NaslovnaHumanostMoto vožnja koja je mogla da se završi kobno

Moto vožnja koja je mogla da se završi kobno

-

Padovi sa motocikla tokom vožnji su nešto što svakom može da se dogodi i što se objektivno događa sa vremena na vreme. Ono što je još veći strah od samog pada je situacija da ako padnemo sa motocikla, otklizamo u neku gustu vegetaciju pored puta ili u neku provaliju. To je naročito nezgodno ukoliko se vozimo sami, bez drugih vozača u grupi. Na žalost, jedna takva potencijalno kobna situacija zadesila je jednog našeg kolegu prošle nedelje.

Ono što je trebalo da bude jedno lepo putovanje motociklom i jedna lepa uspomena, umalo se završilo tragično za Ivana Miloševića.

Ivan je u petak 28. maja osedlao svog Suzuki SV650 i krenuo je iz Beograda za Gračanicu. Međutim, po dolasku na Kosovo i Metohiju, nakon 14:30 Ivanu se gubi svaki trag. Ivanov brat pokušavao je da stupi u kontakt sa njim, ali bezuspešno. Prijavljuje nestanak policiji i sve što uspevaju da saznaju je to da je Ivan u 14:30 prešao granični prelazak Jarinje. Nijedna više informacija nije bila poznata.

Bezbržina vožnja koja je mogla da se završi kobno
Ivan Milošević Foto/Izvor: forum.bjbikers.com

Da stvar bude komplikovanija, Ivan je prirodno odlučio da se do Gračanice provoza nekim lokalnim putevima, koji su daleko manje frekventni. O njegovoj ruti pak niko nije bio obavešten, što je dobar nauk za nas ostale koji takođe putujemo manje poznatim putevima.

Brzinom svetlosti, putem BJBikers foruma i društvenih mreža deljena je informacija da je Ivan nestao i da je svaka informacija od presudnog značaja.

Zajednica motociklista je jaka, velika, hrabra i po prirodi dobronamerna. Ivanov brat nije mogao više da čeka informacije i rešio je da krene u potragu. Njemu su se pridružili i članovi našeg foruma Filipfg i MarkoIv.

Osim njih dvojice, svi motociklisti iz Srbije delili su informaciju da je Ivan nestao. Kolege motociklisti sa Kosova i Metohije takođe su se dali u potragu.

Brzim razmišljanjem i upornošću, na snimku jedne od kamere uočeno je da je Ivan prošao Zvečan i uputio se ka Mitrovici. Kolege su krenule u potragu tim putem. U nedelju u prepodnevnim časovima do nas su došle odlične vest – Ivan je pronađen!

Kako je teklo sve, najbolje je preneo jedan od kolega, MarkoIv:


Samo da znate da je sve počelo zahvaljujući BJBikers forumu. Po internetu su kružile razne lažne informacije koje su samo zavaravale tragove, ovde sam video Filipa i tako ušao u kontakt sa njim. Ubacili smo ga u našu malu viber grupu da ne bismo gubili vreme. Nismo znali gde da tražimo Ivana, sreća pa smo sa kamera videli da je prošao Zvečan i uputio se ka Mitrovici. Znamo teren i znali smo gde da ga tražimo, sve rizične krivine za naša dva točka bile su i za njega. Taj pravac koji je dobar zavrsava se opasnom krivinom..

Inace te kamere su uzete još u subotu znate od strane koga i zavrsile u ormaru.(čak smo posle dobili komentar “Vi mislite da je naš posao da idemo pored Ibra i da ga tražimo?”). Svako slomljeno drvo, grana, sve smo obišli. Da smo krenuli od Zvečana ka Raški izgubili bismo mnogo vremena i ne bismo uspeli, išli bismo suprotno od njega, a on je blizu. Filip i Nenad su nam javili da je imao poziv u mts mreži oko 19h, što me je navelo na to da je tu kod nas, a ne južno gde nema mreze, što je znacilo 4-5 km od mesta gde smo se sastali ka južnoj Mitrovici. Kidnapovanje smo odmah isključili jer i sami znate da je tablica samo pozadi, uglavnom lanac preko tako da nije mogao baš on da se cilja od strane naših komšija. I oni voze motore, čak su se i oni uključili za neke informacije. Oko 21h mu se prazni baterija. Kasnije priča Ivan da je čuo telefon i znao da mu je spas da dođe do njega, ali nije mogao, odleteo je sa navigacije na drugu stranu.

Čekamo da se oporavi i da se upoznamo. Dečko je 2 dana i 2 noći ležao u šumi pored Ibra, gde je hladno i ima svega i svačega, bez vode i hrane. Pored svega je imao snage da se zeza i da pita kako mu je motor.

Ima nas svuda, u svim gradovima, svi smo braća, držimo se i nadam se da bi svako uradio isto. Bilo je nas nekoliko i svi smo na dva točka. Uspeli smo samo zato što smo drugačiji od drugih i znamo koliko bi nama značilo da se neko od nas nađe u nevolji. Pozdrav za sve! Cuvajte se.

 


Veliko poštovanje za sve koji su učestvovali u akciji!

Na žalost, BJBikers redakcije nije uspela da dođe do imena svih aktera koji su se direktno dali u potragu. Želimo da pohvalimo svakog ko je doprineo potrazi i spasavanju Ivana. Zahvaljujući svim ljudima koji su se dali u akciju, jedan život je spašen i još jednom, u ovim teškim vremenima vraćena je vera u ljude.

Prema informaciija koje imamo, Ivan Milošević se polako oporavlja od zadobijenih povreda i iscrpljenosti. Trebalo bi da je do sad prebačen na VMA gde nastavlja oporavak. Dijagnostikovane povrede bile su prelom rebara, povreda glave i unutrašnje krvarenje. Želimo mu brz oporavak i mnogo bezbednih kilometara u budućim vožnjama.

Kako je tekla organizacija potrage, možete videti u sledećoj temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.