NaslovnaMoto GaražaOpremaČemu služi pojas za leđa?

Čemu služi pojas za leđa?

-

Kada smo ranije pisali o opremi za motocikliste, uglavnom je fokus bio na kacigama, jaknama, pantalonama, kombinezonima, itd. Međutim, postoji još jedan deo opreme ne štiti pri samom padu, ali doprinosi da se očuva zdravlje i da se vožnja učini komotnijom. Taj komad opreme je pojas za leđa i danas ćemo pisati o njegovim benefitima u svakodnevnoj vožnji motociklom.

Pojas za leđa namenjen motociklistima nastao je od strane off road vozača koji dugo voze po neravnom terenu i često su u stojećem položaju na motociklu. Pojas se postavlja na donji deo leđa, dok se na prednjem delu vezuje kako bi ostao u fiksnom položaju tokom vožnji.

Postoji više teorija oko toga koja je glavna namena pojasa. U daljem tekstu potrudićemo se da što jednostavnije objasnimo namenu pojasa, kao i da skrenemo pažnju na par bitnih stvari kada je u pitanju odabir i kupovina pojasa za leđa.

Zašto se koristi pojas za leđa?

Prvo da počnemo od najbitnijeg dela, a to je sama namena pojasa. Kao što je spomenuto na početku teksta, pojas za leđa je nastao u off road kategorijama. Moto kros vozači stalno voze na neravnom terenu i često izvode skokove i doskoke motociklom. Zbog vožnje preko neravnina i vibracija koje ta vožnja izaziva, unutrašnji organi (naročito bubrezi) trpe stres.

Kako bi se smanjio prenos vibracija na unutrašnje organe (pogotovo na bubrege), moto kros vozači počeli su da nose pojas na donjem delu leđa. Vremenom su pojasevi razvijani od strane proizvođača moto opreme, pa se vremenom došlo do današnjih modernih pojaseva za leđa.

Zašto se koristi pojas za leđa?
Foto: Alpinestars

Dakle, primarna funkcija pojasa za leđa je da smanji prenos vibracija na unutrašnje organe.

Druga funkcija koju pojas pruža je potpora za leđne mišiće. Donji deo leđa se zamara prilikom dugih vožnji. Budući da je pojas fiksiran oko leđa, on pruža potporu za donji deo leđa. Ukoliko ste koristili pojas tokom vožnji sigurno vam je poznat taj prijatan i fizički olakšavajući osećaj koji nošenje pojasa pruža.

Zašto koristiti pojas za leđa na putnim motociklima?

Iz prethodnog poglavlja mogli smo lako zaključiti da pojas za leđa ima najveće benefite u off road vožnji. Na putnim motociklima nisu toliko izražene vibracije, te se postavlja pitanje da li ima smisla uopšte nositi pojas.

Tu dolazimo do onog dela koji se tiče potpore za leđa. Pojas omogućava da vozite duže, a da se manje zamarate.

Pojas za leđa je takođe dobar jer ne dozvoljava da vam se odeća podigne i tako ostavi deo tela nepokriven, što u konačnoj meri sprečava da se prehladite ili da vam jednostavno bude neugodno jer odeća nije na mestu.

Zašto se koristi pojas za leđa?
Touring pojas za leđa Foto: Alpinestars

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine pojasa?

Danas možete skoro na svakom koraku naći pojas za leđa namenjen motociklistima. Od raznih moto prodavnica, pa čak i u nekim supermarketima poput Lidla. Svi ti pojasevi mogu da “rade posao”, ali mogu i da učine štetu.

Prva stvar na koju treba da obratite pažnju je veličina pojasa. Srećom, pojasevi za leđa su podesivi, pa lako možete kupiti veličinu koja vam odgovara. Veličina pojasa se ne ogleda samo u tome da li možete lepo da ga podesiti, već i prema tome da li pokriva donji deo leđa.

Čvršći deo pojasa koji ide na donji deo leđa treba da se prostire preko cele širine leđa i tek na bokovima treba da prelazi u onaj elastičniji deo. Ukoliko je pojas širi od leđa, neće dobro štititi. Isto važi i ako je uži od širine leđa.

Jedna stvar zbog kojeg bih vam savetovao da uzmete kvalitetniji pojas je i ventilacija, odnosno upijanje znoja. Tokom vožnji u letnjim mesecima, koža ispod pojasa zna da se oznoji. Ukoliko na vlažna leđa dodamo i vetar, lako možemo da upadnemo u zdravstvene probleme. Iz tog razloga kvalitetniji pojasevi imaju bolju ventilaciju, a napravljeni su i od materijala koji odvodi znoj ka spolja, tako da se rizik od prehlade svodi na najmanju moguću meru.

Pojas za leđa se uglavnom postavlja preko majice, a ne direktno na kožu.

Foto: louis.de

Jedna praktična stvar je i upotreba leđnih protektora u vidu pojasa. Takvi leđni protektori pružaju sve ono što pruža i običan pojas za leđa, sa tim što pružaju i zaštitu leđa. Postoje kraći i duži leđni protektori u vidu pojasa. Oni kraći štite donji i sredjni deo leđa, dok duži u potpunosti štite celokupan kičmeni stub.

Leđni protektor u vidu pojasa Foto: moto.zandona.net

U svakom slučaju, pojas za leđa je praktičan i koristan deo opreme koji treba posedovati kako biste vožnju motociklom učinili komotnijom.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.