July 25, 2021
NaslovnaMoto SportMotoGP Phillip Island 2019 Markez do pete uzastopne pobede

MotoGP Phillip Island 2019 Markez do pete uzastopne pobede

-

Druga MotoGP runda u nizu od tri uzastopna trkačka vikenda završena je trkom na stazi Phillip Island. Tokom celog vikenda preovladavalo je loše vreme koje je prouzrokovalo mnogo problema organizatorima. Međutim, to nije sprečilo da dobijemo vrlo uzbudljive trke na ovoj zanimljivoj stazi.

Hladno i kišno vreme sačekalo je vozače već na prvim treninzima. Drugi trening vožen je po suvoj stazi. Tom prilikom Fabio Kvartararo doživeo je pad prilikom kojeg je zadobio istegnuće zgloba na desnoj nozi. Srećom, povreda nije veoma teška, te je Kvartararo već na trećem treningu bio u stanju da vozi. Na kvalifikacijama je odvezao krug dovoljno dobar za drugu poziciju, odmah iza Vinjalesa koji je dominirao tokom celog vikenda.

No, pre nego što nastavim sa opisivanjem MotoGP trke, red je da prvo napravim kraći izveštaj sa Moto3 i Moto2 trke.

Moto3 trka je bila nepredvidiva, bar što se pitanja pobednika tiče. Trku je sa pol pozicije odlično započeo Markus Ramirez. U poteru za njim brzo se dao Aron Kanet, kojem je ova trka bila “biti ili ne biti” pošto je morao da završi ispred Dala Porte ukoliko je želeo da ostane u borbi za šampionsku titulu. Kao po običaju, iza dvojice vodećih zaređala se velika grupa vozača.

Kanetova nada da će uspeti da održi šampionat neizvesnim nestala je posle tri kruga kada je pao u prvoj krivini. Sve što je Dala Porta trebalo da uradi je da završi trku među prvih sedam vozača. Posle Kanetovog pada, Dala Porta je konstantno bio u vodećoj grupi.

Moto3 šampion

Suvišno je opisivati sva preticanja koja su se dogodila tokom trke, jer bi se ovaj izveštaj odužio. Dala Porta je do kraja trke uspeo da se izbori za pobedu i ujedno proslavi osvajanje titule na najbolji način. Slavlje Leopard ekipe upotpunio je Ramirez sa osvojeno drugom pozicijom. Treće mesto u poslednjem trenutku osvojio je Arenas ispred Suzukija.

MotoGP Phillip Island
Rezultati Moto3 trke

U Moto2 klasi Aleks Markez je mogao da postane šampion. Bilo je potrebno da posle trke ima 50 bodova više od Lutija koji je drugoplasirani u šampionatu. Međutim, trka se nije išla prema Markezovim planovima.

Iz prvog startnog reda trku su započeli Navaro, Binder i Marini. Binder je imao odličan start i poveo je trku. U prvom krugu dogodio se incident kada je Lekuona napravio agresivan manevar i tom prilikom počistio Marinija i Bezekija. Za to vreme napred su se blago odvojili Binder, Martin i Navaro. Markeza je sa četvrte pozicije brzo prestigao Luti koji se dao u poteru za vodećom trojicom.

Lutiju je bila potrebna skoro cela prva trećina trke da stigne, a zatim i prestigne Navara za treću poziciju. Za to vreme, Markez se borio da zadrži sedmu poziciju.

Binder i Martin su do kraja trke vozili veoma blizu jedan drugog, ali je na kraju Binder odneo pobedu, dok je Martin morao da se zadovolji trećom pozicijom. Binder je zahvaljujući ovoj pobedi ostao u borbi za šampionat. Luti je morao da se zadovolji trećom pozicijom. Aleks Markez je na kraju trku završio na osmoj poziciji.

MotoGP Phillip Island
Rezultati Moto2 trke

MotoGP trka na stazi Phillip Island i ovog puta stvarno je bila puna uzbuđenja, naročito u prvoj polovini trke. Sa pol pozicije startovao je Vinjales, ispred Kvartarara i Markeza. Vinjales po običaju nije imao najbolji start, ali ovog puta Kvartararo nije imao sreće. Kvartararo je u drugoj krivini otišao široko, a na njegovu nesreću Petrući je doživeo pad i prilikom pada je telom udario u Kvartararov motorom srušivši i njega. Srećom, oba vozača prošla su bez težih povreda.

Za to vreme, Valentino Rosi je izbio na vodeću poziciju. Rosijeva radost trajala je svega par krugova posle čega je “the Doctor” izgubio ritam pri čemu su ga prestigli drugi vozači.

MotoGP Phillip Island

Vinjales se brzo sabrao i preuzeo vođstvo na trci. U jednom trenutku, Andrea Janone na Apriliji našao se na drugoj poziciji borivši se rame uz rame sa Markezom. Markez je uspeo da se otrese Janonea i da se da u poteru sa Vinjalesom.

Kako je trka odmicala, tako je i Kračlou uspeo da izbije na treću poziciju i napravi prednost. Činilo se da će Vinjales uspeti da upiše pobedu na Phillip Island -u, ali je Markez bio rešen da ga prestigne.

Na dva kruga pre kraja trke Markez je na pravcu prestigao Vinjalesa. Vinjales je zatim dao sve od sebe da u poslednjem krugu prestigne Markeza. Pred sam završetak kruga, u 10. krivini Vinjales je pokušao agresivan manevar ne bi li uspeo da se približi Markezu. Pri tom manevru Vinjalesu je proklizao zadnji, a zatim i prednji točak te je trku završio padom.

Markez je upisao petu uzastopnu pobedu, Kračulou je osvojio drugo mesto, a zahvaljujući Vinjalesovom padu na trećoj poziciji našao se domaći vozač Džek Miler.

MotoGP Australija
Rezultati MotoGP trke

Sledeća MotoGP trka vozi se već ovog vikenda na stazi Sepang u Maleziji.

Za diskusiju o MotoGP trkačkom vikendu na stazi Phillip Island u Australiji, predlažemo da svratite do teme na forumu.

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

bjbikers #6
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se