October 22, 2021
NaslovnaMoto GaražaYamaha MT09 za 2021. godinu - Potpuno nova i snažnija!

Yamaha MT09 za 2021. godinu – Potpuno nova i snažnija!

-

U poslednjih par meseci, još otkako je počelo da se šuška da za 2021. godinu izlazi nova Yamaha MT09, sa nestrpljenjem sam čekao zvanično predstavljanje ovog odličnog motocikla. To jest, ovogodišnja verzija koju smo testirali (test MT09 možete pročitati ovde), zaista me je oduševila i teška srca sam se oprostio od MT09 nakon testa. Zato ne sumnjam da će novi MT09 biti još bolji motocikl, bar tako na papiru stoji.

Yamaha je krajem 2013. godine uzdrmala svet Hyper Naked motocikala predstavivš tada revolucionarni MT09, koji je već sledeće godine dobio i mlađeg brata MT07, a brzo su paletu popunili sa MT serijama od 125 do 1.000 cm3. Do sada je prodato preko 250.000 primeraka MT modela.

Da se vratimo na MT09 koji je brzo postao motocikl za sve prilike. Sportski, a opet sposoban i sa vožnju kroz grad, pa i duža putovanja, a pokazalo se i da je dobar na stazi. Međutim, godinama je MT09 doživljavao sitnija unapređenja, a budući da sledeće godine na snagu stupa zakon o EURO5 agregatima za motocikle, Yamaha je rešila da zasuče rukave i napravili su potpuno novi MT09. Nova šasija, elektronika, ogibljenje i dizajn čine da će novi MT09 biti potpuno različit.

Snažniji agregat veće radne zapremine

Tokom testa najviše sam bio impresioniram sjajnim agregatom. Yamaha je na modelu za 2021. godinu još više posvetila pažnju isporuci snage. Prva i najvažnija stvar je da toriclindrični vodeno hlađeni agregat sada ima veću radnu zapreminu. CP3 agregat, ima veći prečnik klipova za 3 mm, što je dovelo do povećanja radne zapremine za 43 cm3, tako da radna zapremina sada iznosi 889 cm3 (ranije, 847 cm3).

U agregatu nije samo nov prečnik klipove, već su sve unutrašnje komponente nove. Klipovi, klipnjače, radilica i karter su redizajnirani. Yamaha je napravila zahvate na ovim komponentama koje su sada lakše, pa i pored toga što agregat ima veću radnu zapreminu, on je za čak 1,7 kg lakši.

Yamaha MT09 2021
Agregat veće radne zapremine i lakši Foto: Yamaha Motor Europe

Usis vazduha takođe je redizajniran sa sve kućištem filtera za vazduh veće efikasnosti. Cevi kroz koje prolazi vazduh različite su dužine, sa ciljem boljeg pružanja obrtnog momenta. Yamaha tvrdi da će prilikom većih brzina zvuk iz usisnog sistema nadvladati zvuk iz auspuha.

Kad smo kod auspuha. Iz svakog cilindra izlazi izduvna grana koja ima različite krivine jedna u odnosu na drugu. Zatim se izduvne grane sastaju u loncu auspuha, koji se potom ponovo račva na dve grane, po jednoj sa obe strane ispod agregata. Izduvni sistem je lakši za 1,4 kg u odnosu na prethodnu verziju MT09. Različite krivine izduvnih grana napravljene su tako da bi pružile dobar odziv na gas. “Crosssplane” rasproed paljena i dalje je zadržan, tako da nema sumnje da će i novi agregat biti uglađen.

Yamaha MT09 2021
Novi izduvni sistem Foto: Yamaha Motor Europe

Sistem za napajnje gorivo je totalno drugačije rešen. Prethodna verzija imala je injektore prikačene direktno na glavu agregata, dok se na MT09 za 2021. godinu injektori nalaze sa strane ventila gasa. Na ovaj način omogućena je bolja atomizacija goriva i povećana je efikasnost iskorištavanja goriva, a u Yamahi tvrde i da je potrošnja smanjena za 9%.

Ove promene rezultovale su povećanje snage za oko 4 KS tako da će Yamaha MT09 za 2021. godinu isporučivati 119 KS pri 10.000 O/min, uz maksimalni obrtni moment od 93 Nm na 7.000 O/min. Povećanje snage nije veliko, a uzrok tome je EURO5 emisioni standard zbog kojeg je agregat znatno “prigušen”. Međutim, najveći napredak postignut je u isporuci obrtnog momenta. Obrtni moment je za 6 Nm veći u odnosu na prethodnika, a uz to se isporučuje na 1.500 O/min niže. To u praksi znači da će MT09 biti još startniji i da će se bolje ispucavati iz krivina, a bogami i podizati na zadnji točak.

Yamaha MT09 2021
Drugačiji i efikasniji usis vazduha Foto: Yamaha Motor Europe

Iako povećanje snage nije znatno, u Yamahi nisu želei da rizikuju što se menjača tiče. Prvi i drugi stepen prenosa unutar menjače je duži kako bi se ispratio povećanje snage i da ne bi došlo do velikog naprezanja materijala. Osim zupčanika, nova je i viljuška menjača.

Takođe je i kvačilo redizajnirano. Takozvano A&S kvačilo ima lamele izrađene od drugačijeg frikcionog materijala. (A&S kvačilo je skraćenica za “Assist and Slipper”, što znači da ima opruge unutar kvačila koje omogućavaju mani otpor na poluzi kvačila.) Kvačilo ćete zapravo ređe koristiti, pošto MT09 dolazi sa “kvik šifterom” koji nudi mogućnost šaltanja naviše i naniže bez upotrebe kvačila.

Nova, lakša i agilnija “Deltabox” šasija

Novi MT09 očigledno ništa neće deliti sa prethodnom generacijom, jer je i “Deltabox” šasija od livenog aluminijuma totalno nova. Nije Yamaha tek tako bez razloga napravila novu šasiju. Svako povećanje snage, mora da prati i određene izmene na šasiji, kako na primer ne bi dolazilo do nekontrolisanog podizanja prednjeg točka ili proklizavanja zadnjeg. Dve grede šasije “grle” agregat i pružaju se napred ka upravljaču.

U traženju optimalne čvrstoće i agilnosti, Yamaha je longitudinalna, torziona i lateralna krutost je redefinisana. Najveća promena izvršena je na lateralnoj krutosti koja je za 50% veća, kako bi se postigla veća stabilnost kada se motocikl nalazi u pravolinijskom položaju.

Yamaha MT09 za 2021. godinu
Yamaha MT09 za 2021. godinu sa potpuno novo šasijom Foto: Yamaha Motor Europe

Nova šasija, zajedno sa pod-ramom i zadnjom viljuškom lakša je za cela 2,3 kilograma u odnosu na na šasiju prethodne generacije. Zadnja viljuška je malo drugačijeg dizajna i više je pravolinijskog oblika, a uz to je kačenje zadnje viljuške drugačije, odnosno kači se između šasije, a ne sa spoljašnje strane kao što je to bio ranije slučaj.

Poboljšano ogibljenje, kočnice sa YZF-R1

Najveća mana i zamerka na prethodni MT09 koji sam imao prilike da testiram je ogibljenje, odnosno prednja viljuška sa čijim podešavnjima je bilo potrebno igrati se kako bi se izvuklo najbolje po pitanju stabilnosti motocikla. KYB prednja viljuška ima prečnik štapova od 41 mm, i prema rečima Yamahe prati izmene šasije. Potpuno je podesiva, što podrazumeva mogućnost podešavanja predopterećenja, kompresije i poniranja. Prethodna MT09 takođe je imala podesivu prednju viljušku, ali nije bila na nivou zadatka. Nadam se da će novo ogibljenje pratiti mogućnosti motocikla. Pošto je zadnja viljuška drugačija, razlikuje se i kačenja zadnjeg, podesivog amortizera.

Yamaha MT09 za 2021. godinu
Foto: Yamaha Motor Europe

Kočione čeljusti potpisuje Nissin. Yamaha još nije izdala potupnu tehničku specifikaciju, pa ne mogu da iznesem podatke o prečniku diskova. Ono što je Yamaha iznela je to da se radi o radijalnoj pumi i kočionim čeljustima po uzoru na one koji zaustavljaju Yamahu R1. Sa obzirom da su kočnice bile jak adut i na prethodnoj generaciji MT09, nema sumnje i da će novi model takođe imati imprsivne kočnice.

Položaj sedenja je prilagođen vozačima različitih gabarita i visina. Dosta pažnje posvećeno je centralizaciji mase, kako bi motocikl bio što upravljiviji i kako bi se što manje osetila težina samog motocikla. To u praksi pomaže pri manevrisanju kroz saobraćaj, ali i vožnji kroz krivine i sveukupnoj boljoj kontroli motocikla.

Yamaha MT09 za 2021. godinu
Foto: Yamaha Motor Europe

Točkovi su rađeni drugačijom tehnologijom, što je omogućilo da budu lakši, a da povrh toga zadrže veliku čvrstoću. Sa svojih 10 krakova, točkovi su lepo dizajnirani. Ono što je novina kod točkova jeste zadnja guma koja sada ima dimenzije pozadi 180/70 17, dok je ranije dimenzija zadnje gume iznosila 180/55-ZR17. Dimenzija prednje gume ostala je nepromenjena, odnosno 120/70-17.

Malo bogatiji i napredniji elektronski paket

Kontrola proklizavanja i na prošloj generaciji funkcionisala je perfektno. Yamaha MT09 za 2021. godinu dolazi sa još naprednijim i bogatijim elektronskim paketom. “Ride-by-wire” sistem je unapređen i dodat je APSG senzor, odnosno senzor položaja ručice gasa.

Yamaha MT09 dobila je i 6-osnu inercijalnu mernu jedinicu (IMU), sličnu onoj koju koristi YZF-R1 (da ne bismo ovde pojašavanjli kako IMU funkcioniše, o tome može ovde pročitati detaljan tekst).

Zahvaljujući novoj IMU jedinici, kontrola proklizavanja koja funkcioniše pod nagibom sada je daleko preciznija, mada ruku na srce i prethodna kontrola proklizavanj funkcionisala je odlično. Zapravo, retko se uključivala. Sada postoje tri režima kontrole proklizavanja. Standardni režimi 1 i 2, ali je novina M režim koji omogućava manuelna podešavanja. Novina je i SCS sistem koji kontroliše proklizavanje zadnje točka, a sada je u paket uključen i LIFT sistem, odnosno kontorla podizanja predjneg točka.

Poslednja stvar koja je nova u elektronskom paketu je BC (Brake Control) sistem kontrole kočenja koji korespondira sa ABS sistemom. BC sistem u principu kontroliše osetljivost ABS-a, odnosno hidraulički pritisak koji se prenosi.

Yamaha MT09 za 2021. godinu
Foto: Yamaha Motor Europe

Instrument tabla je nova i prema slikama mi se čini da nije ni nalik prethodnoj. Isto se može reći i za dugmiće na upravljačima. Radi se TFT instrument tabli u boji, prečnika 3,5 inča. Na instrument tabli mogu da se pregledaju bukvalno sve bitne i manje bitne informacije, od broja obrtaja, brzine kretanja, odbaranog stepena prenosa, pa sve do ambijentalne temperature. Promene informacija i paramtera vrše se standardno, preko dugmića i kontrola na upravljaču.

Yamaha MT09 za 2021. godinu
Foto: Yamaha Motor Europe

LED svetlosna grupa ima drugačiji oblik i izlged. Kad smo kod dizajna, kao što možete videti na slikama totalno je drugačji od ovogodišnjeg MT09. Iskreno, meni je “stari” MT09 bio lepši, ali je lepota u oku posmatrača pa moju opasku za lepotu zanemarite.

Yamaha MT09 za 2021. godinu
Foto: Yamaha Motor Europe

Za kraj nemam šta puno da dodam, osim da jedva čekam da MT09 dogodine stigne na test kod nas. Prethodni MT09 bio mi je najomiljeniji od svih motocikala koje je Bjbikers redakcija testirala ove godine, a verujem da ni novi neće razočarati. Što se cene i dostupnosti tiče, te informacije još nisu zvanično objavljene. Dok Yamaha MT09 za 2021. godinu ne stigne u salone, ostaje nam samo da čekamo.

Za komentare i diskusiju o Yamahi MT09 za 2021. godinu, možete posetiti našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
122PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se