NaslovnaMoto GaražaCrighton CR700W - 220 KS iz 690 cc!

Crighton CR700W – 220 KS iz 690 cc!

-

Svi agregati koji se već decenijama unazad koriste za pokretanje motocikala su manje – više isti. Kad kažem isti, mislim na to da nema nekih većih novina u konstrukciji samih agregata. Navikli smo se na postojanje standardnih konfiguracija agregata (bokser, redni, V) koje se koriste za pokretanje motocikala. Budućnost bi ipak mogla da nam donese neke novine, jer je pre par nedelja predstavljeno nešto novo u vidu Crighton CR700W motocikla koji za pokretanje koristi Vankelov agregat.

Crighton CR700W nije sam po sebi nov projekat. Napravljen je na ideji koncepta Norton NRV588. Brajan Krigton je ranije radio u Nortonu upravo na razvoju rotacionog agregata, ali kako se Norton kao fabrika polako osipao, tako je i Brajan napustio fabriku i projekat. Iako je otišao iz Nortona, Brajan nije napustio ideju da rotacioni agregat ugradi u motocikl.

Zahvaljujući svom dugom radu i razvoju došlo se do realizacije projekta. Danas Brajan može da se pohvali da je Crighton CR700W prvi “produkcijski” motocikl sa ugrađenim Vankelovim agregatom. Reč produkcijski stavljam pod navodnicima jer je napravljeno svega 25 primeraka ovog motocikla.

Zatšo je Crighton CR700W toliko specifičan

Specifičnost Crighton-a leži u njegovom agregatu. Mala težina i velika snaga doprinose tome da bi se i superbajk motocikli možda postideli pred njim. Iz radne zapremine od 690 cm3 izvučena je snaga od čak 220 KS na 10.500 O/min!

Kada bi merili odnos snage prema radnoj zapremini došli bi do cifre od 319 KS po litri zapremine. Poređenja radi MotoGP motocikli imaju odnos od oko 300 KS po litri zapremine. Dakle, reč je o izuzetno sposobnom agregatu.

Ovde nije reč samo o samoj snazi agregata, već i o njegovoj maloj masi. Masa samog agregata iznosi svega 24 kg!

Crighton CR700W

Sad se sigurno pitate ako je to tako lepo i bajkovito, zašto svi proizvođači ne koriste Vankelove agregate na trkama?

Problem leži u tome što Vankelovi agregati imaju problema sa izdržljivošću. Da ne ulazimo danas puno u tehničke aspekte Vankelovih agregata, ali najprostije rečeno problem je izazivalo veliko trenje i habanje unutar cilindra. Brajan Krigton kaže da je taj problem rešio sa upotrebom otporinih materijala, koji uz to imaju malo trenje na kontaktnim površinama.

Sledeći problem koji je dolazio sa ovim tipom agregata je pregrevanje, ali je i po tome ovaj agregat revolucionaran jer ima veoma napredan rashladni sistem koji prolazi kroz ceo agregat. Uz to, rashladni i izduvni sistem su povezani. Kada izduvnic gasovi izlaze iz sisteman, vakuum koji prave koristi se za dodatno odvođenje toplote iz agregata.

Treći problem predstavljala je konstrukcija menjača. Pri tako velikoj isporuci snage menjač jednostavno nije mogao da izdrži toliko torture i brzo se raspadao. Upotrebom raznih materijala, kao i specifičnim dizajnom Crighton CR700W bi trebalo da je delimično rešio taj problem. Ipak, čini se da nije u potpunosti rešen problem menjač, jer je menjač kasetnog tipa i lako može da se zameni bez potpunog otvaranja menjača. Tako je Krigton ipak ostavio prostor za češće intervencije na menjaču.

Foto: www.autocar.co.nz

Mala masa motocikla

Pored velike snage, pozitivna karakteristika Crighton CR700W leži u njegovoj maloj masi. Masa suvog motocikla iznosi 129,5 kg. To je otprilike Moto3 motocikl sa snagom MotoGP motocikla.

Da bi se ova snaga kontrolisala i da bi motocikl bio upravljiv ugrađene su vrhunske komponente poput Brembo monoblok kočionih čeljusti. Po pitanju ogibljenja Krigton ostavlja mogućnost da se kupci odluče da li žele Ohlins ili Bitubo ogibljenje.

Aluminijuska šasija je pomalo specifičnog dizajna, a još jedna specifičnost je i to što se ulje za agregat nalazi u glavnim gredama šasije.

Ideja koja može da prodrma moto industriju

Za sada nema informacija oko toga da li Crighton CR700W zadovolja EURO norme. EURO normu spominjem iz razloga da ako rotacioni agregat uspe da zadovolji emisione standarde, to bi značilo da ima smisla i dalje razvijati rotacioni agregat. Mala masa motocikla i velika snaga iz male radne zapremine mogli bi da budu baš ono što je potrebno za budućnost, odnosno za odlaganje upotrebe električnih motocikala koji nisu baš tako dobro rešenje kao što se predstavlja.

Crighton CR700W
Foto: s1.cdn.autoevolution.com

U svakom slučaju Crighton CR700W je hrabar potez u koji je prema svemu sudeći uložen veliki trud i novac. Nadam se da će ovaj projekat zaživeti i da ćemo upotrebu rotacionog agregata videti i u većoj i cenovno pristupačnoj proizvodnji. Cena za Crighton CR700W iznosi 85.000 funti + porez.

Za komentare i utiske o ovom motociklu možete posetiti i našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.