March 7, 2021
Naslovna Garaža KTM 890 Duke - Moćno, lagano oružje

KTM 890 Duke – Moćno, lagano oružje

-

KTM je prošle godine izbacio 890 Duke R, koji je tada postao jedan od najpopularnijih naked motocikala u svojoj kategoriji. Zato je KTM za 2021. godinu pripremio i “obični” 890 Duke i poslao je 790 Duke u zaborav. Već po samoj oznaci možete zaključiti da je došlo do povećanja radne zapremine i povećanja snage, dok je težina ostala ista. Dakle, deluje da će 890 Duke biti pravo opasni naked, makar na papiru.

KTM je rešio da 890 Duke dotera do granica za srednju klasu naked motocikala. Uz to, 890 Duke je trenutno verovatno jedan od najsnažnijih dvocilindričnih naked motocikala srednje kategorije na tržištu. Jedini konkurent trenutno mu je novi Ducati Monster koji isporučuje 111 KS. Doduše, nešto snažnija od 890 Duke je nova Yamaha MT09, ali tu je već reč o trocilindričnom agregatu. Zato deluje da će 890 Duke ostati najsnažniji dvocilindraš (ako izuzmeo sportskijeg “brata” 890 Duke R).

Više snage, više zabave

KTM nije puno morao da razmišlja, već je prema svemu sudeći preuzeo identičan LC8 agregat koji koristi i 890 Duke R, sa tim da je snaga malo smanjena. Zapremina agregata povećana je sa 789 cm³ na 889 cm³. Do povećanja radne zapremine došlo se zahvaljujući većem prečniku i hodu klipa koji iznose 90,7 x 68,8 mm. Kompresioni odnos takođe je veći i sa 12,7:1 povećan je na 13,5:1. Povećanje kompresionog odnosa ispraćeno je i promenom dizajna klipova, kako bi se osigurao duži radni vek agregata.

Radilica je redizajnirana, kako bi i onda bolje podnela veći kompresioni odnos i povećanje radne zapremine. KTM navodi da su rotirajuće mase u agregatu povećane za 20%. KTM takođe navodi da povećanje rotirajućih masa omogućava stabilniji prolazak kroz krivinu. Veća rotirajuća masa sa sobom povlači i jednu negativnu stvar koju je KTM izostavio da pomene, a to je da veća rotirajuća masa utiče na sporiji ulazak u krivinu. Međutim, pri vožnji na putu i u svakodnevnoj vožnji, prosečan vozač to ni ne može da primeti. Takođe, teža radilica pruža linearniju i uglađeniju isporuku snage.

KTM 890 Duke
Foto: Schedl R., KTM Press

Ono što razlikuje isporuku i maksimalnu snagu na agregatima koje koriste 890 Duke R i 890 Duke je mapa rada agregata. KTM 890 Duke ima nešto manju snagu, ali i veći obrtni moment na nižim obrtajima. Dakle, prilagođeniji je svakodnevnoj vožnji.

Maksimalna snaga iznosi 115 KS pri (85 kW) pri 9.000 O/min uz maksimalni obrtni moment od 92 Nm pri 8.000 O/min. U odnosu na 790 Duke, snaga je na 890 Duke veća za 10 KS, a obrtni moment za 5 Nm.

Napajanje gorivom vrši se pomoću Dell ‘Orto tela gasa prečnika 46 mm. Deklarisana potrošnja iznosi 4,8 litara na 100 km, a uz rezervoar zapremine 14 litara KTM 890 Duke ima autonomiju od skoro 300 km.

Tajna je u maloj težini

Agregat snage od 115 KS je prilično snažan, a ako uzmemo u obzir da je suva težina motocikla svega 169 kg, možemo lako zaključiti da je 890 Duke izuzetno moćno (i opasno) oružje. Sa svim tečnostima, težina motocikla spremnog za put iznosi oko 185 kg.

KTM 890 Duke
Foto: Schedl R., KTM Press

Cevasta šasija izrađena u kombinaciji čelika i hrom-molibdena koristi agregat kao noseći element i upijač svih vibracija koje se javljaju pri vožnji. KTM je ugradio i novu generaciju WP APEX ogibljenja. Prednja obrnuta viljuška ima štapove prečnika 43 mm, dok zadnji gasni amortizer ima mogućnost podešavanja predopterećenja opruge.

Visina sedišta postavljena je na 820 mm od tla, dok visina motocikla od tla iznosi 191 mm, a međuosovinsko rastojanje iznosi 1.476 mm.

Kočioni sistem više nije Brembo, ali svakako deluje da se radi o solidnim kočnicama. Napred se nalaze dva diska prečnika 300 mm i radijalno postavljene četvoroklipne kočione čeljusti. Pozadi se nalazi disk prečnika 240 mm i dvoklipna kočiona čeljust.

Felne su livene aluminijumske u dimenzijama 3.50 × 17″ napred i 5.50 × 17″ pozadi, a na felnama se nalaze Continental ContiRoad gume u dimenzijama 120/70 ZR 17 napred i 180/55 ZR 17 pozadi.

KTM 890 Duke
Foto: Schedl R., KTM Press

Sportski elektronski paket

Ni po pitanju elektronike KTM 890 Duke nema zašto da se stidi. Kontrola proklizavanja podesiva je u 9 nivoa. Kontrola podizanja prednjeg točka može da se po potrebi isključi, a Bosch 9.1 ABS jedinica omogućava bezbedno kočenje i pod nagibom. Ugrađena je i kontrola startovanja (Launch control) za sportska startovanja. Ugrađena je 6D jedinica zahvaljujući kojoj je vozaču dostupno mnošto informacija i praćenje telemetrije.

Za lakše prilagođavanje vožnje prema uslovima na putu, vozaču su u ponudi tri režima vožnje (Rain, Street i Sport), a opcionalno može da se doplati i za “Track” režim vožnje.

Već smo navikli da KTM na gotovo sve modele ugrađuje kompletnu LED svetlosnu grupu, koja se nalazi i na 890 Duke modelu. Sve što je potrebno od informacija nalazi se na TFT instrument tabli.

KTM 890 Duke
Foto: Schedl R., KTM Press

KTM uvek u ponudi ima i niz opcionalnih delova za ugradnju, poput Akrapovič izduvnog sistema, kao i raznih drugih delova, od estetskih do komponenti za povećanje performansi.

Realno, za KTM 890 Duke sa 115 KS i 169 kg suve težine, većini vozača nije potrebno ništa više od onog što dolazi u standardnom paketu opreme. 890 Duke mogao bi da bude dobar motocikl za sve uslove vožnje, počev od gradske, preko kraćih i dužih putovanja pa sve do povremenih izlazaka na stazu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,285FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
114PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se