NaslovnaMoto GaražaTriumph Speed Triple RS redizajniran i snažniji

Triumph Speed Triple RS redizajniran i snažniji

-

Triumph nam je za 2020. godinu pripremio redizajnirani Speed Triple RS. Osim manjih estetskih promena, Triumph Speed Triple RS dobio je i snažniji agregat. U našem maniru proćićemo detaljno kroz sve tehničke karakteristike Speed Triple RS -a.

Speed Triple prvi put je predstavljen 2007. godine i tada je koristio trocilindrični agregat radne zapremine 675 ccm. Agregat od 675 ccm korišten je sve do 2017. godine kada je u Speed Triple RS ubačen novi trocilindrični agregat, ali ovog puta od 765 ccm. Za ovu godinu, radna zapremina agregata ostala je nepromenjena, ali uz određene zahvate na povećanju snage i što povoljnije krive obrtnog momenta.

Triumph Speed Triple RS

Snažniji agregat sa linearnijom isporukom snage

U Triumph -u su sve zahvate na agregatu radili da bi povećali obrtni moment na nižim i srednjim obrtajima. Promene na agregatu radila je ista Triumph – ova ekipa koja je radila na agregatima za Moto2 šampionat.

Promene su izvršene na bregastoj osovini zaduženoj za otvaranja i zatvaranje izduvnih ventila. Kad smo kod izduva, redizajnirane su i izduvne grane koje sada omogućavaju bolji protok gasova. Budući da su na snagu stupile stroge Euro5 norme, Triumph je morao da prilagodi agregat tim strogim propisima. U tu svrhu Speed Triple RS sada poseduje dva katalizatora.

Dodatni trud od strane Triumph -a uložen je u smanjenju sila inercije unutar agregata. Klipnjače i kvaćilo izrađeni su preciznijom mašinskom obradom, što je rezultiralo smanjenjem inertnih sila unutar agregata za 7%.

Triumph Speed Triple RS

Sve ove promene donele su povećanje snage na niskim i srednjim obrtajima za 9%, što uopšte nije malo i u praksi bi trebalo drastično da se primeti. Trocilindrični agregat zapremine 765 ccm sada isporučuje 121 KS (90,5 kW) pri 11.750 O/min uz maksimalni obrtni moment od 79 Nm pri 9.350 O/min.

Menjač je takođe doživeo promene – 1. i 2. stepen prenosa sada su kraći radi postizanja boljeg ubrzanja i bržeg promena stepena prenosa. Triumph Speed Triple RS zadržao je proklizavajuće kvačilo. Speed Triple RS trebalo da sa ovim promenama dobije bolji odziv na dodavanje gasa.

Lagan i agilan

Speed Triple RS može se pohvaliti da je jedan od najlakših motocikala u svojoj klasi. Šasija i zadnja viljuška na prethodnoj generaciji ovog modela pokazali su se kao izuzetno dobri, te su se u Triumph -u vodili filozofijom “ne diraj ono što je dobro”.

Triumph Speed Triple RS

Novo ogibljenje i moćne kočnice

Jedna stvar koju su u Triumph -u želeli da poboljšaju na novoj generaciji Speed Triple RS -a je ogibljenje. Sada se napred nalazi potpuno podesi Showa BPF prednja viljuška sa prečnikom štapova od 41 mm i hodom od 115 mm.

Showa Triumph

Nazad se nalazi takođe potpuno podesivi Ohlins STX40 zadnji amortizer sa hodom od 131 mm.

Vrhunsko ogibljenje prate i moćne kočnice. Napred se nalaze dva diska prečnika 310 mm koje stiskaju moćne Brembo M50 četvoroklipne monoblok radijalno postavljene kočnice. Poluga prednje kočnice ima mogućnost podešavanja i to je još jedan veliki plus za Speed Triple RS.

Ohlins Triumph

Da bi užitak u vožnji bio bolji, Speed Triple RS fabrički dolazi sa Diablo Supercorsa SP v3 gumama.

Unapređena elektronika

Svi novi motocikli u današnje vreme dolaze sa sve naprednijim elektronskim paketima. Trend obogaćenja elektronskog paketa nije zaobišao ni Speed Triple RS.

Brembo Triumph

Režimi vožnje dodatno su optimizovani zbog povećanja snage tokom celog raspona obrtaja. Speed Triple RS poseduje pet režima vožnje: putni (Road), kišni (Rain), Sport, za stazu (Track), kao i jedan režim u kojem vozač može prilagoditi podešavanja prema svojim potrebama, odnosno može samostalno da se podesi intenzitet delovanja kontrole proklizavanja, odziva na gas, i nivo ABS delovanja. U kišnom režimu snaga je ograničena na 100 KS.

Triumph Speed Triple RS

Novina na ovom modelu je i brza šaltalica (qucik shifter) koji omogućava promenu prenosa naviše i naniže bez upotrebe kvačila.

Pregledan TFT ekran pruža dobru preglednost i pregršt informacija. Još jedna od novina na novom Speed Triple RS -u je i povezivanje pametnog telefona sa kontrolnom tablom. Ta opcija otvara mougćnost umreživanja GoPro aplikacije, navigacije, pregled primljenih poruka, menjanje pesme i raznih drugih opcija.

Triumph Speed Triple RS

Agresivan izgled

Dizajn motocikla je agresivan i poprilično je ogoljen. Izgled nije preterano promenjen, osim prednjeg kraja koji je nešto drugačiji zbog ugradnje drugačijih usisnika za vazduh.

Svetlosna grupa izvedena je u LED tehnologiji na atraktivan način, preko dva simetrično raspoređena fara.

Triumph Speed Triple RS

Triumph u poslednje dve godine vredno radi na unapređivanju starih i izbiacivanju novih modela, a Speed Triple RS samo je dokaz dobrog smera u kom Triumph trenutno ide.

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana. Više o novom broju časopisa možete pročitati ovde.

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.