October 20, 2020
Naslovna Moto Sport MotoGP Austrija 2019 Doviciozo nadmudrio Markeza!

MotoGP Austrija 2019 Doviciozo nadmudrio Markeza!

-

Austrija nam je donela zanimljiv trkački vikend, počev od Moto3, preko Moto2 pa sve do MotoGP trke. Vreme je malo promešalo karte jer je pre trke pala kiša, ali su se na kraju sve trke vozile po suvom.

Moto3 trka možda u početku nije bila zanimljiva kao što smo navikli. Trka je otpočela po delimično suvoj stazi, ali su se vozači ipak odlučili da voze na slikovima. Romano Fenati, Toni Arbolino i Džon MekFi odvojili su se od samog starta trke napravivši solidnu prednost u odnosu na ostale vozače. Kako je trka odmicala, tako su vozači iza vodeće grupe počeli polako da sustižu vodeće. Vieti, Masia i Dala Porta pokušavali su da sustignu vodeće vozače što im je i pošlo za rukom.

Fenati se polako odvajao od Arbolina i MekFija koji su se borili za drugu poziciju. U poslednjoj trećini trke Vieti je uspevao da postavlja najbrže krugove trke. Masia ga je pratio, ali je na žalost doživeo pad. Najzanimljiviji deo trke bio je u poslednih par krugova. Fenati je polako popuštao ritam, a Vieti je stigao MekFija i Arbolina. Fenati je na kraju imao dovoljnu prednost i doneo je sebi prvu pobedu još od trke na Motegiju 2017. godine.

Borba za drugo mesto bila je drama do ciljne linije. Činilo se da će Vieti odneti drugu pobedu, ali posle manje gužve na izlazu iz krivine drugo mesto je ipak pripalo Arbolinu ispred MekFija dok je Vieti završio na četvrtom mestu. Valja napomenuti da su ova trojica kroz cilj prošla u razmaku od samo 0.023 sekundi!

MotoGP Austrija
Rezultati Moto3 trke

Moto2 trka bila je veoma zanimljiva. Bred Binder doneo prvu pobedu KTM -u u ovoj sezoni. Iako je Binder vodio od početka od kraja trke, njegova prednost nijednog trenutka nije bila toliko velika da bi trku učinila nezanimljivom. Bindera su za pobedu prvo jurili Viere, Nagašima i Bastianini i Lut. Prvi koji su pali iz vodeće grupe bili su Vierhe i Nagašima kada je Vierhe počistio Nagašimu prilikom jednog kasnog kočenja.

Zatim su iza Bindera vozili Luti i Bastianini kojima su se približavali Marini, Aleks Markez, Navaro i Baldasari. Kako je trka odmicala Luti je počeo da pada u poretku. U samom finišu trke Marini je imao najbrži ritam i činilo se da bi mogao da pobedi. Kada je Marini na par krugova pre kraja trke sustigao Bastijaninija, pokušao je da ga napadne za drugu poziciju. Pri tom preticanju Marini je bio i opasno blizu Binderu i da ga ne bi udario jače je pritisnuo prednju kočnicu pri čemu mu je prednji kraj proklizao. Marini je pao i sa sobom povukao Bastijaninija. Posle toga Binder je održao prednost ispred Aleks Markeza, dok je na trećem mestu završio odlični Navaro.

MotoGP Austrija
Rezultati Moto2 trke

Šta reći za MotoGP trku! Od samog početka bilo je turbulentno. Markez i Doviciozo imali su duel već u drugoj krivini zbog čega su otišli široko. U tom momentu prestigli su ih Kvartararo i Miler, dok su Rosi i Rins bili veoma blizu. Nije trebalo mnogo vremena Doviciozu i Markezu da stignu Milera, a zatim i na veoma lagan način na pravcu prestignu Kvartarara.

Od tog trenutka počeo je nešto manje zanimljiv deo trke. Doviciozo je prešao u vođstvo, ali je Markez svo vreme bio na zadnjem točku Doviciozo. Kvartararo je blago zaostajao, a u međuvremenu smo izgubili i Milera koji je pao u pokušaju da stigne Markeza i Dovicioza. Tako je Rosi vozio iza Kvartarara osvojivši četvrtu poziciju, dok je Kvartararo još jednom uspeo da se popne na podijum.

Doviciozo

Markez je preuzeo vođstvo od Doviciozo, a Ducatijev as ga je pratio u stopu sve do 10 krugova pre kraja trke. Dovi je prešao u vođstvo, a Markez ga je opet pratio. Rasplet trke desio se na 2 kruga pre kraja kada je počela žestoka borba u kojoj su Doviciozo i Markez više puta razmenili pozicije. Markez je imao vođstvo u poslednjem krugu. Taman se činilo da će Markez odneti pobedu, ali je Doviciozo rešio da rizikuje u poslednoj krivinu. Doviciozo je kasnije kočio, blokirao Markeza uspevši da još jednom pobedi Markeza u direktnom duelu!

MotoGP Austrija
Rezultati MotoGP trke

Za diskusiju o MotoGP Austrija trkačkom vikendom na stazi Red Bull Ring možete svratiti do naše teme na forumu.

BJBikers Magazin, #5
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,368FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
115PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se