NaslovnaMoto GaražaPredstavljamo polovnjake: Yamaha FZ1 iz 2008. godine

Predstavljamo polovnjake: Yamaha FZ1 iz 2008. godine

-

Uveli smo novu rubriku u našem online magazinu u kojoj ćemo predstavljati polovnjake. Prva na redu je Yamaha FZ1 iz 2008. godine.

Istorija modela Yamaha FZ1 počinje 2001. godine modelom FZS1000 kada je u cevasti ram ubačen agregat sa napajanjem preko karburatora iz prethodne serije popularnog sportskog modela YZF-R1. Bila je to konfiguracija na koji je čekalo puno ljudi, uključujući i mene. Vizija je bila da se u motocikl, koji nije „čučavac“ i na kom se sedi prilično uspravno, stavi jači agregat. Honda je tim putem pošla tek 2004. lansiranjem modela CBF 600 i par godina kasnije model CBF 1000. 

Bitno unapređena sledeća generacija izašla je 2006. godine i dobila je naziv FZ1. Od unapređenja dobila je ubrizgavanje goriva, dve verzije oklopa (FZ1-N i FZ1-S), veće prednje kočione diskove, USD viljušku, širu zadnju gumu i drugačiji ram. 

FZ1-S kojeg sam imao zadovoljstvo više godina da vozim, napravljen je 2008 god. Modeli proizvedeni od 2008. godine i na dalje su se pokazali kao najbolji modeli jer su kod njih ispeglani nedostaci prethodnih serija. Kada sam ga kupio moj FZ1 imao je fabrički poluoklop i dodatni pun oklop, Leo Vinče auspuh, turing vizir i nosač kofera. U odnosu na model iz 2006. godine moj model ima drugačiju mapu ubrizgavanja kojom je rešenja knedla između 5.000 – 6.000 obrtaja koju je imao model iz 2006. Takođe je i nešto mekše ogibljenje pozadi. Zanimljivo je da ovaj motor ubrzava puls i pravi osmeh na licu na kraćim gradskim relacijama, isto kao i na putovanjima od preko 1.000km. A probali smo i Navak stazu… 

Predstavljamo polovnjake: Yamaha FZ1 iz 2008. godine

Za bezmalo pređenih 30.000 km u toku 4 godine FZ1 je radio bez greške. Tačno 0 kvarova. 

Od redovnog održavanja radio sam sledeće: ulje i filter ulja na svakih 7.000km, filter vazduha je posle prve godine zamenjen BMC filterom, posle 2 godine zamenjene su rashladna tečnost, kočiona tečnost i kočione pločice na prednjim diskovima i  još jednom kočione pločice posle jedne sezone vožnje na Navak stazi. 

Izdvojio bih veliku upotrebnu vrednost Fejzera prvenstveno zbog položaja sedenja koji je takav da ne umara vozača prilikom srednje dugih putovanja (7-8h vožnje po danu). Korman je idealne širine tako da se lako upravlja, ima dosta snage i obrtnog momenta tako da svako preticanje traje jako kratko, saputnika i teret ne oseća.  

Ukoliko planirate da koristite motora za duža putovanja, moja preporuka je da stavite duži prenos. Napred možete staviti veći lančanik ili nazad manji, a može i kombinacija obe izmene. Motor ima sasvim dovoljno snage i produženjem prenosa motor ćete držati na manjim obrtajima. Pri tome nećete gubiti na brzini, a uštedećete i nešto goriva. 

Yamaha FZ1 iskustva

Samo dve stvari su mogle biti bolje rešene. Odvođenje toplote sa agregata nije najsrećnije rešeno jer previše toplote prenosi se na butine vozača. Pogotovo se to dešava u gradskoj vožnji kad se ventilator uključi. A to povlači i drugu zamerku: u gradskoj vožnji se ventilator suviše često uključuje. Mišljenja sam da bi veći hladnjak bolje odradio posao. 

S obzirom da FZ1 raspolaže sa 150 KS, prosečna potrošnja u gradu od 6-6,5 litara na 100km je očekivana (prim. autora: nisam od onih što dohvataju crveno polje obrtaja od semafora do semafora, pravo mesto za to je trkačka staza). Na otvorenom putu potrošnja padne na malo preko 5 litara na 100km, dok na stazi naravno skače na 10-11 litara. Rezervoar je po specifikaciji zapremine 18 litara što daje priličnu dobru autonomiju. Recimo da ćete pre ožedneti vi nego motor. 

Predstavljamo polovnjake: Yamaha FZ1 iz 2008. godine

Prednosti: 

  • Kočnice su preuzete od R1 iz generacije 2003. i koče brutalno 
  • Uspravno sedenje  
  • Elastičan motor velike snage 

Mane: 

  • Toplota motora se malo više prenosi na butine vozača 
  • U gradskoj vožnji se ventilator jako često uključuje 

Predlažemo da posetite temu na forumu u kojoj možete pročitati iskustva naših forumaša sa ovim motociklom. Temu možete pronaći ovde.

Tekst “Predstavljamo polovnjake: Yamaha FZ1 iz 2008. godine” možete pronaći u četvrtom broju našeg časopisa koji možete poručiti ovde.

Specifikacija Yamahe FZ1:

Agregat: Redni četvorocilindrični, DOHC , 5 ventila po cilindru 
Zapremina: 
998 cm3 
Maksimalna snaga: 
146,8 KS (108 kW) pri 11.000 O/min 
Maksimalni obrtni moment: 
106 Nm pri 8.000 O/min 
Prednje ogibljenje  
Teleskopska obrnuta viljuška 
Šasija:  
Aluminijumska, “Diamond” oblika 
Prednja kočnica : 
2 diska prečnika 320 mm, čeljusti sa 4 klipića 
Zadnja kočnica: 
Disk prečnika 245 mm, čeljust sa 2 klipića 
Prednja guma: 
120/70 ZR17 
Zadnja guma: 
190/50 ZR17 
Težina motocikla: 
221 kg sa gorivom 
Zapremina rezervoara: 
18 litara 
Potrošnja: 5.1 l na 100 km 
Međuosovinsko rastojanje: 
1461 mm 
Visina sedišta: 
815 mm 

Aktuelni broj našeg Bjbikers časopisa broj 5 nalazi se na “MojKiosk” kioscima. Ne propustite priliku da nabavite svoj primerak časopisa!

BJBikers Magazin, #5