NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP COTA - Rins doneo Hondi pobedu

MotoGP COTA – Rins doneo Hondi pobedu

-

MotoGP trkački vikend na stazi COTA u Teksasu bio je u stilu ko preživi pričaće. COTA se još jednom pokazala kao izuzetno zahtevna staza, što pokazuje i činjenica da je MotoGP trku u nedelju završilo svega 14 vozača.

Petak je naporan dan za MotoGP vozače. Zbog novog rasporeda trkačkog vikenda, prva dva treninga osim za podešavanje motora, služe i za postavljanje vremena za direktni prolazak u Q1. Već tokom prva dva treninga videli smo veliki broj padova, srećom bez povreda vozača.

Ništa bolje nije bilo ni u subotu. Na kvalifikacijama najbrže vreme je postavio Banjaja, ispred izuzetno raspoloženog Rinsa na drugom mestu i Luke Marinija na trećem mestu.

Banjaja osvojio pol poziciju Foto: Ducati

Moto3: Ortola od spašavanja godine, do pobede

Uvodna Moto3 trka nas je dobro zagrejala u nedelju. Doduše, grupa koja se borila za pobedu nije bila brojna, ali je trkanje bilo više nego kvalitetno. U uvodnom krugu je Ivan Ortola upalo doživeo spekatularan “highside” pad, ali se nekim čudom spasao pada.

Ne samo da se Ortola spasao pada, nego je uspeo da se sabere i negde sa oko 20. pozicije probije i nadoknadi zaostatak za vodećom ekipom.

U međuvremenu su vodeću grupu činili Sasaki, Masija, Moreira, Holgado i Artigas. Poslednja 3 kruga bila su odlična. Sasaki je vodio veći deo trke, ali je Masija počeo sve više da ga pritiska i u jednom momentu ga je pretekao. Sasaki je uzvratio i u želji da ostane ispred Masije na 2 kruga pre kraja zadnji kraj Sasakijevog motocikla gubi prianjanje i Sasaki pada. Masija je poduzeo odličan manevar izbegavanja Sasakijevog motocikla i izgubio je oko 2 sekunde za vodećom grupom koju su u tom momentu činili Ortola, Artigas, Moreira i Holgado.

Masija nije očajavao, stisnuo je zube i gas i vrlo brzo se ponovo našao u borbi za pobedu. Ortola je bio spretniji i iskoristio je odlično svoju poziciju kako bi se zaštitio od napada Masije i došao je do svoje prve pobede. Posle zaista odlične borbe, Masija je cilje prošao drugi, dok je Artigas iskoristio gužvu u poslednjoj krivini i ciljem je prošao kao trećeplasirani.

MotoGP COTA – Rezultati Moto3 trke Foto/Source: MotoGP.com

Moto2: Arbolino i Akosta žestoko do samog kraja

Moto2 trka je bila odlična. Od samog starta odlično su trku započeli Arbolino, Akosta i Lopez koji je kasnije tokom trke izgubio priključak za vodećom grupom.

Akosta i Arbolino su dva vozača na kojim je bio fokus tokom cele trke. Obojica su dali sve od sebe da dođu do pobede i videli smo nekoliko preticanja, ali i greški oba vozača. Prvo je Akosta napravio grešku pri kočenju na povratnom pravcu kada je pogodio neutral i zbog toga otišao šire, što je Arbolino iskoristio da dođe do vodeće pozicije.

Zatim je pred kraj trke Arbolino napravio malu grešku na kočenju i otišao široko, a Akosta je to iskoristio za izbijanje na vodeću poziciju. Bilo je u toj borbi nekoliko izmena pozicija i do poslednje krivine se nije znalo ko će biti pobednik.

Poslednju krivinu je Akosta išao nešto defanzivnije i Arbolino je pokušao da iznese što više brzine i dobije Akostu na startno – ciljnom pravcu. Međutim, Akosta je sve odlično proračunao i došao do pobede, dok je Arbolinu trku završio na drugoj poziciji.

Arbolino i Akosta u duelu Foto KTM

Odlično treće mesto na podijumu osvojio je Holanđanin Bo Bendšnajder.

MotoGP COTA – Rezultati Moto2 trke Foto/Source: MotoGP.com

MotoGP Sprint trka: Banjaja i Rins u neumoljivi

Banjaja i Rins su trku započeli žestoko i u uvodnim krugovima su nekoliko puta razmenuli pozicije. Banjaja je bio konstantniji i stabilniji, dok je Rins napravio grešku na kočenju na kraju povratnog pravca, što je dalo Banjaji dovoljno prostora da pobegne napred, a Rins je izgubio i drugu poziciju koju je preuzeo Aleš Espargaro.

Dok je Banjaja odlazio napred, Rins je polako vratio drugu poziciju od Aleš Espargara. Aleš je upadao u još veće probleme jer je Martin imao odličan ritam pred kraj trke i uskoro je uspeo da prestigne Aleša za treću poziciju.

Kvartararo se neko vreme držao sa vodećom grupom, ali je morao da vozi na limitu da bi ostao u dodiru sa njima. Takva vožnja je dovela do toga da je Kvartararo pao na kočenju u prvoj krivini.

Banjaja je uspeo da dođe do nove pobede, a Rins do prvog podijuma u ovoj sezoni i prvog podijuma na Hondi. Martinovo treće mesto je odličan rezultat, naročito ako se uzme u obzir da je tokom celog vikenda bio bolestan.

MotoGP COTA – Rezultati sprint trke Foto/Source: MotoGP.com

Rins bez greške, Banjaja ponovo kiksnuo

Drugu trku, odnosno njen početak ponovo su obeležili Banjaja i Rins. Ovog puta je Rins vozio pametniju trku i držao se iza Banjaja neprestano ga pritiskajući. Banjaja je u jednom moment hteo da se odvoji od Rinsa i da izveze što brži krug. Ta odluka ga je skupo koštala jer je na 13. krugova pre kraja napravio grešku i pao, oprostivši se još jednom od prilike da upiše solidan broj bodova.

Rins pritiska Banjaju Foto: Ducati

Banjaja nije jedini koji je pao. Miler je takođe pao sa mesta koje mu je garantovalo podijum, Bradl, Nakagami, Raul Fernandez, Mir, Aleš, Martin i Markez su još neka od imena koje nisu završila trku.

Pad je doživeo i Binder, ali se vratio i trku završio na 14. poziciji. Zapravo, ukupno je 14. vozača završio trku.

Napred nije bilo opušteno. Rins je imao preko 2 sekunde prednosti, ali su iza i dalje pretili Marini sa druge i Kvartararo sa treće pozicije. Međutim, poredak je do kraja trke ostao nepromenjen. Rins je pobedio, po prvi put na Hondi i zapravo je jedini vozač koji je u poslednjih nekoliko godina pobedio na Hondi, a da nije Mark Markez. Poslednji put je to pošlo za rukom Kal Kračulou, takođe u LCR Hondi.

MotoGP COTA – Rezultati sprint trke Foto/Source: MotoGP.com

MotoGP šampionat sad ima dve nedelje pauze, pre nego što se presele u Španiju na stazu Herez. Na Herezu bi startna postava trebala da bude skoro kompletna. Do tada bi trebalo potpuno da se oporave Bastianini i Markez, jedino će Pol Espargaro još biti na oporavku.

Dolaskom MotoGP šampionata natrag u Evropu, sezona zaista počinje!

Za komentare i utiske povodom MotoGP trkačkog vikenda na stazi COTA, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.