May 17, 2022
NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Portimao - Akosta Moto3 šampion!

MotoGP Portimao – Akosta Moto3 šampion!

-

MotoGP trkački vikend održan na stazi Portimao nije doneo toliko uzbuđenja koliko smo se nadali da će biti. Od tri održane trke, zanimljiva je bila samo Moto3 u kojoj su kao po običaju najmlađi vozači bili raspoloženi za borbu. Velika srčanost Akoste i želja za pobedom rešili su pitanje Moto3 šampiona.

Vikend je započeo ne tako toplim vremenom sa hladnim vetrom koji je zadao glavobolje vozačima u smislu odluke oko odabira guma. Kako je vikend odmicao, tako je temperatura na stazi rasla, a najtoplije je bilo upravo danas tokom održavanja trka. Zato su neki vozači, naročito u Moto2 kategoriji bili u nedoumici oko odabira guma.

Akosta drugi najmlađi šampion – početnik u najslabijoj kategoriji

Moto3 trka nas je dobro zagrejala. Pedro Akosta je tokom celog vikenda imao fantastičan ritam, kao i njegov glavni rival Fođija. Akosta se kvalifikovao tek na 14. mesto, ali je najavio da ide na pobedu.

Od samog starta Akosta je krenuo silovito i brzo se našao u grupi od tri vodeća vozača. Na čelu te grupe bio je upravo Fođija, glavni konkurent za titulu. Da bi Akosta na ovoj trci postao šampion bilo je potrebno da osvoji 5 bodova više od Fođije.

Videlo se da je Akosta favorit za pobedu. Brzo je nadoknađivao prednost u odnosu na Fođiju i bilo je pitanje trenutka kada će preuzeti vođstvo. Prvi put kada je preuzeo vodeću poziciju Akosta je napravio jednu grešku kada se okrenuo da vidi gde su vozači iza njega. To ga je koštalo nekoliko pozicija i morao je ponovo da se probija do prve pozicije.

To mu je pošlo za rukom u poslednjim krugovima kada je prestigao Fođiju. U trenutku kada je prestigao Fođiju šampionat je bio rešen, ali ne time što je Akosta izvršio preticanje, već zato što je u istoj krivini Binder neopreznim manevrom počistio Fođiju.

Budući da se radilo o poslednjem krugu, Akosta za to nije znao i forsirao je ceo krug i time došao do pobede i šampionske titule. Bez obzira na pad Fođije, sve su šanse da bi Akosta svakako uzeo titulu.

MotoGP Portimao
Pedro Akosta, novi Moto3 šampion Foto: Rob Gray (Polarity Photo), KTM

Akosti su se na podijumu pridružili Minjo na drugoj i Antoneli na trećoj poziciji. Akosti je ovo prva sezona u Moto3 šampionatu i postao je drugi najmlađi “početnik” u najslabijoj kategoriji koji je došao do titule. Loris Kapirosi i dalje ostaje najmlađi “početnik” sa osvojenom titulom i to za samo jedan dan. Kapirosi je do tog uspeha došao 1990. godine i u tom periodu bio je mlađi za samo 1 dan u poređenju sa Akostom danas.

Zbog svog neopreznog manevra, Binder je diskvalifikovan sa trke.

MotoGP Portimao
MotoGP Portimao, rezultati Moto3 trke Foto/Source: MotoGP.com

Remi Gardner na korak do titule

Moto2 trka se danas prema rasporedu vozila nakon MotoGP trke. Gardner je pre trke imao 18 bodova prednosti u odnosu na Fernandeza, te Raul Fernandez nije imao drugo rešenje sem da pobedi na trci kako bi šanse za titulu preneo na sledeću trku.

Tokom vikenda se činilo da će Fernandez lako doći do pobede jer je na treninzima imao i do 0,5 sekundi po krugu prednosti u odnosu na ostale vozače. Fernandez je tokom vikenda uglavnom vozio na mekoj zadnjoj gumi, što se pokazalo kao presudno za trku.

Na kvalifikacijama je Fernandez pol pozicijom potvrdio da je glavni favorit za pobedu, dok je Gardner osvojio drugo startno mesto.

Trku je Fernandez odlično započeo, a između njega i Gardnera ubacio se Bezeki koji je takođe startovao na mekoj zadnjoj gumi, dok je Gardner izabrao tvrdu zadnju gumu. Ubrzo se videlo da će se odabir mekše zadnje gume pokazati kao loša opcija za vozače. Bezeki je brzo počeo da tone u poretku, ali Fernandez se još uvek dobro držao.

Foto: Rob Gray (Polarity Photo), KTM

Od sredine trke Gardner je postao primetno brži od Fernandeza i prestigao ga je za vodeću poziciju. Fernandez je uspeo da se drži blizu iza Gardnera, ali do kraja trke nije uspeo da ga prestigne. Čak je pred kraj trke počeo drastično da gubi ritam.

Gardner je došao do bitne pobede, a Fernandez umalo nije ostao bez druge pozicije jer mu se Louz brzo približavao. Zahvaljujući ovoj pobedi, Gardner je na jedan korak do titule. Njegova prednost sada iznosti gotovo nedostižna 23 boda.

MotoGP Portimao, rezultati Moto2 trke Foto/Source: MotoGP.com

Banjaji pobeda, Ducati-ju titula najboljeg konstruktora

MotoGP trka nije bila baš jedna od zanimljivijih, bar što se tiče poretka prva dva vozača. Banjaja je fantastično startovao sa pol pozicije i od samog početka bio je neuhvatljiv za Mira i ostale vozače. U prvim krugovima je Mir uspevao da se drži blizu Banjaje, ali je iz kruga u krug Banjaja povećavao prednost i odvezao se do još jedne pobede na Ducatiju.

Mir je sigurnom vožnjom konačno uspeo da dođe do podijuma. Zanimljiva je bila borba za treće mesto između Aleks Markeza i Džek Milera. Miler je na kraju uspeo da osvoji podijum, ali verujem da bi borba potrajala da trka nije prekinuta na tri kruga pre kraja.

Prekid trke izazvao je Iker Lekuona kada je prilikom preticanja Oliveire pao i počistio Portugalca svojim motorom. Trka je prekinuta i zato nismo imali prilike da do kraja vidimo borbu između Aleksa Markeza i Milera.

Fabio Kvartararo doživeo je svoj prvi pad i nezavršenu trku u ovoj sezoni. Kvartararo se dugo mučio da obiđe Zarka i Martina, a kada ih je konačno obišao pokušao je da brzo napravi prednost kako ga Ducati ne bi prestigao na pravcu. Nažalost po njega, u tom forsiranju je napravio grešku zbog koje je pao na kočenju.

Zahvaljujući Banjajinoj pobedi, Ducati je uspeo da osigura titulu najboljeg proizvođača u MotoGP šampionatu u 2021. godini.

MotoGP Portimao
MotoGP Portimao, rezultati MotoGP trke Foto/Source: MotoGP.com

Nakon ove trke ostala je samo još jedna trka u ovogodišnoj sezoni. Završnica sezone tradicionalno se vozi na stazi Rikardo Tormo u Valensiji i ta trka održaće se za nedelju dana.

Do tada vreme možete prekratiti diskutovanjem o ovoj trci u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.