NaslovnaMoto SportF.C.C. TSR Honda pobedila na 24 časa Le Mana

F.C.C. TSR Honda pobedila na 24 časa Le Mana

-

Proteklog vikenda započela je nove sezona endurance šampionata i to legendarnom trkom 24 časa Le Mana na kojoj je Honda započela odbranu titule osvojenu prošle godine. Ponovo smo gledali jednu dramatičnu trka, koja je već od prve krivine iz borbe za pobedu izbacila konkurentnu ekipu.

Prva ovogodišnja endurance trka započela je teško za SERT ekipu koja i ove godine nastupa na Suzuki motociklu. SERT je osvojio pol poziciju, ali su već u prvoj krivini imali pad prilikom kontakta sa F.C.C. TSR Honda ekipom. Težak i nezgodan pad za SERT značio je puno izgubljenog vremena koje je bilo teško nadoknaditi.

Posle pada SERT ekipe, vodeće ekipe bile su F.C.C. TSR Honda, YART Yamaha i fabrička BMW ekipa, ali i Ducati koji je pokazao da bi ove godine mogao biti još konkurentniji.

Trku je obeležilo veliki broj incidenata i izlazaka bezbednosnih vozila. Nekoliko padova i razletanja agregata, a samim tim i prosipanja ulja značili su da je trka morala biti usporena dok se staza ne raščisti.

Rani jutarnji časovi protekli su u maglovitom vremenu koje je donelo prilično nevolje vozačima. Osim slabije vidljivosti vozači su se suočili i sa vlagom na asfaltu, što je doprinelo da dođe do nekoliko padova.

U samom početnom delu trke i SRC Kawasaki je imao solidan start, ali su vremenom tonuli u poretku da bi na kraju trku završili na devetom mestu. Nakon trke je Randi de Punije rekao da nisu najzadovoljniji rezultatom i da ekipa mora još puno da radi kako na samoj strategiji, tako i na unapređenju motocikla. Isto je tako istakao da su sad uvideli koje su im slabe tačke.

24 časa Le Mana
WEBIKE SRC Kawasaki

F.C.C. TSR Honda je odbranu titule započela na najbolji mogući način – pobedom! Prošle godine su osvojili titulu iako nisu pobedili ni na jednoj od trka. Ove godine su sezonu otvorili pobedom. Honda CBR1000RR-R pokazala se odlično. Osim dobre vožnje Mike di Meglia, Alen Tešera i i Džoš Huka, presudno za pobedu je bio i tačno jedan odlazak u boks manje od ostalih ekipa. Za 24 časa, F.C.C. TSR Honda je otišla u boks 23 puta, dok je na primer drugoplasirana ekipa imala 24 odlaska. Ne samo da su imali jedan odlazaka u boks manje, već je i vreme provedeno u boksu znatno kraće. Sve u svemu, F.C.C. TSR Honda je zasluženo došla do pobede na 24 časa Le Mana.

F.C.C. TSR Honda bez greške do pobede Foto: FIM EWC

Napred je bilo gusto po pitanju pobednika. F.C.C. TSR Honda, YART Yamaha i BMW su vodili tesnu bitku u kojoj su sitnice odlučivale pitanje pobednika. YART Yamaha je opet delovala najbrža, ali su nekoliko puta morali neplanirano da posete boks. Prevremena zamena kočionih čeljusti kao i manji pad Hanike omele su YART da dođe do pobede, ali su svakako dobro počeli sezonu osvojenim drugim mestom, sa 2 kruga zaostatka za F.C.C. TSR Hondom. Hanika je naišao na trag ulja i nije mogao da uradi ništa kako bi sprečio pad. Ekipa je brzo sanirala sva oštećenja i YART se vratio u trku.

24 časa Le Mana
YART Yamaha, druga pozicija Foto: FIM EWC

Ni BMW nije bio daleko od pobede. Ilija Mikalčin, Markus Rajterberger i Džeremi Gvarnoni izvezli su odličnu trku. Ni njih nisu mimoišli problemi. Ilija Mikalčik je u noćnim časovima doživeo manji pad prilikom pripreme za obilaženje sporijeg vozača. Nakon pada je uspeo da podigne motocikl i da se vrati u boks na popravku. Taj pad ih je umalo koštao podijuma i trku su završili na trećoj poziciji sa 5 krugova zaostatka.

BMW MOTORRAD WORLD ENDURANCE TEAM 3. u generalnom poretku Foto: FIM EWC

Na četvrtom mestu odličnu trku izvezla je Honda Viltalis ekipa koja je za pobednikom zaostala svega 7 krugova i u jednom momentu se činilo da bi mogli i na treće mesto. U poslednjem satu su imali tesnu borbu za ERC Ducati ekipom koja je na kraju zaostajala samo 22 sekunde za Honda Viltalis ekipm.

Viltalis Honda do odličnog 4. mesta Foto: FIM EWC

SERT ekipa je na kraju uspela sa poslednje pozicije da dođe čak do 7. pozicije, sa 22 kruga zaostatka za pobedničkom ekipom. Nakon pada je ekipa imala još problema u poslednjim časovima trke. Silvan Gintoli, Greg Blek i Etiene Mason su zaista odvezli odličnu trku. Sva tri vozača su imali približna i konstantna vrewmena što im je na kraju i donelo kakvu – takvu utehu i 7. mesto.

Prvo mesto u stok kategoriji osvojila je Tecmas MRP BMW Racing ekipa, koja je ne samo osvojila 1. mesto u svojoj kategoriji, već je osvojila i 8. poziciju u generalnom poretku. Odličan rezultat došao je jer su uspeli da sačuvaju motocikl od većih problema i padova.

Tecmas MRP BWM Racing team pobedili u superstock kategoriji Foto: FIM EWC

Nakon ove trke i sabiranja svih bodova, kako sa kvalifikacija, tako i nakon 8 i 16 časova, F.C.C. TSR Honda vodi sa 63 boda, YART zaostaje samo 9 bodova sa ukupno 54 osvojena boda, dok je BMW treći sa 39. bodova.

Naredna endurance trka biće 24 časa Spa od 16 – 18. juna.

Finalni poredak trke 24 časa Le Mana:

24 časa Le Mana
Foto/Source: FIM EWC

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.