NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Argentina - Rea oborio još jedan rekord

WSBK Argentina – Rea oborio još jedan rekord

-

Argentina je ugostila Superbajk i supersport klasu po prvi put vozili su na novoj stazi San Huan de Vilikum (San Juan de Villicum). Prošle godine je najavljeno da će se trka voziti na ovoj stazi i svi su bili skeptični u vezi toga da će se trka uopšte održati jer staza nije bila još završena.

Organizatori su se svojski potrudili i uspeli da skoro na vreme završe sve komplekse oko staze i samu stazu. U svom poduhvatu napravili su stazu dužine 4.276 metara sa poprilično krivina i to 10 leviih i 7 desnih. Staza je široka i nudi mogućnost prolaska kroz krivine različitim putanjama što je omogućilo zanimljivo trkanje a pri tome ima sekcija staze na kojim preovađuju brze krvine, deo staze traži zahtevnija kočenja a na ruku ekipama ne ide ni to što se staza nalazi na nekih 600 metara nadmorske vidine te će uticati na snagu motora.

Gledaoci u Argentini bili su veoma zainteresovani WSBK trkama, čak 81.659 gledalaca uživalo je u tkračkom vikendu što je druga najveća posećenost neke od WSBK trka od 2013. godine kada je DORNA preuzela da vodi šampionat. Najposećenija trka od tad bila je na Tajlandu sa 83.739 gledalaca 2015. godine.

Posle prvih krugvoa vozači su uglavnom bili veoma zadovoljni konfiguracijom staze i delimično asfaltom. Delimično iz razloga što je asfalt veoma prljav i prašnjav i trebalo je dosta vremena da se skine sloj prašine i formira idealna putanja. Kako su treninzi odmicali tako su i vremena po krugovima drastično padala, na prvom treningu najbrži je bio Louz sa vremenom 1’44,096 dok je na četvrtom treningu najbrže vreme od 1’39,270 postavio Rea sa vremenom 1’39,270.

Yamaha R1 LouzAleks Louz

Vozači su posle prvog dana imali različite komentare u vezi sa stazom. Gotovo svim vozačima konfiguracija staze se veoma svidela, jedino su vozači Yamaha imali prmedbe na asfalt. Aleks Louz žalio se da se na nekim delovim staze asfalt osipa i da se pojavljuju kamenčići, posle u toku kvalifikacija i trke niko se više nije žalio na ovaj problem.

Rea i Melandri su od prvog izlaska na stazu pa do kvalifikacija bili među bržim i konstantnijim vozačima dok se Rein timski kolega Sajks mučio sa prilagođavanjem na stazu i pronalaženjem odgovarajućeg podešavanja motocikla. Sajks se nije kvalifikovao među deset najbržih vozača te je u morao da ide u superpol 1.

Jedan od vozača koji je iznenadio kvalifikovanjem direktno u superpol 2 je domaći vozač Leandro Merkado, doduše Merkado je imao prilike da oproba stazu par meseci pre trke pa se već upoznao sa stazom ali ipak ne treba sporiti njegov dobar rezultat na treninzima. Još jedan vozča sa impresivnim vremenima bio je Toprak Razgatilioglu koji je na treninzima bio među 5 najbržih vozača.

Merkado
Leandro Merkado bio je prilično konkurentan na treninzima

Tores i MV Agusta su završili saradnju a kao Toresova zamena došao je Maks Šib koji se prilično brzo snašao i prvikao na MV Agustu F4.

Iz superpol 1 u superpol 2 kvalifikovali su se Sajks i Van der Mark. Superpol 2 protekao je u znaku Marka Melandrija koji je uzeo pol poziciju sa vremenom 1’39,012 dok je Rea zaostajao 0.440 dela sekunde. Treće mesto pripalo je Lavertiju što pokazuje da Aprilia funkcioniše dobro u drugom delu sezone i da bi bila šteta ukoliko Aprilia ne pruži još podrške Milwaukee ekipi za koju se priča da pokušava da dobije podršku od BMW a za sledeću sezonu i da nastupa na S1000RR modelu.

Marko Melandri
Marko Melandri osvojio pol poziciju

Prva startna pozicija nije mnogo pomogla Melandriju, iako je odlično startovao njegovo vođstvo trajalo je svega par krivina. Nadali smo se da će biti borbe za pobedu ali nas je Rea brzo razuverio pobegavši konkurenciji, na kraju je slavio sa preko 9 sekundi prednosti. Rei je ovo bila deveta pobeda uzastopno i izjednačio se Nil Hodgsonom i Kolin Edvardsom koji su takođe u prošlosi pobedila na devet uzastopnih trka u sezoni.

Zahvaljujući ovoj pobedi kawasaki je osigurao četvrtu titulu konstruktora u superbajk klasi, do četvrte titule Kawasaki je ove sezone došao zahvaljujući 16 pobeda i 14 podijuma koje su ostvarili Rea, Sajks i Razgatilioglu zajedno.

Kawasaki šampion
Kawasaki obezbedio titulu šampiona

Melandri je pošto mu je Rea pobegao vozio usamljenu trku na drugoj poziciji i bez nekih većih problema je uzeo još jedan podijum. Jedini Melandrijev problem bila je nestabilnost Panigalea na pravcu, boljka koja ga prati tokom cele sezone ali na ovoj trci nije predsavlja toliki problem i Melandri je uspevao bez većih problema da savlada ”lelujanje” motocikla.

Toprak Razgatilioglu imao je fantastičan vikend u Argentini, na prvoj trci uspeo je da se bori za treću poziciju. Na početku i tokom sredine trke držao je pristojnu prednost u odnosu na Lavertija, Sajksa i Foresa koji je tokom trke postajao sve brži. U poslednjih nekoliko krugova Fores je imao odličan ritam i prestigao je Sajksa i Lavertija. Posle preticanja njih dvojice dao se u brobu za Toprakom, međutim taman kad mu je bio na točku ponestalo je krugova te je Fores morao da se zadovolji četvrtom pozicijom a Toprak je osvojio drugi podijum u toku sezone.

Toprak Kawasaki ZX10RR
Borba za treće mesto iz koje je Razgatilioglu (broj54) izašao kao pobednik

Laverti je imao sasvim solidnu trku sa osvojenom petom pozicijiom ispred Sajksa koji nikako nije mogao da pronađe svoj ritam. Yamahin dvojac završio je trku na sedmoj i osmoj poziciju, Louz je bio bolji od Van der Marka. Louz se žalio da je su gume naglo izgubile ”grip” i da nije mogao da drži ritam sa vodećim vozačima iako se nadao da će moći da se bori za podijum. Sa druge strane Van der Mark se žalio na probleme sa kvik šifterom u početnim krugovima trke te da je zbog toga izgubio dosta vremena u početnim krugovima.

Za Dejvisa trka nije dugo trajala, posle osrednjeg starta počeo je da sustiže rivale. Prilikom preticanja na kočenju Dejvis je otišao malo šire na prljavi deo staze pri čemu je kočio malo više nego što je trebalo i izgubio je prednji kraj motocikla završivši trku u pesku, srećom nepovređen.

Novi vozač u TripleM Honda ekipi, Florian Marino imao je odličnu trku završivši na jedanaestoj poziciji što je dobar rezultat sa obzirom da je bivši vozač TripleM Honde uglavnom završavao trke van bodova.

Drugu trku sa pol pozicije započeo je Ćavi Fores, Rea je trku startovao sa osme pozicije umesto sa devete iz razloga što je Baz dobio kaznu i pomeren je unazad za tri startne pozicije zbog neodgovorne vožnje u toku jutarnjeg zagrevanja. Rea je trku startovao bolestan pošto je zaradio trovanje hranom i nije se osećao najbolje. Međutim adrenalin je odradio svoje i Rea je posle starta započeo borbu sa Melandrije, Dejvisom, Sajksom i Louzom.

U početnim krugovima Rea je napravio nekoliko grešaka koje su ga koštale par pozicija. za to vreme Ćavi Fores je na prvoj poziciji gradio prednost u odnosu na drugoplasiranog Razgatilioglua. Laverti je u prva dva kruga bio na točak Foresu ali je nažalost pao u drugom krugu i nije nastavio trku.

Posle prvih nekoliko krugova Rea je uhvatio dobar ritam i preticao je vozače kao na traci. Razgatilioglu je olakšao Rei posao u borbi za drugu poziciju otišavši preširoko u krivni pri čemu je Rea bez problem preuzeo drugo mesto i dao se u poteru za Foresom. Fores se potrudio koliko je bilo u njegovoj moći da se odupre Rei ali sve što je uspeo je da ga na kratko prestigne još jednom. Nakon toga ga je Rea pretekao poslednji put i odvezao se do desete uzastopne pobede čime je oborio rekord po broju uzastopnih pobeda. Štaviše, izjednačio je rekord po broju pobeda za jedno proizvođača. Rea trenutno ima 55 pobeda za Kawasaki, isto toliko pobeda imao je Fogarti za Ducati, taj rekord bi moga da padne već na sledećoj trci u Kataru.

Rea
Rea i Fores

Fores je do kraja trke gledao kako Rea odlazi u daljini i da se nada da ga sve brži Melandri neće stići. Melandri je posle borbe sa svojim timskim kolegom došao do treće pozicije, pokušao je Melandri da stigne Foresa ali mu je ponestalo krugova. Foresu je ovo drugi podijum na u dva trkačka vikenda što mu je omogućilo da potvrdi status najboljeg nezavisnog, to jest nefabričkog vozača u ovoj sezoni. Tužno je to što i pored odličnih vožnji Fores možda sledeće sezone neće nastupati u WSBK šampionatu, na njegovo mesto u Barni ekipu dolazi Markus Ruben Rinaldi.

Melandri se poput Foresa bori za opstanak u šampionatu budući da na njegovo mesto u Ducati dolazi Alvaro Bautista. Ducati je možda napravio pogrešan izbor ostavivši Dejvisa, u prilog ovoj tvrdnji govori da je Melandri od povratka sa letnje pauze osvojio 93 boda dok je Dejvis osvojio 68 bodova. Ruku na srce Dejvis još kuburi sa povredom ključne kosti ali se više očekivalo od njega u drugom delu sezone.

Melandri će možda ostati u šampionatu ako mu DORNA pomogne. Bilo je reči da će voziti treću satelitsku Yamahu u GMT ekipi ali je to demantovano od strane GMT ekipe izjvaom da hoće mladog vozača u njihovoj ekipi i da Melandri nije na njihovom radaru.

Sajks

Sajks je drugu trku završio na petoj pozicji, ova staza nikako nije legla Sajksu koji je u lošoj formi. Sajks se žali da je ovo najgori ZX10RR od kad je on došao u Kawasaki i da su za njegove loše performanse krive tehničke promene zbog kojih ZX10RR vrti 1.000 O/min manje u odnosu na prošlogodišnji model. Kawasaki je zbog ovih pravila poboljšao agregat na novom ZX10RR za sledeću sezonu ali to neće mnogo značiti Sajksu koji odlazi iz fabričke ekipe na kraju sezone. Sajks je pokušao da ispegla nedostatke sa drugačijim izduvnim sistemom ali očigledno da mu ni to nije pošlo za rukom.

Yamahe su imale daleko lošiji vikend od planiranog. Pre dolaska na stazu nadali su se da će im ova staza bolje leći i na prvm treninzima se to i obistinilo. Kako su treninzi odmicali tako su druge ekipe više napredovale od Yamahe te je Louz drugu trku završio na šestoj poziciji a njegov timski kolega Van der Mark na devetom mestu. Van der Mark se bori sa Dejvisom za titulu vicešampiona, ta borba će se nastaviti i u Kataru jer bodovna razlika između Dejvisa i Van der Marka iznosi 24 boda u korist Dejvisa.

Yamaha R1

Najbolje plasirana Honda bila je u rumama Ganjea na desetoj poziciji a njegov timski kolega Kamier odustao je i nije završio trku. Trku nije završio ni Šib na MV Agusti zbog kvara. Upitno je da li ćemo sledeće godine gledati MV Agustu u superbajk i supersport klasi, menadžment MV Aguste odlučio je da se posveti Moto2 šampionatu zbog veće popularnosti i gledanosti.

Florian Marino je na drugoj trci doživeo težak pad i zadobio je prelom potkolenice, njegov nastup u Kataru je pod velikim znakom pitanja.

Honda Red Bull
Honda je imala još jedan prilično loš vikend

Od supersport klase smo navikli trke sa dosta preticanja i uzbuđenja a staza San Vilikum je obećavala trku sa dosta uzbuđenja. Međutim trka je prošla sasvim prosečno za ovu klasu. Kluzel, Mahias i Kortese vodili su glavnu reč, dobro je startovao i Karikasulo ali je njegova trka potrajala svega par krivina pošto je posle kontakta sa Perolarijem pao. Perolari se dobro držao na trećoj poziciji negde do sredine trke kad ga se prestigao Kortese. Kluzel je vodio tokom cele trke dok mu je prošlogodišnji šampion Lukas Mahias bio na točku sve do poslednje trećine trke kada ga je stigao i obišao Kortese.

Kluzel i Kortese vozili su svoja najbrža vremena u poslednjih par krugova sa tim da je Kortese bio za nijansu brži. U poslednjem krugu Kortese je bio na točak od Kluzela ali je Francuz uspeo da zabeleži trijumf i smanji zaostatak za Korteseom na samo šest bodova. Kluzelu je ovo 17. pobeda u supersport klasi i postao je drugi najuspešniji vozač po broju pobeda iza Sofoglua koji ima čak 43 pobede.

Mahias je prilično nezadovoljan osvojenom trećom pozicijom jer je izgubio svaku šansu da odbrani titulu.

Yamaha R6
Yamaha R6 dominira supersport klasom

Yamahe su oept dominirale trkačkim vikendom, čak šest Yamaha R6 zauzelo je prvih 6 pozicija na trci dok je prva ne-Yamaha Honda CBR600RR u rukama Kajl Smita na sedmoj poziciji. Okubo i Barbera završili su na pozicijama osam i devet za Pućeti Kawasaki. Rafael de Rosa završio je trku zbog tehničkih problema prekinuvši tako seriju dobrih rezultata na MV Agusti F3 675.

Kawasaki supersport
Kawasaki nije ni blizu na onom nivou od prošle godine

U toku trkačkog vikenda u Argentini nismo dobili novog šampiona supersport kategorije ali je zato Rea ispisao nove stranice superbajk istorije. Sledeći trka vozi se na stazi Losail u Kataru od 25. – 27. oktobra na kojoj ćemo dobiti novog supersport šampiona.

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.