NaslovnaMoto SportMotoGPEnea Bastianini novi fabrički vozač Ducati ekipe

Enea Bastianini novi fabrički vozač Ducati ekipe

-

Posle nekoliko meseci natezanja i razmišljanja Ducati je konačno doneo odluku o drugom fabričkom vozaču za sledeću sezonu. Enea Bastianini će biti novi Ducati fabrički vozač.

Džek Miler je još pre letnje pauze potpisao ugovor sa KTM-om što je značilo da će mesto drugog fabričkog vozača u Ducati ekipi ostati upražnjeno. Ducati je imao posao da prevagne između dva dobra vozača koji će na dve najmanje dve godine biti u redovima fabričke ekipe. Već odavno je izbor bio između Horhe Martina i Enea Bastianinija. Martin je prošle sezone imao odlične rezultate, dok je ove godine prikazao nešto slabije izdanje.

Sa druge strane, Bastianini je sezonu otvorio pobedom, da bi isti uspeh ostvario na stazi COTA kao i na Le Manu. Problem sa Bastianinijem je taj što ili pobedi ili završi daleko od pobednika. Zato je Ducati oklevao da potpiše ugovor sa njim.

Na sreću Bastianinija, Martin je počeo da pokazuje znake nekonstantnosti. Kada je Ducati sve sabrao i oduzeo, odluka je pala da ipak Bastianini bude novi fabrički vozač Ducati ekipe. Argument više koji ide u korist Bastianinija je i činjenica da je Italijan i tako će Ducati imati potpuno italijansku ekipu.

Povodom prelaska u fabričku Ducati ekipu, Bastianini je izjavio: “Oduševljen sam što ću sledeće godine moći da nosim boje fabričke Ducati ekipe. To mi je bio san koji se sad ostvario. Tokom ove dve godine u MotoGP šampionatu naučio sam mnogo i verujem da mogu samo da napredujem uz pomoć inženjera i osoblja Ducati Lenovo ekipe. Želim da se zahvalim Klaudiju, Điđi, Paolu i Davidu na ovoj prilici. Takođe, želim da se zahvalim i Nađi kao i celoj Gresini ekipe na odličnoj podršci koju sam dobio tokom sezona koje smo proveli zajedno. Pokušaću da ovu sezonu završim na najbolji mogući način pre nego što započnem avanturu sa fabričkom Ducati ekipom.”

Enea Bastianini novi fabrički vozač Ducati ekipe
Foto: Ducati

Horhe Marti ne bi trebalo da bude previše razočaran. Pramac Ducati ekipa je takoreći produžena ruka fabričke ekipe u kojoj Zarko i Martin dobijaju sve nove delove koje dobija i fabrička ekipa. To je i sam Martin izjavio rekavši da mu je sasvim dobro i u Pramac ekipi za koju je već pobeđivao.

Budući da je Bastianini sada rasterećen pitanjem o nastavku karijere, videćemo kako će se pokazati na Mizanu na kojem je prošle godine došao do svog prvog podijuma u MotoGP kategoriji.

Za komentare o prelasku Bastianinija u fabričku ekipu, kao i o drugim vestima iz moto sporta, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.