May 17, 2022
NaslovnaMoto GaražaYamaha Niken - između motocikla i tricikla

Yamaha Niken – između motocikla i tricikla

-

Yamaha je 2017. godine predstavila revolucionarni motocikl, potpuno revolucionarni Niken. U prošlosti je nekoliko proizvođača ponudilo na tržištu skutere na tri točka. Niken je nešto totalno drugačije, nešto između motocikla i tricikla. Iako na prvi pogled ne privlači klasične zaljubljenike u motocikle, Niken je prilično svestrano i praktično prevozno sredstvo koje nudi sav ugođaj koji pruža motocikl, a pri tome je znatno stabilniji, pa samim tim i bezbedniji. 

Hajde malo da prođemo kroz detalje i komponente koje čine sastavni deo Nikena. 

Yamaha Niken

Ujedno isti i drugačiji agregat kao kod MT-09 

Niken pokreće trocilindrični redni agregat koji je u osnovi sličan agregatima koje smo imali priliku da vidimo u modelima MT-09, Trejser 900 i XSR900. Ipak, iako je baza agregata slična, neke stvari su ipak drugačije, što je logično zbog specifičnosti ovog motocikla i svakako veće težine u odnosu na spomenute modele. 

Prva stvar koja se razlikuje na agregatu koji koristi Niken u odnosu na gore pomenute modele je specijalno ubrizgavanje goriva koje je drugačije mapirano. Radilica je redizajnirana radi lakše i uglađenije isporuke snage.

Yamaha Niken

Iz agregata radne zapremine 847 cmJamahini inženjeri uspeli su da iscede 115 KS (84.6 kW) pri 10.000 O/min. Za Nikena je zapravo bitniji što veći obrtni moment na nižim obrtajima koji je deklarisan na 87,5 Nm na 8.500 O/min. Daleko od toga da Niken ne poseduje snažan agregat, ali bi mu svakako prijala koja konjska snaga više. 

Strani novinari koji su imali prilike da testiraju Niken prokomentarisali su da agregat traži nešto veći broj obrtaja u većim stepenima prenosa. 

Niken poseduje proklizavajuće kvačilo kao i brzu šaltalicu (kvik šifter) koji uveliko olakšava posao promene prenosa, naročito u većem stepenu prenosa u kom Niken prosto traži više dodavanje gasa. Menjač je pretrpeo izmene, to jest napravljen je da bude izdržljiviji i robusniji, a finalni prenos je skraćen.

Fenomenalna šasija i upravljivost 

Već smo spomenuli da je Yamaha Niken nešto između klasičnog motocikla i tricikla. Tako je i šasija takoreći normalna šasija kao kod običnog motocikla. Niken poseduje cevastu šasiju izrađenu od čeličnih vlakana i aluminijuma preko koje se sav stres prenosi na agregat. Pozadi se nalazi pažljivo projektovana aluminijumska viljuška sa po potpuno podesivim motoamortizerom. Kad ne bi smo gledali prednji kraj, stekli bi utisak da se radi o normalnom motociklu.  

Ključ Nikena leži u veoma zanimljivo rešenom prednjem kraju u obliku paralelograma, koji savršeno funkcioniše u krivinama i još bolje upija neravnine. Prednji točkovi prečnika 15 inča zakačeni su na obrnute prednje teleskopske viljuške. 

Agregat

 

Prednja viljuška nije klasična gde se točak nalazi između štapova, već se štapovi nalaze jedan ispred drugog, dok su točkovi montirani sa unutrašnje strane. Zadnji štap zadužen je za upijanje neravnina, a prednji za kontrolu prednjih točkova. 

Najbitnija stvar koja omogućava da obe prednje viljuške i oba točka rade sinhronizovano i tačno kao sat je takozvani paralelogram link koji čini sistem mostova i veza. Ovaj sistem povezuje prednje viljuške i čini da rade kao jedna, a opet da svaka viljuška nezavisno brine o svakom točku posebno. 

Prednja viljuška Niken

U praksi ovaj sistem funkcioniše besprekorno i dozvoljava da Niken može da se obori do 45°. Iz Yamahe tvrde da je potreban nagib od 50° da bi se točak koji je u spoljnom delu krivinu podigao od podloge. Za to ne treba da brinete jer ugao veći od 50° postižu samo profesionalni vozači na trkačkoj stazi. Niken pruža odličnu stabilnost bilo da je podloga vlažna, prekrivena kamenčićima ili suva. 

Budući da Yamaha Niken sa svim tečnostima i punim rezervoarom (zapremine 18 litara) teži 263 kg, potrebne su moćne kočnice za bezbedno zaustavljanje. Napred svaki točak ima po jedan disk prečnika 298 mm, a nazad se nalazi takođe jedan disk prečnika 282 mm. Kočnice funkcionišu pristojno, mada zbog veće težine u odnosu na Trejsera potreban je nešto jači stisak ručice da biste se zaustavili. Dodatno uzbuđenje za vozača je što ne mora previše da se brine o doziranju kočnica jer Niken skoro besprekorno prati putanju kroz krivinu. 

Jedina negativna karakteristika je ta da se javlja podupravljanje kad se malo više pretera i brže uđe u krivinu.  

Dimenzije prednjih točkova iznose 15 inča, a na njih su montirane gume 120/70 R 15. Zadnji točak prečnika je 17 inča i „obučen“ je u gume dimenzije 190/55 R 17. 

Niken poseduje ABS sistem, ali i druge elektronske stvarčice poput kontrole proklizavanja, tri režima rada, tempomat kao i mogućnost povezivanja sa pametnim telefonom. 

Što se ergonomije tiče, može se slobodno reći da je Yamaha Niken udoban motocikl sa normalnom pozicijom sedenja. U Jamahi tvrde da kada je vozač na motociklu, raspored težine na prednji i zadnji kraj iznosi 50:50.  

Jedina zamerka je na vetrobran koji ne štiti najbolje visoke vozače, ali se to lako rešava postavljanjem dodatnog ili dužeg vetrobrana. 

Instrument LCD tabla je čitljiva u svim vremenskim uslovima i bilo kom dobu dana ili noći. Instrument tabla je pregledna i pruža sve potrebne informacije. 

Niken instrument tabla

Futuristički dizajn 

Kada sam prvi put uživo pogledao Niken stekao sam utisak da gledam u nekog transformersa. Yamaha je želela da Niken pleni izgledom i to su uspeli. Mišljenja oko izgleda su podeljeni, ali o ukusima ne vredi raspravljati te ćemo sud o tome da li je Niken lep ili ne ostaviti po strani. 

Mene je lično privukao agresivni prednji kraj. Retrovizori su rađeni po uglednu na R1 model, ali nisu baš najpraktičniji. Oštra linija prednjeg kraja postaje sve uglađenije kako idemo prema repu, a šlag na tortu je to što je agregat ostavljen vidljiv. 

Verzija GT  

Za 2019. godinu Jamaha je pripremila i GT verziju prilagođenu za duža putovanja. Od standardnog Nikena se razlikuje po raznim korisnim dodacima za putovanja. 

Niken GT standardno je opremljen koferima, višim vetrobranom, grejačima ručki, udobnijim sedištima. Za potrebe suvozača dodate su ručice za držanje, a Niken GT poseduje i dodatne utičnice za napajanje uređaja. 

Yamaha je radila na Nikenu celih 12 godina te ne čudi da je ovaj motocikl toliko zabavan i dobar. Moramo na kraju rešiti dilemu, a to je da Niken ipak nije tricikl, već se radi o zabavnom motociklu koji dozvoljava da radite neke stvari koje bi na dvotočkašima bile veoma teško izvodljive ili gotovo nemoguće. Tu je i faktor bezbednosti jer na Nikenu stvarno možete da se opustite u vožnji. 

Osim lakoće upravljanja, Niken privlači i svojom praktičnošću, pa je tako privukao i neke kupce koji do sada nisu vozili motocikle. Jamaha je napravila zanimljiv potez sa Nikenom, te je sad pitanje samo kako će kupci reagovati. Ukoliko bude dovoljno prodatih primeraka, ne sumnjam da će i konkurencija lansirati nešto slično. Do tad, ostaje da vidimo.  

Teks o Yamahi Niken možete pronaći i u 5. broju Bjbikers magazna.

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

bjbikers #6
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.