August 17, 2022
NaslovnaMoto GaražaPotpuno novi Ducati Monster

Potpuno novi Ducati Monster

-

Kao što je Ducati poznat po svojim sportskim motociklima, isto tako je poznat i po Ducati Monster seriji. Monster se proizvodi još od davne 1993. godine, kada je Ducati rešio da iskustvo sa sportskih motocikala prebaci i na uličnu varijanu naked motocikala. Od tada je Monster zacementirao svoje mesto u Ducati gami motocikala, ali i u srcima mnogih zaljubljenika u motocikle.

Ducati Monster nije zamišljen kao fini i uglađeni motocikl za svakodnevnu vožnju kroz grad. Njegov glavni zadatak je da pruži zabavu vozaču i da vožnju prenese na sasvim drugi nivo, što potpuno ide u skladu sa njiegovim imenom – Monster. Ducati je za 2021. godinu zaista potpuno redizajnirao celokupan motocikl i prilično ga modernizovao. Prethodnih par generacija imale su nešto uglađeniji izgled, dok je za sledeću godinu dizajn agresivan. Za pokretanje je zadužen čuveni Testastretta 11° agregat.

Ducati Monster
Copyright : PERPETUAL RIGHTS

Neprevaziđeni, čistokrvni Ducati agregat

Testastretta 11° agregat vuče korene još od modela 996R, a ista filozofija zadržana je i na Monteru. Zapravo, Testastretta 11° čini pravu Ducati esenciju. Klasičan dvocilindrični V agregat sa radnom zapreminom od 937 cm3 pretrpeo je ozbiljne izmene. Dakle, ako uporedimo sa prethodnim Monster 821 modelom, koji je imao agregat radne zapremine od 821 cm3 da je radna zapremina na novom Monsteru povećana za 116 cm3. To nije mala razlika, ali je bilo očekivano da će Ducati ili ostati na istoj radnoj zapremini, ali da će morati da se odreke performansi zarad EURO5 emisionog standara.

Da li ste ikada čuli da se Ducati odrekao performansi? Naravno, nikad. Otud povećanje radne zapremine, koje je verovatno stvorili daleko zanimljiviji agregat sa boljim performansama, što i brojke govore. Snaga iznosi 111 KS (81,6 kW) pri 9.250 O/min uz maksimalni obrtni moment od 93 Nm pri 6.500 O/min. Snaga je narasla za 2 KS, a ako vam se to ne čini mnogo, uzmite u obzir to da se maksimalna snaga postiže čak za 1.250 O/min manje, u odnosu na Monster 821. To u praksi znači da ćete se na novom Monsteru mnogo ranije naći na zadnjem točku i da će još bolje povlačiti od nižih obrtaja. Valja spomenuti i da je novi agregat lakši za 2,4 kg.

Nije samo snaga povećana, već su povećani i servisni intervali i dugotrajnost agregata. Servis zamene ulja radi se na 15.000 km, dok se dezmo servis provere ventila radi na 30.000 km.

Ducati Monster
Copyright : PERPETUAL RIGHTS

Kvačilo potopljeno u ulju je posve novo, kao i polu servo sistem kvačila koji zahteva za 20% manje snage prilikom povlačenja poluge. Sam sistem kvačila deluje na same lamele kako prilikom ubrzanja, tako i prilikom usporavanja. Kada dodajete gas i ubrzavate, lamele u kvačilu se dodatno pritiskaju jedna u odnosu na drugu, obezbeđujući da ni u kom slučaju ne dođe do proklizavanja kvačila, a što u krajnjoj meri utiče na dugotrajnost lameli. U suprotnom slučaju, kada menjate brzine naniže, sile sa zadnjeg točka i preko lanca deluju na kvačilo i preko potisne ploče odvajaju lamele, sprečavajući da dođe do blokiranja zadnjeg točka.

Što lakše, to bolje – nova šasija

Agregat je noseći deo aluminijumske šasije. Prednji deo šasije napravljen je po uzoru na Panigale V4 i kači se na agregat. Samo ušteda u težini šasije iznosi 4,5 kg. Dalje, zadnja viljuška je takođe za čak 1,6 kg lakša u poređenju sa onom na Monster 821.

Ducati je radio na uštedi težine gotovo svake komponente, pa je tako novi Monster lakši za neverovatnih 18 kg. Kada je Ducati Monster napunjen sa svim tečnostima (uključujući i gorivo) i kada je spreman za put, njegova težina iznosi samo 188 kg, a suva težina iznosi 166 kg.

Zahvaljujući boljoj komapktnosti, međuosovinsko rastojanje smanjeno je na 1.474 mm. Drugačiji predni deo šasije doneo je i povećanje ugla pod kojim upravljač može da se okrene. Ugao uravljača povećan je za 7° i iznosi ukupno 36°. Povećanje ugla upravljača trebalo bi da poveća agilnost i upravljivost pri nižim brzinama, što će se naročito osetiti u gradskoj vožnji i promenama pravca.

Ducati Monster
Copyright : PERPETUAL RIGHTS

Zadnji deo šasije koji je ujedno noseći deo sedišta i repa motocikla izrađen je iz jednog komada o neke vrste legura fiberglasa. Taj zadnji deo šasije takođe je zakačen na agregat i doprinosi ukupnom smanjenju težine.

Ducati je toliko daleko išao sa skidanjem težine, da su i felne lakše za 1,7 kg, u poređenju sa onim koje koristi Monster 821. Novi Monster koristi felne u dimenzijama 3.5 x 17” napred i 5.5 x 17”, a iz fabrike izlazi na Pirelli Diablo Rosso III gumama u dimenzijama 120/70 napred i 180/55 pozadi.

Ducati na gotovo sve svoje motocikle ugrađuje Brembo kočioni sistem, pa to nije izuzetak ni na novom Monsteru. Napred se nalaze Brembo M4-32 četvoroklipne kočione čeljusti i diskovi prečnika 320 mm. Za obezbeđivanje dovoljnog pritiska na kočione klipove zadužena je radijalno postavljen kočion cilindar. Sa radijalnim kočionim cilindrom dobija se bolji i direktniji osećaj prilikom kočenja. Pozadi se nalazi jedan disk prečnika 245 mm.

Sasvim dovoljan elektronski paket

Ducati je srećom ostavio prilično prostora za “igranje” sa Monsterom, to jest, nije sve toliko ograničeno elektronikom. Monster poseduje kontrolu startovanja (launch control), zatim ABS sa opcijom “cornering” koja omogućava kočenje pod nagibom. ABS ima 3 nivoa podešavanja. ABS na 1. nivou deluje samo na prednji točak, ne sprečava podizanje zadnjeg točka i ne funkcioniše kada se motocikl nalazi pod nagibom. Na 2. i 3. nivou uključena je funkcija “cornering” i sprečava se podizanje zadnjeg točka. Sva pomagala koja su i koja ćemo opisati unapređena su zahvaljujući novom “Ride-by-wire” sistemu. Budući da je novi Monster izuzetno lagan i prilično snažan, poseduje i DWC kontrolu podizanja prednjeg točka.

Ducati Monster
Copyright : PERPETUAL RIGHTS

Kontrola proklizavanja ima sportski režim sa direktnom i maksimalnom isporukom snage i ABS sistemom na nivou 2 intervencije. Zatim tu je touring režim, koji takođe dozvoljava maksimalnu isporuku snage, sa nešto ugrađenijom isporukom i povećanom osetljivošću DTC sistema i ABS-om na 3. nivou. Urban sistem ograničava snagu na 75 KS, DTC je na još višem nivou osetljivosti u odnosu na toruing režim, a ABS je na 3. nivou osetljivosti.

Na kraju spiska elektronskih stvarčica, spomućemo i kvik šifter koji radi prilikom promene stepena prenosa naviše i naniže.

Novi dizajn, nova LED svetla i instrument tabla

Slabo je šta isto ili makar slično na starom Monster 821 i novom Monsteru. Da krenemo prvo od samog izgleda koji je daleko agresivniji i naspram njega Monster 821 izgleda kao pitom motocikl. Prednji LED okrugli far koji se nastavlja u prilično oskudne oklope i sportski rep motocikla daju notu agresivnosti. Ugranja komlpetne LED svetlosne grupe, omogućila je i ugradnju manjeg, lakšeg akumulatora.

Ducati Monster
Copyright : PERPETUAL RIGHTS

Zatim nova je i kolorizovana TFT instrument tabla prečnika 4,3″. Izgled samog ekrana urađen je po uzoru na Panigale V4 i pruža mnogo informacija. Ono što je postalo standarno je i povezivanje pametnog telefona sa instrumet tablom, zahvaljujući čemu možete da odgovarate na pozive, puštate muziku i dodatno učniti vožnju praktičnijom i komfornijom.

Ducati Monster
Copyright : PERPETUAL RIGHTS

Ducati je namerno ostavio samo ime “Monster” za novi model, bez ikakve oznake ili broja i time je dodatno naglasio da se radi o zaista specifičnom motociklu. Takođe, u ponudi je i verzija Monster Plus, koja osim drugačije boje dolaze i sa vetrobranom i poklopcem umesto sedišta za suvozača.

Novi Ducati Monster na prvu loptu deluje da će biti prilično zanimljiv motocikl, nešto poput Hypermotard modela, ali sa dodatno naglašenim urbanim akcentom i malo sportskijim karakteristikama.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.