NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeMoto Morini X Cape – Povratak u velikom stilu!

Moto Morini X Cape – Povratak u velikom stilu!

-

Za Moto Morini motocikle neko vreme nismo ništa čuli. Međutim, ove godine na sajmu motocikala Moto Morini X Cape je privukao dosta pažnje, ne samo kod nas već i u inostranstvu. Nakon par meseci od održavanja sajma kao BJBikers redakcija smo dobili priliku da testiramo Moto Morini X Cape model. Imali smo ovaj motocikl dovoljno dugo na testu da zaokružimo finu kilometražu – skoro 2.000 km na satu. Moto Morini X Cape smo vozili u svim uslovima koje prosečan motociklista može iskusiti. Hajde da vidimo kakvo nam je iskustvo!

Moto Morini X Cape spada u kategoriju adventure motocikala, mada ga slobodno možemo delimično svrstati i u turing motocikle. Na već pomenutom sajmu sam ga zagledao, ali nisam formirao nikakvo mišljenje o njemu, iako sam znao da je Moto Morini u prošlosti pravio zanimljive motocikle. Prethodna iskustva su me naučila da ne sudim o motociklima dok ih ne probam. Par godina je Moto Morini bio van igre, ali rekao bih da su se sada na velika vrata vratili na tržište i kod nas je firma EuroSumar od ove godine postala zvanični uvoznik.

Udruženi sa novim partnerom iz Kine, Moto Morini je dobio potrebnu podršku za nastavak življenja sna. Inženjerski centar i glavni deo operacije obavlja se u Italiji, dok je proizvodnja izmeštena u Kinu. Doduše, agregat je tamo sastavljen, ali ostale komponente potpisuju renomirani proizvođači.

Moto Morini X Cape
Foto: BJBikers magazin

Agregat fantastično odmeren

Moto Morini je u X Cape ugradio dvocilindrični redni agregat radne zapremine 649 cm3 sa maksimalnom snagom od 61 KS (44 kW) na 8.200 O/Min, uz maksimalni obrtni moment od 54 Nm na 7.000 O/Min. Da me je neko na pre početka testa pitao šta mu je najslabija tačka, prema podacima bih rekao da je to agregat. Nakon što sam odradio test, rekao bih da mu je agregat jedna od pozitivnih karakteristika, a reći ću vam i zašto to sad tvrdim. Ukoliko se vozili Kawsaki Versys 650, verovatno ćete primetiti sličnosti između agregata Versys-a i X Cape-a budući da je agregat u X Cape-u rađen po Kawasakijevoj licenci .

Pre testa X Cape modela, radio sam trodnevni test Suzuki V-Strom 650 motocikla. Kad sam nakon V-Stroma seo na X Cape, ostao sam iznenađen time što je X Cape ima osetniju isporuku snage i takoreći prgaviji agregat koji odmah reaguje na doziranje gasa. Doduše, za razliku od V-Stroma koji snagu pokazuje od 3.000 O/Min, X Cape osetnu snagu daje od nešto preko 3.500 O/Min, a od 6.000 O/Min dobija dodatnu snagu.

U svim brzinama, tokom celog raspona obrtaja X Cape uspeva da izvuče i poslednju konjsku snagu iz agregata. Maksimalna brzina iznosi više nego respektabilnih 180 km/h, a na skali obrtomera ostane svega 500 O/Min do crvenog polja. Recimo, poredeći sa već pomenutim V-Strom 650 modelom, maksimalna brzina je manja za 5 km/h (tokom testa, Strom je dostigao 185 km/h).

Doduše, X Cape do 170 km/h stigne relativno brzo, a za preostalih 10 km/h mu treba malo vremena. U svakom slučaju, za agregat snage od „samo“ 61 KS pruža više nego što bi se od njega očekivalo.

Moto Morini X Cape
X Cape je privlačio pažnju prolaznika Foto: BJBikers

Tajna mislim da leži u savršeno odmerenom menjaču i finalnom prenosu. Prva dva stepena prenosa omogućavaju dobar start, dok su 5. i 6. stepen prenosa nešto duži. Svaki stepen prenosa je pripremljen tako da izvuče maksimalno iz agregata. Finalni prenos je takođe dobro odmeren i to sve skupa čini da se dobije osećaj kao da X Cape ima znatno više snage.

Pri preticanjima mu takođe ne nedostaje snage. Naravno, ne može se očekivati da brzinom svetlosti pretekne vozilo ispred, ali preticanja radi sasvim dobro. U vožnji sa suvozačem nije bilo većih problema ili osetnijeg gubitka na ubrzanjima.

Pomenuti menjač radi jako lepo. Iako poluga menjača ima malo duži hod (što se da podesiti) sam menjač je precizan. Kvačilo odvaja lepo i osećaj doziranja na poluzi preko sajle je dobar.

Potrošnja goriva je još jedan veliki plus za X Cape. Tokom testa je X Cape vožen u raznim uslovima – u gradu, na regionalnom put, na auto – putu, a vožen je i blagi off road. Za to vreme prosečna potrošnja nije prelazila 5 litara na 100 km. Uz zapreminu rezervoara od 18 litara možete preći solidne distance pre posete benzinskoj pumpi. Tokom testa mi se rezerva uključivala kada sam dostizao između 290 – 300 km. Kad se lampica za rezervu uključi, na instrument tabli se prikaže preostala autonomija od 70 km.

Moto Morini X Cape
Foto: BJBikers magazin

S obzirom da se radi o dvocilindričnom agregatu, primetne su manje vibracije pri dužim vožnjama, ali te vibracije nisu takve frekvencije da izazivaju trnjenje ruku ili stopala. Dakle, sve u granicama normale.

Ogibljenje i kočnice – stavke koje bi i konkurencija mogla da prepiše

Čim sednete na X Cape, već posle par kilometara shvatite koliko je Moto Morini uložio truda u ovaj motocikl. Savršeno je izbalansiran. Cevasta čelična šasija je uparena sa odličnim ogibljenjem i kočionim sistemom. Na papiru suva masa motocikla iznosi 213 kg, ali u vožnji ne bih nikad rekao da je masa tolika.

Napred se nalazi potpuno podesiva Marzocchi prednja viljuška sa prečnikom štapova od 50 mm i hodom od 175. Na levom štapu se vrši podešavanje sabijanja, a na desnom podešavanje povrata. Iako je prema fabričkim specifikacijama naglašeno da je ogibljenje podešeno za osobu od 75 kg, mogu vam reći da za mene kao vozača od 85 kg nije bilo potrebe za puno podešavanja. Prednju viljušku sam podesio samo par klikova na sabijanje i zadnji amortizer sam malo otvrdnuo prilikom vožnje sa suvozačem.

Zahvaljujući dobrom ogibljenju vožnja X Cape-a je uživanje. Ulazak u krivinu je uživanje i od početka do kraja pruža odličan povratni osećaj i stabilnost tokom svih radnji, počev od kočenja do naglih promena pravaca. Sve pohvale za inženjere Moto Morinija koji su ovako lepo uklopili ogibljenje sa šasijom.

Moto Morini X Cape
Bato Bjelanović na njegovom crvenom X Cape-u Foto: BJBikers

Kočnice su još jedna stvar za koju imam reči hvale. Kompletan kočioni sistem potpisuje Brembo, što uključuje dvoklipne kočione čeljusti i kočionu pumpu, uparenu sa pancirnim crevima. Kočenje bukvalno možete izvršiti jedniim prstom. Osećaj koji pruža poluga kočnice je odličan i kočenje je konstatno svakim milimetrom povlačenja poluge. Inicijalni ugriz kočnice je osetan i dalje kočenje je konstantno. ABS se retko aktivira, jer korelacija ogibljenje – kočnice – gume pružaju odlično prianjanje.

Kad smo kod guma, valja spomenuti da je Moto Morini na X Cape ugradio Pirelli Scorpion STR gume u dimenzijama 110/80-R19 i 150/70-R17.

Da bih se uverio da nisam nešto umislio povodom ponašanja kroz krivine, morao sam da izvezem X Cape na stazu da okrenem koji krug kako bih se na bezbedan način uverio u ponašanje kroz krivine i na kočenjima.

Udobnost i zaštita od vetra

Kada sednete na X Cape, imate utisak da se sedi malo ka napred, što i jeste delimično tačno. Položaj nogu je opušten. Noge nisu povijene i ne zamaraju se tokom dužih vožnji. Upravljač je širok i uspravan i takođe ne zamara u vožnji, a omogućava dobru upravljivost i manevarske sposobnosti u mestu ili pri polukružnim okretanjima.

Foto: BJBikers magazin

Sedište je napravljeno malo uže i tvrđe kako bi se pružila bolja kontrola motocikla u slučaju da morate da stanete na nogostupe prilikom vožnje na off-road terenima. Zato sedište ne spada među najudobnije u klasi. Posle vožnje od oko 2 časa, osećate da nije na odmet napraviti malu pauzu. Na mestu suvozača je izgleda nešto bolja situacija, jer se suvozač(ica) nije žalila na neudobnosti.

Napred se nalazi manji vetrobran koji na prvu loptu ne uliva poverenje u zaštitu od vetra. Međutim, u praksi dobro funkcioniše i štiti. Mene koji sam visine oko 188 cm štitio je sasvim dobro. Vetar je udarao tek u vrh kacige i ramena su ostajala dobrim delo zaštićena.

Noćna vožnja je uživanje jer Moto Morini X Cape poseduju dobru LED svetlosnu grupu. Snop svetla je precizan i ne rasipa se puno, a sasvim dovoljno osvetljava i pored puta tako da na vreme možete uočiti opasnosti koje vreme sa strane.

Lep detalj je i osvetljenje oko prekidača leve i desne strane upravljača.

Moto Morini X Cape
Foto: BJBikers magazin

Velika i skromna instrument tabla

Instrument tabla je velika, moćno izgleda i pregledna je u svim uslovima. Moguće je odabrati dva tipa prikaza informacije. Prvi je „Ride“ režim prikaza ekrana namenjen vožnji na asfaltu, a drugi je “Off-Road” u kom se menja prikaz obrtomera i u ovom režimu moguće je isključiti ABS.

Instrument tabla prikazuje standardne informacije poput trenutne brzine kretanja, odabranog stepena prenosa, broja obrtaja, temperature rashladne tečnosti, ukupnog odometra, dva parcijalna odometra, vremena, nivo goriva.

Kad uđete u meni moguće je izvršiti povezivanje sa pametnim telefonom ili sa komunikatorima kaciga.  Unutar menija je moguće pregledati i pritisak u gumama, pošto je ovaj model bio opremljen i senzorima pritiska u gumama. Ono što je možda moglo biti još dostupno od informacija su trenutna i prosečna potrošnja goriva, ali budući da je merač nivoa goriva precizan, nedostatak prikaza trenutne i prosečne potrošnje goriva nije veliki problem.

Na motocikl je ugrađena i USB utičnica sa dva izlaza za napajanje uređaja.

Servisni intervali, cene servisa, motocikla i uslovi kupovine

Opet sam imao malo nezahvalnu situaciju da pokupim motocikl pre prvog servisa koji se radi na 1.000 km. To je značilo da sam u početku morao lagano da vozim. Srećom, to nije dugo trajalo. Servisni interval do prvog servisa je na 1.000 km, a svaki sledeći servis zamene ulja i ostalih zahvata radi se na 6.000 km. Iz EuroSumar-a smo dobili informaciju da je cena po servisu oko 10.000 din.

Zanimljiva je i garancija na motocikl koja važi 3 godine na neograničenu kilometražu. Garancija na neograničenu kilometražu je veliki plus, naročito za marku koja se ponovo vraća na tržište i dokazuje svoju pouzdanost.

Moto Morini je X Cape zamislio u dve verzije: jednu sa livenim felnama i jednu sa žbičanim felnama. X Cape sa livenim felnama košta 7.550 eura, dok je za verziju sa žbičanim felnama potrebno izdvojiti 7.850 eura. Postoji mogućnost kupovine na kredit gde je minimalno učešće 30% od vrednosti cene motocikla i period otplate do 71 mesec. U EuroSumaru su skrenuli pažnju da je prilikom kupovine na kredit moguće prevremeno otplatiti motocikl bez ikakvih plaćanja penala ka banci.

Moto Morini X Cape
Foto: BJBikers magazin

Da li Moto Morini X Cape vredi?

Moto Morini se zaista potrudio da povratak na tržište bude u velikom stilu i vidi se da je u X Cape uloženo dosta truda i da je motocikl pravio tim koji se razume u motocikle. Ispod dobrog dizajna se krije motocikl spakovan u dobar paket koji pozitivno iznenadi i iskusne vozače. Dozvoliću sebi da budem subjektivan i kažem da me je X Cape kupio i da sa EuroSumarom pregovaramo da X Cape postane redakcijsko vozilo za ovu godinu.

U Novom Sadu sam seo da proćaskam sa Batom Bjelanovićem, iskusnim vozačem koji je puno proputovao i vozio mnogo različitih motocikala (jedan od Batinih kultnih putopisa možete pročitati ovde). Upravo je Bato prvi kupac X Cape modela u Srbiji. Obojica smo se složili da je X Cape motocikl vredan poverenja i pažnje.

Moto Morini X Cape
Bato Bjelanović sa njegovim (crvenim) X Cape modelom sa žbičanim felnama Foto: BJBikers

X Cape je odličan motocikl za osobu kojoj ne treba presnažan motocikl. Sposoban je za duža i kraća putovanja i može odlično da posluži kao motocikl za svaki dan. Od provlačenja kroz gradsku gužvu, vožnje na auto – putu, preko blagih off road terena, X Cape sve uspešno savladava.

Ako uzmemo u obzir da u cenu od 7.550 eura dobijate Marzocchi ogibljenje, Brembo kočnice i sposoban agregat, mislim da X Cape ima veliki potencijal i da će zauzeti dobar deo kolača na tržištu.

Ukoliko želite da ostavite vešu impresiju o X Cape modelu, to možete učiniti i u temi na forumu klikom ovde.

Moto Morini X Cape uživo možete pogledati u salonu EuroSumar koji se nalazi na adresi Vojislava Ilića 145.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.