July 2, 2022
NaslovnaMoto Sport24 časa Le Mana - Startuje nova sezona endurance šampionata!

24 časa Le Mana – Startuje nova sezona endurance šampionata!

-

Ljubitelji endurance trka, konačno možete da odahnete jer nas za vikend očekuje trka 24 časa Le Mana sa kojom se otvara nova sezona! Ovo će biti 52. izdanje ove čuvene i prestižne trke. Pobednici trke 24 časa Le Mana se dobro kotiraju i proizvođači se uvek ponose brojem pobeda na ovoj trci.

Trka 24 časa Le Mana se održava na čuvenoj Le Mans Bugati stazi i predstavlja pravi dragulj u svetu trkanja. Ove godine učešće uzimaju čak 52 ekipe koje će se boriti za pobedu u formula EWC i u superstok kategoriji.

Trke izdržljivosti su oduvek bile poligon za probanje novih stvari i motocikala, a ni ova godina neće biti izuzetak jer će se na startnoj postavi naći i Metis ekipa sa svojim prototip motociklom.

Staza Le Mans Bugati je nadaleko poznata širom sveta jer se pored trka izdržljivosti tu vozi i MotoGP šampionat. Umesto klasičnog opisivanja staze, postavljam snimak sa motocikla Nikolo Kanepe. Uživajte u Le Mans stazi:

Favoriti?

Među favoritima izdvajamo uobičajne “osumnjičene”: YART Yamaha je uvek tu, a i na testovima su odradili odličan postao postavivši najbrža vremena.

Domaća SERT Suzuki ekipa je uvek tu i uvek pokazuje da po principu “tiha voda breg roni” uspeva da pobeđuje i konstantno završava na podijumu, što im je na kraju krajeva prošle godine i donelo šampionsku titulu.

SRC Kawasaki i F.C.C. TSR Honda su takođe među favoritima, naročito Honda sa novim CBR1000RR-R modelom koji se prošle sezone pokazao kao odličan paket. Ne smemo iz vida ispustiti ni fabričku BMW ekipu koja je prošle godine u Slovačkoj došla do svoje prve pobede u endurance šampionatu.

24 časa Le Mana
Foto: FIM EWC

Fabrička ERC Ducati ekipa se ove godine opasno “naoštrila” sa vozačkim sastavom koji će činiti Ćavi Fore, preiskusni David Čeka i za ekipu je trebao voziti Čaz Dejvis, ali se Dejvis nažalost razboleo neposredno pred trku, te neće biti u stanju da vozi.

Od privatnih ekipa pripazite na Wojcik Racing ekipu koja je prošle godine opasno parirala fabričkim ekipama.

Gde gledati trku?

Trka 24 časa Le Mana počinje u subotu u 15.00 časova i završava se u nedelju u 15.00 časova. Što se prenosa trke tiče, početak trke je moguće ispratiti u subotu od 14.45 časova na Eurosport 2 kanalu i prenos će trajati sve do 20.00 časova. Zatim od 00.00 časova na Eurosport 1 kanalu možete nastaviti sa gledanjem direktnog prenosa koji će trajati sve do 08.30 časova.

Foto: FIM EWC

Na žalost, u programskoj šemi nema naznaka da će se prenositi završetak trke.

Predlažemo da ispratite našu temu na forumu u kojoj postoji šansa da će se pojaviti neki link za praćenje trke. Temu na forumu možete posetiti ovde.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.