October 5, 2022
NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Aragon - Kvartararo pod pritiskom

MotoGP Aragon – Kvartararo pod pritiskom

-

Trka je sve manje, uzbuđenje sve više raste sa svakom novom trkom. Banjaja je vezao tri pobede i ušao u Ducati istoriju kao jedini vozač kojem je to pošlo za rukom. Od istorije se ne može živeti i Banjaju čeka novi izazov – MotoGP Aragon. Jedina stvar koja će Banjaji pomoći da bude pod manjim pritiskom je to što se Mark Markez vraća na stazu, tako da će verovatno sve oči biti uprte u Markeza.

Aragon, staza koja je nastala u sred ničega domaćin je MotoGP šampionata od 2010. godine. U ne tako davnom COVID-19 stanju, Aragon je bio domaćin i dve trke za redom. Tako da ovu stazu dužine 5,1 km sa 17 krivina poznajemo vrlo dobro. Vozači su je već upoznali kao svoj džep.

Jedna od asocijacija na Aragon je čuveni zid od velikih kamenih blokova, ali i dugačak povratni pravac.

Ovako izgleda krug na Aragonu iz perspektive Marvin Frica, vozača YART Yamahe u endurance šampionatu:

Banjaja, Aleš Espargaro ili ima šanse za Kvartarara?

Naravno da će Banjaja ponovo biti favorit za pobedu i to ne samo zato što je pobedio na prethodne tri trke, već jer je njegova poslednja poseta Aragonu bila spektakularna. Ako se sećate, Banjaja je baš na Aragonu prošle godine odvezao možda i svoju najbolju trku, kada je u direktnom duelu uspeo da se odbrani od raspoloženog Mark Markeza.

Tada je Banjaja pokazao da ima pobednički karakter i da se od njega može očekivati ovo što je pružio u drugom delu sezone. Banjajin zaostatak i dalje nije mali i iznosi 30 bodova, ali je posle trke u Nemačkoj (pre 4 trke) taj zaostatak iznosio 91 bod! Dakle, Banjaja je lepo pritisnuo Kvartarara.

Kad smo kod Kvartarara, njemu i Yamahi Aragon nije ležao u prethodnih nekoliko godina. Ukoliko ne želi da izgubi još bodova, Kvartararo će morati da se restartuje i ovog vikenda da sve od sebe ne bi li stao na put Banjaji.

MotoGP Aragon
Banjaja je dobro uzdrmao Kvartarara Foto: Ducati

Jedan od vozača koji bi ovog vikenda mogao da se vrati na podijum je Aleš Espargaro. U poslednjih nekoliko trka, Aleš nije uspeo da se domogne podijuma. Manjak sreće je tu igrao ulogu, ali je Aragon staza koja je u prošlosti ležala Aleš Espargaru. Jedan od najboljih rezultata za Apriliu, ostvaren je upravo na Aragonu.

Treba se prisetiti i Alešovog prvog podijuma u MotoGP šampionatu, osvojenog 2014. godine upravo na stazi Aragon u promenljivim uslovima i to na nekonkurentnom CRT NGM Forward Yamaha motociklu.

Budući da su Aprilia u Aleš ove godine na znatno napredijem nivou, treba očekivati da će ostvariti dobar rezultat. U isti koš treba staviti i Vinjalesa koji se dobro prilagodio Apriliji, što pokazuju i njegovi rezultati na prethodnih par trka.

Aleš i Vinjales, dobar Aprilia tandem foto: Piaggio

Mark Markez se vraća u akciju!

Na prošlonedeljnom MotoGP testu na Mizanu, Mark Markez je napravio svoje prve krugove na MotoGP motociklu, nakon operacija koje je imao pre nekoliko meseci. Da se vratimo par koraka unazad. Markez već neko vreme radi treninge i rehabilitacioni program nakon kojeg su doktori rekli da je sve “ok” i da može da počne sa vožnjom motocikla.

Zatim smo mogli da vidimo snimke kako Markez trenira sa Hondom CBR600RR. Prošla nedelja bila je finalni test Markezovog zdravstvenog stanja. MotoGP test je očigledno bio više nego zadovoljavajuć za Markeza i njegov tim, jer su rešili da se Markez vrati u sedlo već na Aragonu.

Razlog povratka nije toliko zbog ovogodišnjeg šampionata, već zbog priprema za sledeću sezonu. Honda je u velikim problemima sa motociklom. Na MotoGP test su doneli mnoštvo novih delova, između kojih je bila i nova zadnja viljuška razvijana od strane Kalex-a.

Retko ćete videti da Honda dozvoljava da neko drugi nešto proizvodi za njen trkački program. To što su pozvali Kalex u pomoć samo govori u prilog tome da je Honda u nezavidnoj situaciji i da prihvataju svaku moguću opciju kako bi prekinuli seriju loših rezultata.

Mark Marke se vraća u akciju Foto: Honda Racing Corporation

MotoGP Aragon – satnica i prenos trka

Ove nedelje nas očekuje standardni trkački raspored. Prenose trka kao i do sad na našim prostorima obavlja Sport Klub na SK3 kanalu.

Tokom trkačkog vikenda na forumu je uvek živo i u temi za MotoGP trku možete voditi diskusiju. Predlažemo da posetite temu klikom ovde.

Raspored i satnica trkačkog vikenda:

Petak:

09:00 – 09:40 Moto3 Free Practice Nr. 1
09:55 – 10:40 MotoGP Free Practice Nr. 1
10:55 – 11:35 Moto2 Free Practice Nr. 1
13:15 – 13:55 Moto3 Free Practice Nr. 2
14:10 – 14:55 MotoGP Free Practice Nr. 2
15:10 – 15:50 Moto2 Free Practice Nr. 2

Subota:

09:00 – 09:40 Moto3 Free Practice Nr. 3
09:55 – 10:40 MotoGP Free Practice Nr. 3
10:55 – 11:35 Moto2 Free Practice Nr. 3
12:35 – 12:50 Moto3 Qualifying Nr. 1

13:00 – 13:15 Moto3 Qualifying Nr. 2
13:30 – 14:00 MotoGP Free Practice Nr. 4
14:10 – 14:25 MotoGP Qualifying Nr. 1
14:35 – 14:50 MotoGP Qualifying Nr. 2
15:10 – 15:25 Moto2 Qualifying Nr. 1
15:35 – 15:50 Moto2 Qualifying Nr. 2

Nedelja:

09:00 – 09:10 Moto3 Warm Up
09:20 – 09:30 Moto2 Warm Up
09:40 – 10:00 MotoGP Warm Up

11:00 Moto3 Race
12:20 Moto2 Race
14:00 MotoGP Race


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.