NaslovnaMoto SportMotoGP Motegi 2019 Markez doneo Hondi titulu konstruktora

MotoGP Motegi 2019 Markez doneo Hondi titulu konstruktora

-

Prva od tri uzastopne MotoGP trke završena je na stazi Motegi u Japanu. Vikend kojim je preovladavalo promenjljivo vreme na kraju je završen trkama po suvom vremenu.

Moto3 trka započela je odličnim startom Suzukija. Suzuki je dobar deo grupe predvodio grupu od nekih desetak vozača. Dvojica vodećih u šampionatu, Lorenco Dala Porta i Aron Kanet probijali su se iz kruga u krug ka vodećim pozicijama.

Do polovine trke Dala Porta i Kanet pridružili su se vodećoj grupi koja se smanjila na 6-7 vozača, a koju je i dalje predvodio Suzuki. Dala Porta je zatim uspeo da prestigne Suzukija i povede trku. Na jedanaest krugova pre kraja, Toni Arbolino, trećeplasirani u šampionatu doživeo je pad čime se oprostio od šanse za osvajanjem titule.

U poslednjoj trećini trke, Aron Kanet je pao. Do kraja trke Dala Porta je uspeo da sačuva vodeću poziciju i upiše novu pobedu u ovoj sezoni. Posle ove trke Dala Porta ima 47 bodova prednosti u odnosu na Kaneta. Na sledećoj trci dovoljno je da Dala Porta osvoji 3 boda i postaće šampion.

U poslednjoj krivini odlučivala su se mesta na podijumu. Arenas, Suzuki i Vieti pre poslednju krivinu borili su se za podijum. U poslednjem trenutku Vieti je uspeo da prestigne Suzukija za treće mesto, dok je Arenas osvojio drugu poziciju. Suzuki je na kraju morao da se zadovolji četvrtom pozicijom iako je vodio gotovo više od polovine trke.

MotoGP Motegi
Rezultati Moto3 trke

Moto2 trka protekla je u znaku Luke Marinija koji je odlično startovao sa pol pozicije. U prvim krugovma trke izdovjili su se Marini i Baldasari, dok je na trećoj poziciju odlične uvodne krugove vozio Čantra. Odlična borba vodila se između Martina, Markeza i Šrotera za petu poziciju.

U međuvremenu, Tomas Luti je napredovao do druge pozicije prstigavši Baldasarija. Ubzo je Luti prestigao i Marinija i zatim je započela borba za pobedu između njega i Marinija. Luti je vodio nekoliko krugova, dok mu je Marini neprestano “disao za vratom”. Na 2 kruga pre kraja trke Marini je uspeo da prestigne Lutija i da opet povede trku.

Na dva kruga pre kraja trke Martin je stigao i prestigao Baldasarija za treću poziciju. Martinu je ovo prvi podijum u Moto2 šampionatu.

MotoGP Motegi
Rezultati Moto2 trke

MotoGP trku na stazi Motegi odlično je startovao Markez sa pol pozicje. Markez je samo u jednom trenutku na kratko izgubio prvu poziciju od Kvartarara, ali je brzo povratio prvo mesto i nije ga ispuštao do kraja trke. Markez je još jednom odvezao fantstičnu trku upisavši četvrtu pobedu za redom. Sa ovom pobedom Markez je doneo Hondi titulu konstruktora.

Kvartararo je tokom prve polovine trke pokušao da smanji zaostatak za Markezom, ali je na kraju morao da se zadovolji drugim mestom. Zahvaljujući drugoj poziciji Kvartararo je osigurao titulu “Rookie” godine.

Bitka za treće mesto vodila se između Milera, Morbidelija, Dovicioza i Vinjalesa. Doviciozo je u poslednjoj trećini trke preuzeo treću poziciju od Morbidelija. Doviciozo je u poslednjim krugovima trke sustizao Kvartarara, ali mu je na kraju ponestalo krugova te je morao da se zadovolji trećom pozicijom.

MotoGP Motegi
Rezultati MotoGP trke

Sledeća trka vozi se već za nedelju dana na stazi Filip Ajlend u Australiji.

Za diskusiju o MotoGP trkačkom vikendu na stazi Motegi predlažemo da svratite do teme na forumu.

Novi broj Bjbiker magazina je ugledao svetlo dana. Više o novom broju časopisa možete pročitati ovde.

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.