NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Buriram - borba do poslednje krivine

MotoGP Buriram – borba do poslednje krivine

-

Tajland je ugostio MotoGP klasu na stazi Buriram koja nam jepružila interesantan trkački vikend sa trkom na kojoj se borba za pobedu vodila sve do poslednje krivine. Staza Buriram International otvorena je 2014. godine, konstruisao je čuveni Herman Tilke koji je projektovao veliki broj trkačkih staza širom sveta. Staza je praktično podeljena na dva dela, prvi deo staze sastavljen je od pravaca gde je najbitnije imati dobro ubrzanje i jaka kočenja, dok je drugi deo staze sa dosta krivina. Sve u svemu staza je dužine 4.554 metara sa 12 krivina.

Mišelin je za ovu priliku doneo drugačiju gume jer su se očekivale niže temperature u odnosu na period kad su testirali. Mišelin ovog puta nije promenio komponentu gume već karkas.Temperatura je u toku trkačkog vikenda bila za 10 stepeni viša nego što je uobičajno za ovo doba godine na Tajlandu. Takođe za područje Tajlanda i ovo doba godine karakteristične su kiše koje su ovog puta izostale pa je vikend bio veoma topao i bez padavina.

Problem sa gumama pojavio se već na prvom treningu iz razloga što su vozači imali problema sa proklizavanjem gume na pravcu i to u petom i šestom stepenu prenosa dok je na izlazu iz krivine i u krivinama guma pružala dosta prijanjanja.

Prvi trening pružio je iznenađenje u vidu veoma konkurentne Yamahe što je bilo čudno jer je Yamahina ekipa očekivala težak vikend. Vinjales i Rosi zabeležili su prvo i drugo najbrže vreme na treningu i u boks su se vratili začuđeni, ovog puta zbog dobrog rezultata. Dobra vremena Yamahinih vozača može se povezati sa drugačijom alokacijom guma koja je više odgovarala Yamahi M1, mada ni mehaničari u Yamahi nisu sigurni zašto su bili konkurentni od samog početka. Na prvom treningu dobra vremena postavili su Andrea Doviciozo sa trećim najbržim vremenom i Džek Miler na četvrtom mestu dok je Markez trening završio na petoj poziciji.

Rossi
Yamaha je imala iznenađujuće dobar vikend

Na drugom treningu razlike u vremenima između vozača bile su minimalne i čak 18 vozača našlo se u razmaku od jedne sekunde. Doviciozo je završio trening na prvom mestu sa vremenom 1’31.090 dok je Sijarin završio trening na 18. mestom sa vremenom 1’32.177 i zaostatkom od samo 1.087 sekundi.

Horhe Lorenco došao je na Tajland sa frakturom desnog stopala zadobijenom prilikom pada na Aragaonu. Lorenco je došao na Buriram da pokuša da vozi trku što bi verovatno i učinio da nije na drugom treningu doživeo težak pad prilikom kojeg na sreću nije doživeo teže povrede. Prilikom ulaska u treću krivinu Lorencov GP18 je blokirao zadnji točak prilikom prebacivanja u niži stepen prenosta što je rezultiralo ”highside” padom. Srećom Lorenco je zadobio samo otok desne ruke ali bez preloma i odlučio je da ne vozi preostale treninge kao ni trku.

U Ducatiju su potvrdili da do pada nije došlo usled greške Lorenca već da je do pada došlo zbog tehničkih problema sa motociklom. Ducati posle nije dao izjavu šta je prouzrokovalo pad, ali se sumnja da je u pitanju problem sa menjačem ili agregatom.

Lorenco
Horhe Lorenco neposredno pre pada

Na trećem slobodnom treningu vozači su se trudili da postave najbrža vremena i kvalifikuju se direktno u Q2. Markez je čekao malo duže nego što je trebalo i izašao je na stazu u poslednjim trenucima. Kasni izlazak na stazu i forisranje jednog brzog kruga rezultiralo je padom te je Markez morao da ide u Q1.

U Q1 Markez je postavio najbrže vreme od svih vozača koji su se borili za prolazak u Q2 i po njegovim rečima njegov krug nije bio najidealniji jer je previše forsirao praveći nekoliko malih grešaka. Poučen iskustvom iz prvog dela kvalifikacija Markez je odvezao veoma brz krug u drugom delu osvojivši pol poziciju. Markez je tako postao prvi vozač u novijoj MotoGP istoriji koji je prošao kroz Q1 a zatim uzeo pol poziciju.

Prvi startni red kompletirali su Valentino Rosi sa zaostatkom od samo 0.011 sekuni i Andrea Doviciozo na trećoj poziciji.

Markez
Mark Markez osvojio pol poziciju

Trku su odlično startovali Markez i Rosi dok su Doviciozo, Kračlou i ostatak grupe malo zaostali u prvom krugu, a za to vreme Rosi je tražio način da obiđe Markeza. Vinjales kao po običaju nije imao dobar ritam u uvodnim krugovima dok mu je rezervoar još bio pun goriva, mučio se na šestoj poziciji da drži priključak za Zarkom koji je tokom celog vikenda ličio na startog sebe. Pedrosa je takođe imao mnogo problema na početku trke da zagreje gume te se u jednom trenutku našao na jedanaestoj poziciji.

Na 22 kruga pre kraja pri izlasku na pravac Markezu je proklizala zadnja guma i zbog toga je izgubio na ubrzanju što je omogućilo Rosiju da ga prestigne na pravcu. U sledećem krugu Andrea Doviciozo uspeo je da pretekne prvo Markeza a četiri kruga kasnije prestigao je Rosija. Rosi je izgubio drugu poziciju kada ga je Markez obiša na isti načina kao što je Rosi obišao njega nekoliko krugova ranije. Rosijeva Yamaha je proklizala na izlasku iz krivnine posle čega ga je Markez lako obišao.

Rosi

Rosi je posle toga držao treću poziciju mada je bilo primetno da se muči da isprati ritam Markeza i Dovicioza. Vinjales i Pedrosa pojačavali su ritam kako je trka odmicala približavajući se vodećoj grupi iz kruga u krug. Na deset krugova pre kraja Vinjales je pretekao Kračloua za četvrtu poziciju a u istom trenutku je Pedrosa pretekao Rinsa za šesto mesto a u sledećem krugu je i Rins prestigao Kračloua.

Pedrosina dobra trka i šansa za podijum potraja je do sedmog kruga pre kraja trke kada mu je proklizao prednji kraj u jednoj od brzih krivina i trku je nažalost završio padom.

Pedrosa
Pedrosa je imao odličnu trku… dok nije pao

Vinjales je bio veoma brz u poslednjoj trećini trke i sedam krugova pre kraja pretekao je Rosija za treće mesto. Za to vreme između Dovicioza i Markeza počela je da se rasplamsava velika borba za pobedu. Tri kruga pre kraja trke Markez i Doviciozo nekoliko puta razmenuli su pozicije, a za to vreme Vinjales se pridružio borbi za pobedu.

U poslednjem sektoru poslednjeg kruga Markez je vodio ispred Dovicioza. Za razliku od prethodnih duela kada je Markez napadao Dovicioza, ovog puta je Doviciozo bio taj koji je napadao u poslednjoj krivini. Doviciozo je pokušao napad u poslednjoj krivini, obojica su kočili veoma snažno pri čemu su su se oba motocikla praktično ”uvijala”. Doviciozo je obišao na kratko Markeza pri čemu je otišao nešto šire na izlazu iz krivine, a Markez je u pravom trenutku ispravio motocikl i zatim zauzeo bolju putanju za izlazak iz krivne uspevši da odnese tesnu pobedu ispred Dovicioza.

Markez Doviciozo
Poslednji krug, poslednja krivina

Posle trke Markez i Doviciozo su razmenuli par reči u vezi poslednjih par krugova trke gde se mogla čuti Markezova izjava da je u toku poslednjih par krugova bio na samoj ivici i da je davao maksimum iz sebe i motocikla.

U trenuktu kad su se Doviciozo i Markez borili za pobedu, Vinjales i Rosi su imali manju borbu za poslednji stepenik pobedničko postolja. Rosi je u poslednja dva kruga pojačao ritam i sustigao Vinjalesa a zatim je pokušao da ga obiđe u poslednjoj krivini. Međutim pokušaj obilaženje bio je malo preambiciozan jer je Rosi bio dosta daleko iza Vinjalesa i umalo da udari u zadnji kraj Vinjalesove M1. Rosi je na sreću ispravio motocikl ispravivši malo krivinu a Vinjales je uspeo da se popne na podijum posle četiri trka pauze dok je Rosiju pripala četvrta pozicija.

Vinjales

Markez je ovom pobedom doveo sebe na korak do titule, ovaj korak mogao bi da napravi u Motegiju a jedini čovek koji može u tome da ga spreči je Doviciozo koji mora da osvoji 3 ili više boda da bi sprečio Markeza da potvrdi titulu na Motegiju.

Yamahina dobra trka pružila je malo nade da su u Yamahi pronašli ono ”nešto” što traže cele sezone. Uptian posle trke na Tajlandu da li je Yamaha rešila probleme, Rosi je dao diplomatski odgovor ne želeći ni da potvrdi ni da opovrgne tu teoriju: ”Ovaj vikend je iznenađenje i za nas, posle Aragona napravili smo manje modifikacije ali je M1 manje više ista.” Rosi je na šaljiv način izjavio da je za dobar razultat na Tajlandu zaslužan ”dobar brak između M1, guma i staze.”

Vinjales je takođe iznenađen dobrim rezultatom jer se njegova Yamaha M1 ponašala totalno suprotno u odnosu na trku na Aragonu: ”Napravili smo neke promene na balansu ali nam je zasigurno zadnja guma pomogla mnogo da bolje skrećemo. Čudno je jer na Aragonu nisam mogao dobro da ulazim u krivine i da držim nagib i dobru brzinu prolaska kroz krivine a ovog vikenda naš najjači adut bila je velika brzina prolaska kroz krivine sa dosta velikim nagibom i Yamaha je radila kao ”normalna” Yamaha.”

Odgovor na dobro prijanjanje guma u krivinama dao je i Kračlou koji je izjavio da je napravio grešku jer je čuvao gume u krivnama i trudio se da što pre uspravi motocikl na središnji deo gume. Ispostavilo se da je to bila greška jer se srednji deo gume trošio više od bočnih delova gume te je pri kraju Kračlou mnogo gubio na izlascima iz krivina.

Vikend na Tajlandu pružio nam je odlične trke kroz sve tri klase. Ceo Karavan seli se na Motgei i Hondinu stazu na kojoj će Doviciozo pokušati da zaustavi Markeza u nameri da overi još jednu titulu.

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.