NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoKTM RC 8C - Konačno trkački KTM!

KTM RC 8C – Konačno trkački KTM!

-

KTM je već nekoliko godina posvećen trkanju u MotoGP, Moto2 i Moto3 šampionatu. Učešće u MotoGP šampionatu naročito je obradovalo ljubtelje KTM-a i ulilo im nadu da bi KTM mogao da ponudi serijski sportski motocikl. Juče je KTM predstavo RC 8C, limitiranu verziju za trkačku stazu sa impresivnim performansama.

Sad već uveliko traje rat dvocilindričnih motocikala srednje radne zapremine. KTM je sa RC 8C zakoračio na to područje, doduše u limitiranoj verziji. Očigledno da je ovo prvi korak KTM-a ka uličnom dvocilindrašu, jer je KTM upotrebio agregat iz novog Duke 890R modela, a što je još bolje, taj agregat ubačen je u Moto2 šasiju. Može li bolje?

LC8 redni dvocilindraš

Poput Yamahe koja će da koristi agregat iz MT07, Suzuki najavljuje novi SV650, Ducati Panigale V2, Aprilia RS660, a KTM će prema svemu sudeći da koristi agregat iz Duke 890R modela.

KTM RC 8C
Foto: KTM

Konkurentan redni agregat radne zapremine 889 cm³ koji će za potrebe RC 8C modela isporučivati 128 KS.

Njegova prednost leži u maloj težini

Agregat je smešten u šasiju koja je produkt višegodišnjeg iskustva u Moto2 šampionatu. Šasija je izrađena od hrom molibden cevaste šasije. Cevasta šasija je jedna od karakteristika KTM-a, koji se čak ni u MotoGP-u nije odrekao ove konfiguracije.

Aerodinamični oklopi na sebi imaju krilca, baš po uzoru na MotoGP RC16 motocikl.

Kočnice naravno potpisuje Brembo. Napred se nalaze Stylema kočione čeljusti i plivajući diskovi prečnika 290 mm, monitarni na aluminjumske nosače diskova, koji su za točak pričvršćeni titanijumskim vijcima, a sve u cilju smanjenja rotirajućih masa. Za fino doziranje kočnica zadužena je Brembo RCS19 Corsa Corta kočiona pumpa. Pozadi se nalazi disk prečnika 230 mm i dvoklipna kočiona čeljust.

WP ogibljenje neizostavni je deo svakog KTM motocikla. U slučaju RC 8C radi se o WP APEX PRO 7543 prednjoj viljušci sa prečnikom štapova od 43 mm. Prednja viljuška je izrađena od laganih i izdržljivih materijala. Pozadi se nalazi WP APEX PRO 7746 zadnji amortizer.

KTM RC 8C
Foto: KTM

Na lagane felne montirane su trkačke slik Pirelli SC1 gume koje se koriste i u WSBK šampionatu.

Suva težina iznosi svega 140 kg što RC 8C čini opakim oružjem na stazi.

Trkačima je potrebna analiza podataka na stazi, pa je KTM ugradio instrument tablu dijagonale 5 inča koja poseduje GPS funkciju preko potrebnu za merenje vremena po krugu. Instrument tabla takođe beleži telemetriju motocikla i moguće je lako preuzeti i preneti na računar radi dalje analize.

KTM RC 8C
Foto: KTM

Valja spomenuti i da je KTM RC 8C pravljen ručno i da je napravljeno svega 100 primeraka. Naručvanje motocikala počelo je danas, 22. jula, a prema svoj prilici biće brzo rasprodati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.