NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Katalonija 2021 - Oliveira briljantan!

MotoGP Katalonija 2021 – Oliveira briljantan!

-

Katalonija nam je priuštila MotoGP trku kakvoj smo se nadali. Iako nam se činilo da bi Kvartararo mogao da pobegne, to se ipak nije dogodilo i dobili smo pobednika kojeg možda nismo toliko očekivali.

Moto3 i klasično nepredvidiva trka

Tipično netipična Moto3 trke. Velika grupa vozača borila se mesta na podijum. Oko petnaestak vozača stalno se smenjivalo na vodećim pozicijama. Mek Fi je bio jedan od vozača iz vodeće grupe koji je pao sredinom trke. Akosta je startovao sa 25. mesta, ali je brzo uspeo da se pridruži vodećima i nekoliko puta je vodio trku.

Poslednji krug je standardno doneo veliku gužvu, naročito na pravcu i na ulazu u poslednju krivinu. Nekoliko razmena pozicija izmešalo je celu vodeću grupu. Do sredine poslednjeg kruga pozicije su se malo stabilisale. Serhio Garsija bio je najbrži i najsnalažljiviji i uspeo je da odeli napadima Alkobe i da dođe do svoje druge pobede u sezoni.

Treće mesto pripalo je Denisu Ončuu. Zapravo, treće mesto na stazi osvojio je Masija, ali zbog prekoračenja limita staze, pomeren je za jednu poziciju unazad. Tako je Onču unapređen na svoj prvi podijum u Moto3 karijeri.

MotoGP Katalonija
MotoGP Katalonija – rezultati Moto3 trke Izvor/Source: MotoGP.com

MotoGP trka i fantastični Oliveira

Tokom celog trkačkog vikenda sve oči su bile uprte u Kvartarara koji je postavljao fantastična vremena. Osvojena pol pozicija samo je još više podigla šanse za pobedu.

Trka je trka i to se još jednom pokazalo. Migel Oliveira na preporođenom KTM RC16 odlično je startovao i brzo je poveo trku. Veći deo trke Oliveira je proveo u vođstvu. Samo je u jednom trenutku Kvartararo uspeo da ga prestigne, ali je Oliveira brzo ponovo preuzeo vodeću poziciju.

Kako je trka odmicala, Kvartararo je upao u određene probleme. Još nije jasno da li je Kvartararo imao problem sa Air-bag kombinezonom, ali je u jednom trenutku izbacio štitnik za grudi i vozio sa otvorenim kombinezonom. To ga je koštalo prvo druge pozicije kada ga je Zarko prestigao, a zatim je u prvoj krivini napravio grešku, sišavši sa staze. Zbog silaska sa staze, Kvartararo je dobio 3 sekunde kazne, što ga je na kraju trke pomerio na četvrtu poziciju, a Miler je unapređen na treće mesto.

Zarko je u poslednja dva kruga dobro pritisnuo Oliveiru, ali nije uspeo da ga prestigne. Zarko je morao da se zadovolji drugom pozicijom.

MotoGP Katalonija – rezultati MotoGP trke Izvor/Source: MotoGP.com

MotoGP vozači će imati jednu nedelju pauze i sledeći trkački vikend zakazan je za 20. jun na stazi Zaksenring u Nemačkoj.

Za komentare i diskusiju možete o MotoGP Katalonija trkačkom posetiti našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.