NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP raspored trkačkog vikenda za sezonu 2023

MotoGP raspored trkačkog vikenda za sezonu 2023

-

Od ove sezone MotoGP po prvi put u svojoj istoriji menja trkački format u kom će umesto jedne trke u najjačoj klasi biti vožene dve trke. Iz tog razloga se i raspored trkačkog vikenda za MotoGP sezonu 2023 menja, a kako biste bili u toku sa promena, predstavljamo vam novi format vikenda.

Zbog traženja veće popularnosti i gledanosti, DORNA je rešila da ubaci dodatnu, sprint trku po uzoru na onu koja se vozi u okviru WSBK šampionata. Za sada nije poznato koliko će se krugova voziti u okviru sprint trke.

MotoGP raspored trkačkog vikenda

Petak:

Petkom će se satnica i dužina treninga razlikovati u odnosu na ono što smo do sad imali prilike da vidimo. Prema svemu sudeći, Moto3 će najviše ostati uskraćen za treninge, jer će se FP1 voziti 35 minut (umesto dosadašnjih 40), zatim sledi Moto2 sa 40 minuta treninga i MotoGP sa 45 minuta treninga.

Drugi set treninga ponovo započinje Moto3 sa 35 minuta treninga, zatim Moto2 sa 40 minuta i zatim će se MotoGP trening voziti u trajanju od 60 minuta.

Subota:

U subotu treninzi počinju nešto ranije nego prethodnih godina. Moto3 vozači startuju u 8.40 časova sa 30 minuta treninga, zatim Moto2 i MotoGP sa takođe po 30 minuta trenigna oba.

Zatim od 10.50 časova počinje Q1 deo kvalifikacija u trajanju od 15 minuta i nakon toga Q2. Nakon toga sledee Moto3 Q1 i Q2, zatim Moto2 Q1 i Q2.

Svi treninzi i kvalifikacije biže završeni do 15.00 kada počinje MotoGP sprint trka. Dužina trke iznosiće polovinu redovne trke koja se vozi nedeljom.

Nedelja:

U nedelju MotoGP otvara dan kratkim zagrevanjem od 10 minuta (umesto dosadašnjih 20). Tu MotoGP vozači ne završavaju sa obavezama, već od 10.00 imaju “rider fan show” u kom će se družiti sa publikom.

Zbog tog druženja Moto3 i Moto2 vozači biće uskraćeni za sesije zagrevanja.

Nakon toga se trke voze u standardnom formatu, Moto3 od 11.00 časova, Moto2 od 12.15 časova i MotoGp od 14.00 časova.

MotoGP raspored trkačkog vikenda za sezonu 2023
MotoGP raspored trkačkog vikenda 2023 Foto/Source: MotoGP.com

Rezultati sprint trka ne ulaze u istorijske podatke

Dosta pitanja bilo je i oko toga da li će se pobede i podijumi sa sprint trka računati i ulaziti u broj pobeda vozača. Karmelo Ezpeleta je odgovorio da rezultati sprint trka neće ulaziti u istorijske podatke o broju pobeda i podijuma vozača, već će samo donositi dodatne bodove u samom šampionatu.

Rezultati sprint trka ne ulaze u istorijske podatke Foto: Ducati

Više obaveza za vozače, manje vremena za treninge

Iako je lepo imati dve trke u dva dana, ipak je ovaj format malo previše za vozače. Možda ne toliko zbog same vožnje, koliko zbog toga što će MotoGP vozači biti pod obavezom raznog druženja sa publikom koja dolazi na stazu.

Takođe, ostaje žal što će Moto3 i Moto2 vozači biti uskraćeni za ne malo vremena za treninge i zagrevanje. Pored toga što svi do jednog vozača i vozačica žele da budu šampioni, njima je primarna ljubav vožnja motocikla i što više vremena na istim. Sada će vozači i timovi biti pod većim pritiskom od greške tokom treninga, jer imaju manje vremena da spreme i podese motocikla.

Možda će se u praksi ovaj format dobro pokazati, ali to će samo vreme reći.

Za utiske povodom MotoGP rasporeda trkačkog vikenda, možete posetiti temu na forumu posvećenu moto sportu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.