January 22, 2022
NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP od 2027. prelazi na nefosilna goriva

MotoGP od 2027. prelazi na nefosilna goriva

-

Zagađivanje životne sredine uzrokovano emisijom štetnih gasova već nekoliko poslednjih decenija postaje sve veći problem. Svedoci smo velikih promena koje se dešavaju u auto-moto industriji sa ciljem smanjenja emisija štetnih gasova. Te promene očigledno ne mimoilaze ni MotoGP šampionat u kom će od 2027. godine sve kategorije preći na nefosilna goriva.

DORNA (organizator MotoGP šampionata) donela je odluku da će od 2027. godine u potpunosti preći na nefosilna goriva. Pre toga, već od 2024. godine Moto3, Moto2 i MotoGP motocikli biće pokretani gorivom koje će sadržati 40% nefosilnog goriva.

Prelazak na potpuno nefosilna goriva biće veliki korak napred u tehnološkom smislu i možda bitan korak u odupiranju prelaska na električnu energiju.

Šta su nefosilna goriva?

Kada se spomene termin “nefosilna goriva” dobar deo ljudi odmah pomisli na prelazak na električne motocikle. Tačno je da i električna energija spada u nefosilna goriva, ali su zapravo prava nefosilna goriva ona goriva dobijena iz obnovljivih materija. Nefosilna goriva se uglavnom prave iz etanola izvučenih iz šećera kukuruza i šećerne trke, uljane repice, itd.

Postoje i sintetička goriva koja se dobijaju u laboratoriji na drugačiji način nego što je to slučaj sa fosilnim gorivima. Sintetičko gorivo je tečno gorivo ili ponekad gasovito gorivo, dobijeno od sintetičkog gasa, mešavine ugljen-monoksida i vodonika ili mešavine ugljen-dioksida i vodonika. Sintetički gas se može dobiti gasifikacijom čvrstih sirovina kao što su ugalj ili biomasa ili reformisanjem prirodnog gasa. U nefosilna goriva se takođe ubraja i vodonik koji je davno otkriven kao alternativno gorivo, ali je njegova primena ograničena, uglavnom zbog problema sa transportom i kompresovanjem.

Zašto MotoGP prelazi na nefosilna goriva tek od 2027. godine?

DORNA na svakih pet godina pravi ugovor o tehničkim pravilima sa proizvođačima koji učestvuju u MotoGP šampionatu. Trenutni ugovor odnosi se na period od 2022 – 2026. godine. Tek 2026. godine DORNA i proizvođači potpisuju novi ugovor na naredni period i tada mogu da budu ubačene izmene koje se tiču nefosilnog goriva.

Ukoliko se pitate zašto čekaju izmene kad je gorivo samo gorivo, situacije je ipak malo komplikovanija. Nefosilna goriva sagorevaju nešto drugačije nego što je to slučaj sa fosilnim. U nekim nefosilnim gorivima je veliki sadržaj etanola koji utiče na radni vek raznih komponenti, naročito na sistem za ubrizgavanje goriva. Zato je proizvođačima potreban određeni period da razviju agregate koji mogu koriste nefosilna goriva i da pritom izvuku maksimum iz takvih goriva.

MotoGP od 2027. prelazi na nefosilna goriva Foto: Sebas Romero, KTM

MotoGP kao primer

Najavljeni prelazak na nefosilna goriva je velika stvar za MotoGP šampionat. Naime, MotoGP je za sad jedino veće svetsko auto-moto takmičenje koje je najavilo potpuni prelazak na nefosilna goriva, čineći tako trkanje “čistim”. Formula 1 trenutno koristi neki manji procenat nefosilnih goriva, ali ako izuzmemo trke električnim vozilima, još niko nije prešao na 100% nefosilna goriva u SUS agregatima.

To će biti veliki plus za MotoGP šampionat, a za nas koji obožavamo SUS motore, ovo je još jedno svetlo na kraju tunela i nada da ćemo i u daljoj budućnosti uživati u zvuku divljih motocikala.

Za komentare i diskusiju o promenama u MotoGP pravilima, kao i o drugim moto vestima možete posetiti našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
140PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se