NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Red Bull Ring - Banjaja vezao treću pobedu

MotoGP Red Bull Ring – Banjaja vezao treću pobedu

-

Staza Red Bull Ring u Austriji pokazala se još jednom kao Ducati teritorija na MotoGP trci. MotoGP trka bila ne preterano zanimljiva po broju preticanja, ali je zato bilo dosta padova i nekih nepredviđenih rezultata. Moto 3 trka je bila opšti haos, kao i Moto2 trka u kojoj je pobednik odlučen u zadnjoj sekundi.

Moto3 – Sasakijeva fantastična vožnja

Na Moto3 trci smo imali prilike da gledamo još jedan fantastičan povratak. Trka je bila još jedan haos po broju preticanja i uzalduno je opisivati sva dešavanja. Ono što je bitno opisati je proboj Sasakija. Sasaki je odlično startovao i poveo trku, ali je tokom trke morao da se suoči sa čak dve kazne dugog krugog.

Sasaki je brzo odradio prvu kaznu, a samo par krugova kasnije odradio je i drugu kaznu i u tom momentu je pao na 24. poziciju. Od tog trenutka, Sasaki počinje da niže najbrži za najbržim krugom na trci. Već u poslednjoj trećini trke Sasaki je bio u vodećoj grupi vozača.

Sasaki, Gevara, Onču, Garsija, Suzuki, Munjoj, Moreira i još par vozača odlučivali su pitanje pobednika. Sasaki je očigledno najviše želeo pobedu, jer je uspeo da se izbori sa ostalim vozačima i da napravi malu prednost. Jedino je Suzuki uspeo da ga isprati, ali nije uspeo i da ga prestigne. Tako je Sasaki prošao ciljem prvi, sa samo 0,064 sekunde prednosti u odnosu na drugoplasiranog Suzukija, dok se za treću poziciju izborio mladi Munjoz.

MotoGP Red Bull Ring
MotoGP Red Bull Ring – Rezultati Moto3 trke Foto/Source: MotoGP.com

Moto2 – Ogurin i Čantrin duel u poslednjim krivinama

Dobar start na Moto2 trci imali su Ogura, Čantra, Lopez, Vieti i Akosta koji se vratio posle povrede i preloma butne kosti. Vremenom su se na prve tri pozicije izdvojili Ogura, Čantra i Vieti. Nažalost po Vietija, njegova trka završila se padom kada je prilikom kočenja umalo dotakao Čantru, zbog čega je pao izgubivši bitne bodove za šampionat.

Budući da se Ogura bori za šampionat, tim je njegovom timskom kolegi Čantri na tabli pokazao poruku “druga pozicija, okej” ukazujući mu tako da ne napada Oguru. Međutim, Čantra se oglušio o timsko naređenje i u poslednjem krugu je prestigao Oguru. Međutim, Ogura mu nije ostao dužan i odmah je uzvratio zaržavši prvu poziciju do prolaska kroz cilj.

Zahvaljujući ovoj pobedi, ali i padu Vietija, Ogura je preuzeo vodeću pozciju u šampionatu.

Treće mesto je osvojio Džejk Dikson, nakon što se izborio sa Akostom koji je trku završio na četvrtm mestu.

MotoGP Red Bull Ring
MotoGP Red Bull Ring – Rezultati Moto2 trke Foto/Source: MotoGP.com

MotoGP – Banjaja i Ducati osvojili Red Bull Ring

MotoGP trku je sa pol pozicije započeo Bastianini, ali je Banjaja brzo preuzeo vodeću poziciju ispred Bastianinija, Milera i Martina. Mir je u uvodnim krugovima doživeo težak pad pri kojem je zadobio povredu skočnog zgloba.

Za to vreme, napred su se izdvojila četiri Ducatijeva vozača: Banjaja, Miler, Martin i Bastianini. Martin i Bastianini su imali nekoliko duela, a u jednom od tih duela Bastianini je felnom udario o ivičnjak i tom prilikom je napravio oštećenja na felni zbog čega je morao da se povuče sa trke.

Fabio Kvartararo nije imao najbolji start, ali je tokom trke uspevao da sačuva gume i da se probija poziciju po poziciju sve dok nije stigao do Martina i Milera. Martin je napravio grešku što je Kvartararo iskorstio za preticanje, a Milera je za drugu poziciju prestigao u novoj šikani.

Martin je pokušao da prestigne Milera za treću poziciju, ali je na kočenju za prvu krivinu proklizao i pao propustivši priliku da se popne na podijum.

Kvartararo je zatim pokušao da stigne i Banjaju, ali je Banjaja čuvao gume i kontrolisao ritam što mu je donelo treću uzastopnu pobedu.

MotoGP Red Bull Ring – Rezultati MotoGP trke Foto/Source: MotoGP.com

Zahvaljujući još jednoj pobedi, Banjaja je smanjio zaostatak za Kvartararo na 44 boda, dok Aleš zaostaje 32 boda.

Mizano je sledeća staza na kojoj se za dve nedelje vozi MotoGP trka. Još jedna staza koju Banjaja odlično poznaje i na kojoj je imao dobre rezultate, što će biti još jedna prilika za nadoknađivanje bodova.

Za utiske i komentare sa MotoGP Red Bull Ringa možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.