May 10, 2021
NaslovnaMoto GaražaMoto Guzzi V85TT za 2021. - Pikantniji i spremniji za putovanja

Moto Guzzi V85TT za 2021. – Pikantniji i spremniji za putovanja

-

Prošlo je samo dve godine od kako nas je Moto Guzzi prijatno iznenadio sa modelom V85TT, a već za 2021. godinu nam stiže osveženje. Realno, Moto Guzzi ništa nije morao da dira na starom V85TT koji je popularan u celoj Evropi i zato pozdravljamo ove promene koje će V85TT učiniti još boljim motociklom.

Mada, možda i nije slučajno što je Moto Guzzi rešio da ljubitelje “počasti” novom generacijom V85TT-a. Moto Guzzi ove godine slavi 100 godina postojanja, budući da su zvanični počeli sa radom 1921. godine. Tako da je novi V85TT možda i omaž u tu čast.

Nećemo se sad zamlaćivati istorijom, već prelazimo na konkretne izmene na ovogodišnjoj verziji. Pošto smo prethodnu generaciju detaljno predstavljali, predlažemo da pročitate i taj tekst (klikom ovde), jer ćemo se u današnjem tekstu uglavnom zadržati samo na izmenama na ovogodišnoj verziji.

Povoljniji obrtni moment

Dobra vest je da na agregatu ništa veliko nije menjano, pa se i dalje radi o dvocilindričnom vazdušno hlađenom V agregatu sa cilindrima pod uglom od 90º i radnom zapreminom agregata od 853 cm³. Snaga od 80 KS pri 7.750 O/min i maksimalni obrtni moment od 80 Nm pri 5.000 O/min takođe su ostali nepromenjeni.

Moto Guzzi V85TT za 2021.
Moto Guzzi V85TT za 2021. godinu Foto: Piaggio gruop press

Ono što je promenjeno je isporuka obrtnog momenta na nižim i srednjim obrtajima. Tačnije, na već pomenutim obrtajima obrtni moment je veći i isporuka je linearnija. Do povoljnije isporuke snage došlo se zahvaljujući promenama na podizačima ventila i klackalicama. Deo zasluga ima i drugačija kontrolna jedinica agregata.

Lakši točkovi i tubeless gume

Ogibljenje je ostalo netaknuto tako da se napred i dalje nalazi KYB prednja obrnuta viljuška sa prečnikom štapova od 41 mm i dužinom hoda od 170 mm. Na prednjoj viljušci je moguće podešavati predopterećenje i povrat. Zadnji KYB amortizer je takođe podesiv.

Točkovi su jedna od stvari koja je doživela izmene. Novi žbičani točkovi sada su napravljeni da prime tubeless gume, tako da će sada vozači moći makar malo bezbrižnije da se voze i nekim rizičnijim terenima.

Moto Guzzi V85TT za 2021.
Moto Guzzi V85TT za 2021. godinu Foto: Piaggio gruop press

Sem toga što su točkovi tubeless tipa, takođe su i za 1,5 kg lakši. Manja težina točkova znači manje rotirajuće mase, što se u krajnjoj meri odražava na bolju upravljivost motocikla. S obzirom da se na Moto Guzzi V85TT radilica okreće u kontra smeru, lakše felne će osetno poboljšati upravljivost i agilnost.

LED svetla, dva dodatna režima vožnje i tempomat kao standardna oprema

Za ljubitelje noćne vožnje lepa vest je da V85TT dolazi sa LED svetlima koja itekako čine razliku pri vožnji u noćnim uslovima.

Moto Guzi V85TT i ranije je nudio tri režima vožnje, a sada je elektronski sistem dobio još dva dodatna režima. Sport i Custom režimi pridružuju se Rain (kišnom), Street (uličnom) i Off road režimu. Kao što možete i sami da pretpostavite, Sport režim namenjen je sportskoj vožnji sa agresivnijom isporukom snage, dok Custom režim dozvoljava da napravite podešavanja isporuke snage prema svojim afinitetima. “Ride-by-wire” sistem zaslužan je za podešavanje parametara kontrole proklizavanja i odziva na gas.

Moto Guzzi V85TT za 2021.
Moto Guzzi V85TT za 2021. godinu Foto: Piaggio gruop press

Još jedna dobra stvar je i tempomat za koji je ranije moralo da se doplati, a sada dolazi kao deo dodatne opreme. Na TFT instrtument tabli u boji vrše se sva podešavanja i pregled informacija, a moguće je i povezivanje sa pametnim telefonom putem MIA aplikacije.

Novina su i tri nove grafike “Nero Etna”, “Giallo Mojave” i “Rosso Uluru”.

Za kraj se nema šta puno dodati, osim toga da je V85TT prilično hvaljen motocikl, tako da će ove promene verovatno upotpuniti Moto Guzzi V85TT.

Ukoliko imate neka pitanja ili želite da podelite iskustvo sa ovim motocikom, možete posetiti i našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,267FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se