NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK San Huan Vilikum - Nezaboravan tango u Argentini

WSBK San Huan Vilikum – Nezaboravan tango u Argentini

-

Polako postaje teško napisati uvod izveštaja sa WSBK trke. Ove sezone je svaki trkački vikend bio zanimlji, a to nije bio izuzetak ni ovog vikenda. WSBK šampionat nastupao je na stazi San Huan Vilikum u Argentini. Prva trka možda i nije bila toliko zanimljiva, ali smo na naredne dve trke sedeli na ivicama fotelja i uživali smo u bravurijama Topraka, Redinga i Reje. Uz to, dobili smo i novog supersport šampiona.

Većina vozača i timova bila je zabrinuta za stanje asfalta na stazi. Pokazalo se da su bespotrebno brinuli jer je asfalt bio u dobrom stanju. Ono čemu se nisu nadali je peščana oluja koja je u petak čak i odložila prve treninge. Srećom, peščana oluja se smirila i trkački vikend je otpočeo. Jedino što je tokom prva dva dana nanet pesak otežavao vozačima posao. U petak su vremena bila daleko sporija u odnosu na 2019. godinu kada je WSBK šampionat poslednji put posetio San Huan Vilikum.

Redingu pol pozicija

Pomalo iznenađujuće, Reding je od početka vikenda imao dobar ritam i vrteo je prilično brze krugove. Redingu je ovo prvi put da je posetio ovu stazu koja očigledno dobro leži kako njemu, tako i Ducati V4R-u. U subotu je na kvalifikacijama postavio najbrže vreme, a prvi startni red zaokružili su Toprak Razgatlioglu i Aksel Basani. Rej je izvezao vreme koje je bilo dovoljno tek za petu poziciju.

WSBK San Huan Vilikum
Foto: Ducati

Nedodirljivi Toprak

Prva trka je uslovno rečeno bila i najdosadnija trka ovog trkačkog vikenda. Glavni krivac je Toprak Razgatlioglu koji je od samog starta nametnuo toliko jak ritam da ostali nisu mogli da isprate.

Jedini vozač koji je možda mogao na prvoj trci da se nosi sa Toprakom bio je Skot Reding. Međutim, Redingova šansa za pobedu potrajala je samo do prve krivine kada je pao. Nakon pada je Reding podigao motocikl i uspeo je da završi na odličnom devetom mestu.

Reja je imao sreće sa Redingovim padom, jer nije uspevao da stigne Topraka, a budući da nije imao najbolji ritam, druga pozicija bila je odličan rezultat.

Do trećeg mesta se lagano probijao Rinaldi, pa smo tako ponovo na podijumu imali Yamahu, Kawasaki i Ducati.

Toprak je na kraju trku završio sa preko 6 sekundi prednosti. Na kraju trke dogodila se zanimljiva stvar vezana za Topraka. Prilikom prolaska kroz cilj Toprak nije bio siguran da je to poslednji krug, pa je i krug nakon trke izvezao u trkačkom ritmu.

WSBK San Huan Vilikum
Toprak nedodirljiv na prvoj trci Foto: Yamaha Racing

Superpol trka i foto finiš

Superpol trka imala je nešto drugačiji tok. Toprak i Reding odlično su započeli trku i njih dvojica su od samog starta pokazali da imaju nešto više brzine nego ostali vozači. Reding nijednog trenutka nije puštao da Toprak napravi osetniju prednost.

Pri kraju trke njih dvojica su počeli da izmenjuju pozicije i da se trkaju bez pardona. Toprak se poslednja dva kruga dobro branio i na kraju je jedva uspeo da se odbrani. Koliko je duel bio napet i neizvestan govori i podatak da su Toprak i Reding prošli ciljnom linijom u razmaku od svega 0,048 sekundi!

Reja je morao da se zadovolji trećom pozicijom. Nakon superpol trke Toprakova prednost u šampionatu iznosila je 34 boda i Rej je drugu trku morao da vozi na sve ili ništa kako bi makar malo smanjio prednost i kako bi sa većim šansama otišao na poslednju trku.

WSBK San Huan Vilikum
Foto: Kawasaki Racing

Druga trka, trka za pamćenje!

Superpol trka bila je samo uvertira za ono što smo imali prilike da vidimo na drugoj trci. Od Topraka i Redinga smo očekivali da će imati još jedan duel, ali niko nije očekivao da će se Reja uključiti u borbu, a još manje i da će Basani jedno vreme pretiti da se popne na podijum.

Ono što se dešavalo do poslednje trećine trke teško je i opisati, a još teže je prebrojati sve razmene pozicija. Vozilo se oštro i na samoj ivici fer pleja. Reding je tokom trke pokazao veliku odličnost i stavio je do znanja Topraku i Reji da i on ume da vozi agresivno.

Rasplet trke dogodio se u poslednjoj trećini kada je Reding uspeo da otvori blagu prednost i da bude van domašaja Topraka i Reje. Nakon toga, Reding je fantastičnim ritmom došao do pobede. Koliko je bio brz govori i činjenica da je nekoliko puta tokom trke postavljao novi rekord kruga.

Rej i Toprak ostali su da se bore za drugu poziciju i bitne bodove za šampionat. Ovog puta duel je dobio Rej, jer je Toprak upao u male probleme sa gumama. Sa druge strane, Rej i njegov deo ekipe probali su totalno drugačije podešavanje motocikla koje je Reji pružilo manju potrošnju guma, ali i bolju kontrolu nad motocikom. Rej je rekao da je takvo podešavanje motocikla totalno netipično i da ga nisu ni uzimali u razmatranje tokom sezone.

Foto: Kawasaki Racing

Pobede za Kluzela, titula za Agertera

Supersport tkre nisu bile zanimljive kao što znaju da budu. Glavni krivac za to je Kluzel koji je na obe trke ubedljivo trijumfovao. Na prvoj trci su podijum zaokružili sve bolji Manuel Gonzales i Čan Onču.

Druga trka započela je nešto dramatičnije. Gonzales je pao u prvoj krivini i sa sobom je povukao Odendala koji je svim silama pokušavao da šanse za osvajanje titule prenese na poslednju tkru. Nakon pada, više nije bilo ni teoretke šanse da se bori za titulu.

Kluzel je pobedio ispred Ončua, a Agerter je ciljem prošao kao trećeplasirani Dominik Agerter. Osim što je osvojio još jedan podijum Agerter je osvojio i titulu supersport šampionata za sezonu 2021. godine. Agerter je ovom titulom na tron vratio i Ten Kate ekipu koja je nekoliko puta osvajala supersport šampionat.

WSBK San Huan Vilikum
Dominik Agerter novi supersport šampion Foto: Yamaha Racing

Nakon WSBK trkačkog vikenda na stazi San Huan Vilikum, šampionat ide na pauzu od skoro 5 punih nedelja. Nakon pauze čeka nas nova staza Mandalka u Indoneziji. Na toj stazi imaćemo finalni obračun između Reje i Topraka. Toprak trenutno ima 30 bodova prednosti, dok će Rej morati da ide na sve ili ništa. Moraćemo da sačekamo 5 nedelja da bismo saznali ko će biti WSBK šampion za sezonu 2021.

Za komentare o trkačkom vikendu predlažemo da posetite temu na forumu.

Rezultati prve WSBK trke:

Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati superpol trke:

WSBK San Huan Vilikum
o/Source: worldsbk.com

Rezultati druge WSBK trke:

Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati prve supersport trke:

WSBK San Huan Vilikum
Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati druge supersport trke:

Foto/Source: worldsbk.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.