NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoDucati Monster SP - Monster kakav treba da bude!

Ducati Monster SP – Monster kakav treba da bude!

-

Ducati septembar i oktobar koristi za online prezentacije svojih modela za 2023. godinu. U prošloj prezentaciji mogli smo videti novi Streetfighter V4 Lamborgini. Danas je Ducati predstavio novi Monster SP koji predstavlja sve ono što dolikuje jednom Monsteru.

Prvi Monster 696 izašao je 1993. godine, tako da Monster serija u 2023. godini navršava pune 3 decenije. Lepe godine za legendarnu seriju motocikla koja je promenila filozofiju razmišljanja i gurnula naked motocikle u nekom drugom, sportskom pravcu.

Za obeležavanje nove decenije postojanja, bitno je ponuditi nešto što dolikuje motociklu ovog renomea koji nudi čistu zabavu. Zato je Ducati napravio Monster SP, da pomeri granice još malo dalje i učini Monster SP sportskijim.

Dobre stvari ne treba menjati – agregat ostaje netaknut

Ducati V2 (ili L2, kako vam volja) Testastretta 11° agregat radne zapremine 937 cm3 ostaje nepromenjen. Snaga koju isporučuje uopšte nije zanemarljiva i iznosi 111 KS (82 kW) na 9.250 O/Min uz maksimalni obrtni moment od 93 Nm na 6.500 O/Min.

Ono gde se Monster SP razlikuje od Monster i Monster + verzije je izduvni sistem. Ducati Monster SP fabrički dolazi sa Termignoni izduvnim sistemom i dva prigušivača, postavljenim jedan iznad drugog.

Ducati Monster SP
Foto: Ducati

Mršavljenje i “obuvanje” u novo ogibljenje

Pošto je snaga ništa, ako nije dobro kontrolisana, Ducati je želeo da Monster SP bude vrhunsko upravljiv naked motocikl. Osim što su se potrudili da ugrade najkvalitetnije ogibljenje i kočnice, takođe su se potrudili da skinu mase sa svakog pomenutog dela.

Napred je ugrađena Ohlins NIX30, potpuno podesiva prednje viljuška ima za 0,6 kg manju masu u poređenju sa prednjom viljuškom na Monster i Monster + modelima. Zadnji amortizer je takođe marke Ohlins i potpuno je podesiv. Radi veće stabilnosti na ubrzanjima, ugrađen je i amortizer upravljača.

Kočioni sistem je takođe nov na Monster SP modelu, a i tu se uštedelo na masi. Za razliku od Brembo M4.32 kočionih čeljusti koje koriste Monster i Monster + verzije, Monster SP koristi Brembo Stylema® kočione čeljusti. Kočioni diskovi prečnika 320 mm imaju drugačije nosače koji su lakši za 500 grama.

Uštede na težini dobijene su i ugradnjom lithium-ion akumulatora, tako da se došlo do ukupne uštede u težini od 2 kg. Iako vam deluje da to nije mnogo, kvalitetnije ogibljenje i manja masa na točkovima zasigurno će doprineti osetnim poboljšanjem pri promeni pravca.

Ducati Monster SP
Foto: Ducati

Da bi se dobila još bolja upravljivost, visina sedišta je podignuta na 840 mm od tla (ranije 820 mm). Na taj način se dobilo da vozač bude više pomeren ka napred, u sportskiji položaj sedenja. Kako bi Monster SP bio dostojan “SP” oznake, sinonima za Sport Production motocikl, ovaj model dolazi i sa poklopcem sedišta suvozača.

Dodavanje još jednog režima vožnje

Na polju elektronike nema ništa specijalno novo, osim toga što je pored postojeća dva režima dodat i režim za vožnju u kišnim uslovima. Kompletna elektronika je nanovo kalibirisana kako bi dobro radila sa novim ogibljenjem i kočnicama.

Boje za Monster SP inspirisane su grafikama koje je MotoGP fabrička Ducati ekipa koristila u šampionatu 2022. godine.

Ducati Monster SP biće dostupan u prodajnoj mreži od januara 2023. godine, a tačna cena se još uvek ne zna pouzdano.

Za utiske i komentare o novom Monster SP modelu, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.