August 17, 2022
NaslovnaMoto SportMotoGP Mizano 2019 Pobeda za Markeza

MotoGP Mizano 2019 Pobeda za Markeza

-

Posle kraće pauze dočekali smo i MotoGP trkački vikend na stazi Mizano u Italiji. Sudeći prema prvim treninzima očekivali smo zanimljiv trkački vikend.

Moto3 trka obilovala je padovima koje je prouzrokovala visoka temperatura i slabije prijanjanje staze. Trku je završilo svega 16 od 31 vozača. Od početka do kraja trke vodeću grupu činili su Suzuki, Arbolino, Dala Porta, Masia i Minjo, dok su se kasnije priključili Ogura i MekFi.

Suzuki je vodio gotovo tokom cele trke, a Arbolino mu je neprestano nametao pritisak. U završnici trke videli smo incident između Minja i Ogura. Minjo je svojim prednjim krajem dotako zadnji kraj Arbolinijeve Honde, pri čemu je Minjo pao, a na njega je naleteo Ogura. Minjo je ustao i završio trku u bodovima, dok Ogura nije uspeo da nastavi trku.

Za to vreme MekFi je sustigao Arbolina i Suzukija i počela je borba za pobedu. Doduše, Suzuki je napravio blagu prednost, a na ruku mu je išlo i to što su Arbolino i MekFi započeli svoju borbu za drugu poziciju. Suzuki je uspeo da zadrži prvu poziciju i upiše svoju prvu pobedu. Drugo mesto osvojio je MekFi ispred Arbolina.

Lider šampionata, Lorenco Dala porta trku je završio na osmoj poziciji. Dala Porta i dalje vodi u šampionatu sa 22 boda u odnosu na Kaneta, dok Arbolino zaostaje 30 bodova.

Rezultati Moto3 trke Mizano
Rezultati Moto3 trke

Moto2 trka nije bila toliko zanimljiva kao Moto3 trka, ali smo u svakom slučaju videli dovoljno uzbuđenja, naročito na kraju trke. Od početka trke izdvojili su se Di Đanantonio, Augusto Fernandez, Aleks Market i Luti. Ova četvorica držala su pozicije tokom većeg dela trke. Jedino je Fernandez neprestano vršio pritisak na Di Đanantonia koji je odvezao fenomenalnu trku. Međutim, Fernandez je bio rešen da ode sa Mizana sa pobedom. U poslednjem krugu trke Fernandez je dao sve od sebe da prestigne Di Đanantonia što mu je i uspeo da uradi u krivini 14 kada je blokirao Di Đanantonia.

Ovo preticanje nije prošlo bez kontroverzi pošto je Fernandez pre preticanja izašao van granica staze na zelenu površinu. Sudije su odlučile da Fernandez nije stekao prednost izlaskom sa staze te je rezultat proglašen zvaničnim.

MotoGP Mizano rezultati moto2
Rezultati Moto2 trke

MotoGP trka bila je na kraju uzbudljiva. Na startu je Vinjales poveo i činilo se da će odmah napraviti prednost. Međutim zbog problema sa prednjom gumom kada je motocikl imao pun rezervoar, Vinjales je morao da uspori ritam. Usporavanje Vinjalesa iskoristili su Kvartararo i Markez koji su preuzeli vođstvo.

Kvartararo je vodio celu trku, dok mu je Markez neprestano bio na zadnjem točku. Rasplet trke dogodio se u poslednjem krugu kada je Marekz obišao Kvartarara početkom kruga. Kvartararo je odmah uzvratio, ali je Markez uspeo još jednom da ga obiđe. Francuz je zatim još jednom bio veoma blizu Markezu u 14. krivni, ali je Markez odlično zatvorio krivinu, Kvartararo je morao da uspravi motocikl ne bi li udario u Markeza. Markez je tako odneo tesnu pobedu ispred Kvartarara, dok je Vinjales završio trku na trećem mestu.đ

Četvrti je bio Valentino Rosi, na petom mestu završio je Morbideli, dok je šesto mesto pripalo Doviciozu.

MotoGP Mizano rezultati
Rezultati MotoGP trke

Za diskusiju o MotoGP trkačkom vikendu na stazi Mizano, predlažemo da svratite do naše teme na forumu.

Sledeća trka vozi se već za nedelju dana na stazi Aragon u Španiji.

Aktuelni broj našeg BJBikers časopisa broj 5 nalazi se na “MojKiosk” kioscima. Ne propustite priliku da nabavite svoj primerak časopisa!

BJBikers Magazin, #5
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.