NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Muđelo - Majstorija Banjaje!

MotoGP Muđelo – Majstorija Banjaje!

-

Magični Muđelo je opravdao svoju magičnost. Tri dobre trke učinile su da nedelja prođe u uzbuđenju i divljenju dok smo gledali majstorije najboljih vozača na svetu. Počev od Moto3 trke gde se pobednik odlučivao u foto finišu, preko Moto2 trke gde smo dobili najmlađeg pobednika u istoriji srednje kategorije, sve do MotoGP trke na kojoj su vozači vozili bez pardona!

Promenljivo vreme napravilo je malu pometnju među vozačima, naročito na kvalifikacijama. Fabio Diđanantonio je osvojio pol poziciju, svoju prvu u MotoGP karijeri. Zanimljivo je da je Diđanantonio prvo bio prvi u Q1 delu kvalifkacija i zatim je izvezao odličan krug u Q2 koji mu je na kraju i doneo pol poziciju, ispred Bezekija i Marinija. Tako da je VR46 ekipa okupirala prvi startni red.

MotoGP Muđelo
Fabio Diđanantonio osvojio svoju prvu pol poziciju Foto: Gresini Racing

Padovi vodećih i foto finiš

Moto3 trku su obeležile dve stvari: padovi vodećih i foto finiš na kraju trke. Tokom trke smo ostali bez Fođije koji je imao solidnu prednost pre nego što je napravio grešku i pao. Neposredno pre toga je Onču takođe pao posle kontakta sa Suzukijem, a trku su u pesku završili MekFi i Folgado.

Zatim su u vodećoj grupi ostala sedmorica vozača. Garsija, Gevara, Suzuki, Minjo, Yamanaka, Rosi i Moreira koji je pao u poslednjoj krivini poslednjeg kruga.

Pobednik se odlučivao u foto finišu tako što su Garsija i Gevara kroz cilj prošli bukvalno u istom trenutku. Pobeda je ipak pripala Garsiji ispred Gevare, a koliko je tanka nit bila govori i činjenica da je Suzuki prošao ciljem treći, sa samo 0,012 sekundi zaostatka. Dakle, tri vozača su kroz cilj prošla u trepraju oka.

MotoGP Muđelo
MotoGP Muđelo, rezultati Moto3 trke Foto/Source: MotoGP.com

Akosta najmlađi pobednik u srednjoj kategoriji

Jednostavno se znalo da će Akosta kad tad pobediti u Moto2 šampionatu i čekao se samo trenutak da se to dogodi. Akosta je bio blizu da na Le Manu zabeleži prvu pobedu, ali mu nije bilo suđeno. Zato je na Muđelu odvezao perfektnu trku došavši do svoje prve Moto2 pobede. Osim toga, Akosta je srušio Markezov rekord time što je do pobede došao sa svojih 18 godina i 4 dana, dok Mark Markez prethodno taj rekord držao sa 18 godina i 73 dana.

MotoGP Muđelo
Akosta došao do prve pobede Foto: Rob Gray (Polarity Photo)

Akostu je neko vreme jurio Aron Kanet, pre nego što je napravio grešku i pao u poslednjoj krivini. Trku nije završio ni Vieti kojeg je izdao motocikl. Džo Roberts je odvezao odličnu trku zabeleživši drugu poziciju, a treće mesto je osvojio Ogura koji sad deli prvo mesto u šampionatu sa Vietije, dok Kanet zaostaje 19 bodova.

MotoGP Muđelo, rezultati Moto2 trke Foto/Source: MotoGP.com

MotoGP kao poslastica

MotoGP je započeo burno i imali smo nekoliko vozača u vodećoj grupi na koje nismo do sad navikli. Marini, Bezeki, Diđanantonio najavljuju da su buduća generacija vozača koje bismo mogli češće da gledamo u vrhu.

Rano u trci smo ostali bez Bastianinija koji je domaću trku završio padom. Zato je čast Italijana ponosno odbranio Banjaja koji je bio na visini zadatka odvezavši jednu smirenu trku bez grešaka.

MotoGP Muđelo
Banjaja trijumfovao kod kuće Foto:Ducati

Fabio Kvartararo je pokazao zašto se Yamaha bori za njega. Uprkos tome što su ga ostali obilazili na pravcu, uspeo je da ostane smiren i iskoristi sve prednosti svoje Yamahe M1. Do kraja trke je uspeo da se izbori za drugu poziciju koja je veoma bitna za šampionat.

Treće mesto i svoj četvrti uzastopni podijum osvojio je Aleš Espargaro. Aleš je poput Kvartarara sačekao da trka dođe ka njemu. Zahvaljujući njihovoj konstantnosti, Kvartararo trenutno u šampionatu vodi sa 8 bodova ispred Aleš Espargara, dok Bastianini sada zaostaje 28 bodova, dok je Banjaja u zaostatku sa 48 bodova.

MotoGP Muđelo Foto/Source: MotoGP.com

Suzuki je očigledno u lošem raspoloženju, pošto Mir i Rins nisu završili ni ovu trku. Srećom po njih, imaju popravni već za vikend jer se u nedelju vozi trka u Kataloniji.

Za komentare i utiske povodom trkačkog vikenda na Muđelu, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.