NaslovnaMoto GaražaMoto Guzzi V85 TT - Retro adventur sa dušom

Moto Guzzi V85 TT – Retro adventur sa dušom

-

Moto Guzzi je 2017. godine na EICMA sajmu motocikala predstavio koncept modela V85 TT. Od tada smo željno očekivali njegovu serijsku proizvodnju i potajno smo strahovali da će Moto Guzzi ipak nekim slučajem odustati od proizvodnje. Srećom, danas imamo tu čast da vam predstavimo novi Moto Guzzi V 85 TT.

Moto Guzzi je predstavio V85 TT sa porukom da je ovaj motocikl napravljen sa sve motocikliste koji obožavaju da zabodu prst na mapu i otisnu se na dalje destinacije. Moto Guzzi V85 TT ističe se originalnim izgledom i tehničkim rešenjima što ga još više izdvaja od konkurencije.

Kao i u skoro svakom našem predstavljanju novog modela, počećemo od agregata, a V85 TT svakako ima krajnje zanimljiv agregat.

Moto Guzzi V85 TT

Moto Guzzi V85 TT pokreće dvocilindrični vazdušno hlađeni V agregat sa cilindrima pod uglom od 90º. Radna zapremina agregata iznosi 853 cm³. Zanimljiva stvar kod ovog agregat je to što je postavljen poprečno i cilindri “štrče” na bokovima. Maksimalna snaga koju isporučuje agregat iznosi 80 KS pri 7.750 O/min uz maksimalni obrtni moment od 80 Nm pri 5.000 O/min.

Budući da V85 TT deli agregat sa modelom V9, to jest prečnik i hod klipa su im isti (84x77mm) i tu se završava sličnost. Unutrašnje komponente su pretrpele promene zbog povećanja snage. Moto Guzzi je veliku pažnju posvetio smanjenju trenja između unutrašnjih komponenti. Težina svih komponenti unutar agregat je smanjena. Radilica, klip, klipnjače kao i još neke komponente izrađene su od lakših i jačih materijala.

V85 TT

Zanimljivo je i to da se radilica okreće u suprotnom smeru od kretanja kazaljke na satu. Agregat ima dva ventila po cilindru. Usisni ventili su izrađeni od titanijuma. Podmazivanje agregata je unapređeno.

U odnosu na modele V9 snaga je veća za 25 KS. Ovo povećanje snage postiglo se uglavnom zbog boljeg napajanja gorivom i drugačijeg izduvnog sistema. Da bi ispratili povećanje snage i učinili V85 TT što uglađenijim u vožnji Moto Guzzi je ubacio sasvim drugačije kvačilo i redizajnirani menjač.

Poprečno postavljeni agregat znači i da se Moto Guzzi odlučio da koristi završni prenos preko kardana umesto završnog prenosa preko lanca.

Moto Guzzi V85TT

Moto Guzzi V85 TT je zapravo nešto između adventur i enduro motocikla, odnosno dual motocikl. Zato ne čudi što je ogibljenje nešto dužeg hoda. KYB Prednja obrnuta viljuška sa prečnikom štapova od 41 mm ima hod dužine 170 mm. Na prednjoj viljušci je moguće podešavati predopterećenje opruga i povrat. Zadnji amortizer (takođe proizvođača KYB) je takođe podesiv.

Moto Guzzi tradicionalno koristi cevaste čelične šasije, pa je tako i V85 TT dobio cevastu šasiju.

Moto Guzzi V85 TT

Što se kočnica tiče, Moto Guzzi nije ništa hteo da prepušta slučaju. Napred se nalaze Brembo radijalne kočnice sa dva diska prečnika 320 mm i kočionim čeljustima sa četiri klipića po čeljustima. Nazad se nalazi jedan disk prečnika 260 mm. ABS dolazi u standardnom paketu opreme.

Veliki plus za Moto Guzzi V85 TT je zapremina rezervoara od 23 litre. Ukoliko volite da sednete na motocikl i da duže vreme ne mislite o benzinskoj pumpi onda je V85 TT dobar motor za vas. Deklarisana potrošnja iznosi 4,9 l/100 km i na papiru, V85 TT je sa punim rezervoarom u stanju da pređe oko 470 Km.

Sedište je postavljeno na 830 mm od tla, pa će većini vozača biti dosta lako da nađu udoban položaj na motociklu.

Moto Guzzi

Što se elektronskih pomagala tiče, V85 TT ima sasvim dovoljno elektronike za bezbednu vožnju u svim uslovima. Pored ABS sistemu tu su tri režima rada agregata, kišni, putni i off road režim. Pored toga V85 TT poseduje i tempomat.

V85 TT nudi mogućnost povezivanja pametnog telefona sa motociklom što pruža niz pogodnosti. Na motociklu se nalazi jedan USB port za punjenje telefona ili drugih uređaja, a ispod sedišta postoji mogućnost ugradnje još jednog porta.

Informacije poput trenutne brzine, broja obrtaja, količine goriva, odometar i druge informacije nalaze se na TFT ekranu prečnika 4,3″.

Kao autor nemam naviku da komentarišem izgled motocikala, ali Moto Guzzi V85 TT moram da prokomentarišem jer je jednostavno jače od mene. Već na prvi pogled V85 TT privlači svojim dizajnom koji je malo neobičan sa današnje motocikle. Dva okrugla fara napred jednostavno mame svakog prolaznika, a crveni ram i dva cilindra koja vire iz šasije malo koga će ostaviti ravnodušnim.

Guzzi 85 TT

Iako 80 KS nije mnogo za motocikl u ovom segmentu, mislim da je V85 TT itekako sposoban motocikl. Ako ga uporedimo recimo konkurencijom u vidu BMW F850, videćemo da je V85 TT nešto slabiji, ali i da svoj maksimalni obrtni moment daje na nešto nižim obrtajima u odnosu na F850.

Kako god, Moto Guzzi V85 TT deluje kao motocikl sa dušom sa kojim ćete uživati na svakom putovanju.

Cena za V85 TT za evropsko tržište iznosi oko 12.500 eura.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.