tehnologija napredovala, a sa napretkom tehnologije komunukatori su postajali sve bolji, imali su bolji domet, mogućnost većeg broja povezanih uređaja, jači signal, itd.

Danas smo čak svedoci povezivanja pametnih telefona sa komunikatorima, pa i samim motociklom što je otvorilo niz novih mogućnosti, poput odgovaranja na telefonske pozive i slušanje muzike. Neki će reći da je ovo previše, ali za ljude kojima je dosta automobila i žele da se otisnu na put motociklom, a pri tome žele što više komfora ili jednostavno moraju da odgovore na poslovne pozive, komunikatori su pravi spas.

Komunikatori omogućavaju komunikaciju u grupnoj vožnji Foto: copyright © 2020 Cardo Systems Media.

Prednosti upotrebe komunikatora

Sigurno ste se našli u situaciji da ste sa svojim saputnikom ili saputnicom želeli da prozborite koju reč tokom putovanja, da ukažete na neki lep pejzaž ili jednostavno da dogovorite pauzu. Komunikatori olakšavaju ovaj vid komunikacije i možete mnogo više da uživate u putovanju.

Druga dobra stvar je da prilikom vožnje u grupi sa ostalim motociklistima, takođe možete da dogovarate pauze, rute kojima ćete se voziti kao i da ukažete na opasnost na koju ste prvi naišli i da time smanjite mogućnost da vozači iza vas upadnu u neprilike.

Kako komunikatori poboljšavaju bezbednost tokom vožnje?

Jedna od stvari koja je veoma pozitivna kod upotrebe komunikatora je to što vas čine bezbednijim, ali na koji način? Na primer, slušanjem radio stanica tokom vožnje možete da čujete bitne informacije, poput vesti o gužvama na putu, vremenskim neprilikama ili drugim stvarima koje vam mogu biti korisne i učiniti vas obaveštenijim, a samim tim bezbednijim.

Naredna stvar koja je takođe pozitivna, a koja se znatno više koristi u inostranstvu nego kod nas, je komuniciranje sa motociklistima koji vam dolaze u susret. Kod nas je još ostala tradicionalna kultura javlja i signali rukom. U nekim drugim zemljama kultura je malo promenjena upravo zahvaljujući uređajima za komunikaciju. Cardo jedna od najpoznatijih kompanija za proizvodnju uređaja za komunikaciju, pre petanestak godina počela je da radi na razvoju „Dynamic Mesh Communication“ sistema.

Cardo je danas uveliko unapredio ovaj sistem koji omogućava da se komunikator sam povezuje sa drugim pametnim uređajima ili komunikatorima koji uđu u njegovo područje signala. Kad smo kod signala, upravo Cardo nudi opseg do osam kilometara.

Komunikatori
Komunikatori se jednostavno kače na bočnu stranu kacige Foto: copyright © 2020 Cardo Systems Media.

Sad se sigurno pitate kako je ovaj sistem promenio kulturu javljanja drugim motociklistima na putu? Jednostavno. Zahvaljujući tom sistemu motociklisti direktno jedan drugom mogu da se obraćaju i vode konverzaciju. Veliki opseg omogućava dovoljno vremena da se razmeni par informacija. Na primer, ako ste prošli deonicu puta koja je klizava ili je na toj deonici zastoj, možete upozoriti drugog motociklistu i na taj način ga pripremiti na dešavanja ispred njega.

Sprovedeno je istraživanje u vezi sa smanjeme broja nesreća kod motociklista koji su koristili komunikatore. Konkretno, policija u Izraelu koristila je Cardo uređaje prilikom upotrebe policijskih motocikla i unutar tih policijskih jedinica smanjen je broj nezgoda za 37%.

Ostim toga „Dynamic Mesh Communication“ sistem omogućava međusobno ponvonvo povezivanje ako vozite u grupi sa drugim vozačima.

Šta je bitno prilikom odabira komunikatora?

Sad kad smo vas malo upoznali sa osnovama i prednostima komunikatora, red je da damo i par praktičnih saveta priliko odabira komunikatora za motocikliste.

Prvo je bitno da kompletna oprema daje dobar signal i jasan zvuk. Tu je filozofija prilično jednostavna – kupiti što kvalitetniji uređaj. Dva najpoznatija brenda na tržištu komunikatora su Cardo i Sena uređaji. Cardo uređaji imaju saradnju sa kompanijom JBL koja je poznata po proizvodni zvučnika. Cardo uređaji pružaju najbolji kvalitet zvuka.

Osima kvaliteta zvuka, bitno je i to koliko je baterija u stanju da izdrži bez punjenja. Na to posebno obratite pažnju. Kad smo kod punjenja, druga stvar koju treba gledati je brzina punjenja baterije. Ukoliko ste tokom dana dugo na puto, poželjno je da se vaš komunikator puni što je brže moguće, kako biste na primer tokom pauza za kafu mogli da napunite uređaj i nesmetano nastavite sa komunikacijom.

Ništa manje bitna nije ni stavka koja se tiče dometa uređaja. Kvalitetniji uređaji poput već pomenutih brendova Cardo i Sena na nekim svojim modelima uređaja imaju prilično respekatiblne domete od oko 1 – 8 kilometara u zavisnosti od konfiguracije terena (da li je u pitanju vožnja u gradu ili na otvorenim putevima kroz ravnicu), što je bitno ako se vozite u grupi sa drugim motociklistima.

Obavezno vodite računa o tome da uređaj bude vodootporan. Budući da će vas na motociklu kad – tad uhvatiti kiša, bitno je da vaš uređaj zaista bude vodootporan. Neki proizvođači ne deklarišu da je njihov uređaj vodootporan, zato obavezno vodite računa o toj stavci prilikom kupovine uređaja.

Komunikatori
Povezivanjem pametnog telefona sa komunikatorom možete obavljati pozive i slušati muziku Foto: copyright © 2020 Cardo Systems Media.

Izbegavajte jeftine uređaje – koliko para, toliko muzike. Na tržištu možete pronaći i dosta jeftine uređaja za komunikaciju. Iako će vam se na prvi pogled učiniti da ste uštedeli novac, može se na kraju ispostaviti totalno suporotno. Jeftini uređaju često imaju loš kvalitet zvuka, nisu vodootporni i nemaju niz drugih mogućnosti koje poseduju vodeći brendovi.

Budući da sam imao prilike da radim na proizvodima Cardo i Sena, dva vodeća brenda u svetu komunikatora za motocikle, upravo su to dva brenda koja bih vam preporučio i sa kojima verujem da nećete imati nikakvih problema.

Ponudu i cene Cardo uređaja i opreme možete pogledati ovde, dok ponudu Sena uređaja možete pogledati ovde.

Od ove godine, Cardo i Sena komunikatore i dodatnu opremu možete pronaći i u Srbiji, kod ovlašećnog uvoznika, firme Plattner Motors. Zvanični uvoznik kod nas uveliko vam otvara mogućnost za posedovanje kvalitetnih komunikatora, jer se sve obavlja mnogo brže, od nabavke samih uređaja do nabavke dodaten opreme.

Ono što izdvaja Cardo komunikatore od ostalih na tržištu je dužina važeće garancije. Cardo Packatlk Black uređaj ima garanciju od čak tri godine, a ostali uređaji iz Cardo ponude imaju dve godine garancije, dok konkurentski proizvođači uglavnom daju jednu godinu garancije.

Kada se jednom naviknete na upotrebu komunikatora i sve prednosti koje nude, kasnije će vam biti nezamislivo da ih koristite, naročito pri dužim vožnjama.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
122PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se