January 31, 2023
NaslovnaMoto GaražaDa li su motocikli na vodonik budućnost?

Da li su motocikli na vodonik budućnost?

-

Svedoci smo da tehnologija svakim danom donosi nova rešenja koja ranije nisu bila moguća, a često ni zamisliva. Električnih automobila i motocikala svakim danom ima sve više. Nekako još pre pojave električnih motocikala i automobila pričalo se da će se pojaviti motocikli na vodonik, ali zašto ih još nema i da li je tako nešto uopšte izvodljivo?

Električni motocikli koji kao izvor energije koriste baterije su efikasni i ekološki prihvatljivi. Ali još uvek postoji jedan velik problem: njihova autonomija i vreme punjenje baterija. Autonomija i nije toliki problem jer se radi na motociklima koji mogu da pređu i preko 300 km sa jednim punjenjem baterije. Problem je dužina punjenja baterije koje može da traje i nekoliko sati. Zato se i dalje radi na drugim rešenjima.

Poslednje glasine koje dolaze iz Honde i Suzuki-ja govore da ideja o motociklima na vodonik nije potpuno napuštena. Vodonik je ekološki prihvatljiv jer je jedini nusprodukt sagorevanja vodonika najobičnija voda!

Agregat sa unutrašnjim sagorevanjem može da se prepravi tako da za gorivo koristi vodonik. Nekoliko kompanija je već uspelo da benzinski motor preradi tako da koristi vodonik. Ako bi poredili po težini, vodonik je nešto snažniji kao gorivo u odnosu na benzin. Od 1 kg vodonika dobije se 142 megadžula ili 53 KS po satu, dok benzin oslobađa samo 46 megadžula i 17 KS po satu iz 1 kg benzina.

Princip rada vozila na elektro pogon  koja koriste vodonik kao gorivo
Princip rada vozila na elektro pogon koja koriste vodonik kao gorivo

Osim kao gorivo za motore sa unutrašnjim sagorevanjem, vodonik se može koristiti i za napajanje elektro motora. Vodonik je i dalje zanimljiv mnogima jer može da se koristi i kod motora sa unutrašnjim sagorevanjem i kod električnih motocikala.

U čemu je caka?

Ako ste dobro zapazili, u gornjem pasusu smo napisali mernu jedinicu u kilogramima umesto u litrama. Vodonik je lakši od vazduha te je za litru vodonika potreban veoma veliki rezervoar da bi uskladištili jedan litar vodonika. Vodonik se može ohladiti do temperature na kojoj postaje tečan i tada bi se mogao lako skladištiti. Problem je što da bi vodonik postao tečan treba da se ohladi na -250 stepeni celzijusa, a za tako nešto je potrebno dosta energije.

Vodonik može da se skladišti i pod visokim pritiskom, ali to iziskuje velike i teške rezervoare. Najbolji primer za to je Honda Clarity koja ima rezervoar zapremine 117 litara, a u koji staje samo 5 kg vodonika. Sa ovim rezervoarom Clarity pređe 300 km. Razlog velike zapremine i težine je rezervoar koji mora da bude specijalno izrađen jer se vodonik sabija unutar njega pod pritiskom od 700 bara.

Problem se javlja i sa pumpama koje bi čuvale vodonik jer bi morali da prave rezervoare koji bi trebalo da izdrže jako veliki pritisak. Problem se javlja i pri transportu jer ako uporedimo spomenuti Honda Clarity koji u rezervoar od 117 litara zapremine uspe da primi samo 5 kg vodonika, zamislite kolike zapremine bi trebala da bude cisterna koja prevozi vodonik do pumpe?

Pumpa za vodonik
Pumpa na kojoj se vozilo može dopuniti vodonikom

Proizvodnja vodonika takođe nije veliki problem, problem se javlja u tome što je za proizvodnju vodonika putem elektrolize potrebno dosta električne energije što opet poskupljuje proizvodnju.

Trenutno ideja upotrebe vodonika kao goriva suočava se sa velikim problemima, ali to ne sprečava neke kompanije da i dalje guraju ovu ideju. Honda je jedna od najglasnijih po tom pitanju. U svetu automobila postoji nekoliko modela koji su uspešno testirani i pušteni u prodaju.

Što se motocikala tiče, situacija je nešto “tanja”, ali nije neizvodljivo. Suzuki je 2007. godine na tržište izbacio model Burgman koji za gorivo koristi vodonik. Suzuki Burgman je dobio odobrenje za masovnu proizvodnju 2011. godiine i iako je napravljen u malom broju primeraka, uspešno je korišten u Londonu. Suzuki ima još nekoliko modela koji su na bazi koncepta, poput modela koji smo objavili na glavnoj slici.

Suzuki Burgman na vodonik
Suzuki Burgman koji kao izvor energije koristi vodonik

Honda takođe radi na svojim motociklima koji će za gorivo koristiti vodonik. Na slici ispod prikazan je patent Hondinog motocikla na vodonik koji izgleda kao konvencionalni motocikl sa rezervoarom za vodonik ispod sedišta. Ovaj motocikl za pogon bi koristio električni motor koji bi se napajao elekričnom energijom koju proizvodi vodonik.

Patent Hondinog motocikla na vodonik
Patent Hondinog motocikla na vodonik

Da li su vozila na vodonik budućnost?

Za sada su motocikli koji koriste baterije kao izvor napajanja u daleko većoj prednosti u odnosu na vozila na vodonik. Ipak, kako tehnologija napreduje iz dana u dan, tako napreduje i razvoj vozila na vodonik. Prvenstveno se radi na pronalaženju rešenja za skladištenje vodonika i njegovu što jeftiniju proizvodnju. Nema sumnje da će vodonik u budućnosti biti jedna od alternativa za pokretanje vozila. Štaviše, može da se desi da će vodonik u budućnosti biti glavno gorivo za pokretanje vozila.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.