NaslovnaMoto SportNenad Gavrilović pobedio na "6 sati Grobnika"!

Nenad Gavrilović pobedio na “6 sati Grobnika”!

-

Pobediti na trci je velika stvar. Pobediti na trci izdržljivosti koja traje 6 sati je takođe veliki uspeh, ali pobediti na šestočasovnoj trci na kojoj nema zamene vozača je veliki podvig! Upravo je naš Nenad Gavrilović – Neša to uspeo da izvede na trci 6 sati Grobnika!

EIC (Endurance Individual Challenge) trka zamišljena je kao ultimativni izazov za vozače i motocikle. EIC je trka izdržljivosti, ali trka na kojoj samo jedan vozač vozi celu trku, bez prava na zamenu. Vozač i motocikl ostaju zajedno do kraja! Jedina pomoć koju vozač ima je u boksu prilikom dosipanja goriva ili evenutalno nekih popravki koje vrše mehaničari iz tima. Dakle, pakleni izazov.

Proteklog vikenda je održana druga EIC trka na stazi Grobnik i bogami je bilo pakleno. Od prvih treninga i kvalifikacija voženih u subotu i sve do trke vožene u nedelju, temperature su bile visoke. S obzirom da je trka startovala u 15.30 časova i da je završena sa prvim mrakom u 21.30 časova, to je značilo da je pred vozačima (i motociklima) bio dodatni izazov da savladaju velike temperature, sačuvaju snagu i gume za do kraja trke.

Naš Nenad Gavrilović – Neša (na forumu NeshaXX) je na kvalifikacijama zauzeo prvu poziciju. Trku u nedelju je startovao odlično, izgubivši na samom startu 2 pozicije, ali je brzo nadoknadio i prešao u vodeću poziciju.

Nenad Gavrilović pobedio na "6 sati Grobnika"!
Foto: Sofrić Studio

Njegovo vođstvo potrajalo je sve do prvog odlaska u boks. Budući da je Neša vozio Yamahu FZ1 to je značilo da je ograničen na 18 litara goriva. Neša je odabrao taktiku što bržih krugova, što pokazuje i činjenica da je odvezao najbrži krug trke u vremenu 1:46,291.

Dva najbrža rivala Neši bili su Ivica Dukarić i Jurica Marasović. Oba vozača su bila brza i imali su motocikle sa većom zapreminom rezervoara. U proseku su vozili sporije krugove za 3-5 sekundi u odnosu na Nešu i svoje sporije krugove pokušali su da nadoknade ređim odlascima u boks.

Nakon 2 časa trke, Jurica Marasović je odustao, a na trci su ostali da se bore Neša i Ivica Dukarić. Bilo je prilično napeto, ali je Neša krajem trke promenio taktiku. Naime kada posle jednog od izlazaka iz boksa ponovo preuzeo vodeću poziciju, prvo je napravio prednost od preko 2 kruga, zatim je ponovo dosuo nešto goriva i vratio se na vodeću poziciju. Ovog puta je vozio nešto sporije trudeći se da ostane što duže na stazi.

Na sat i 15 minuta pre kraja trke, Neša je ušao na poslednje dolivanje goriva i nakon istog se vratio na vodeću poziciju sa 2 kruga prednosti. Zatim je taktički vozio sporije krugove, držeći ritam drugoplasiranog, kako bi uštedeo gorivo i bio siguran da će imati dovoljno goriva do kraja trke.

Nenad Gavrilović pobedio na "6 sati Grobnika"!
Foto: Sofrić Studio

Postojala je opcija da se krugovi voze istim tempom kao i do pre odlaska u boks, ali je sigurnije rešenje bilo da se smanji tempo i motocikl doveze do cilja sa preostalim gorivom.

Posle čitavih 6 sati vožnje i nadmudrivanja, Nenad Gavrilović je pobedio na EIC trci 6 sati Grobnika! Njegova prednost na kraju je iznosila više od 1 kruga prednosti, a Neša je pobedu krunisao i već pomenutim najbržim krugom trke i pol pozicijom. Dakle, savršen trkački vikend za našeg Nešu!

Nenad Gavrilović pobedio na "6 sati Grobnika"!
Nenad Gavrilović pobedio na “6 sati Grobnika”! Foto: Sofrić Studio

Neši je ovo druga trka ovog tipa, budući da je učestvovao i prošle godine završivši trku na drugoj poziciji. Ovog puta je otišao jedan stepenik više i cela BJBikers redakcija mu čestita na odličnom uspehu!

Nadamo se da će i dogodine učestvovati, a mi mu sad želimo ugodan odmor nakon iscrpljujuće trke i ostvarenog uspeha!

Ukoliko želite da iskažete čestitke ili utiske, to možete učiniti u temi na forumu.

Nenad Gavrilović pobedio na "6 sati Grobnika"!
Rezultati endurance trke 6 sati Grobnika Foto/Sourc: espeedhive

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.