NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Sepang - Banjaja pobedio, titula se rešava u Španiji

MotoGP Sepang – Banjaja pobedio, titula se rešava u Španiji

-

Nekako smo očekivali da će titule u Moto2 i MotoGP šampionatu biti rešene upravo danas na stazi Sepang. Međutim, Ogura se sam za sebe pobrinuo da ne osvoji titulu, dok je u MotoGP-u Kvartararo uspeo da produži kakvu – takvu neizvesnost u šampionatu.

Red kiše, red sunca, red vlažne, red suve staze. Tako je uglavnom tekao MotoGP trkački vikend na stazi Sepang. Vozači su u par navrata vozili po vlažnoj, delimično suvoj ili potpuno suvoj stazi. To je zakomplikovalo stvari u FP3 i na kvalifikacijama. Zbog pada na FP3 Banjaja je morao u Q1, a kada je prošao u Q2 pao je tokom brzog kruga i trku startovao sa 9. pozicije. Ni Kvartararo se nije bolje proveo, jer je i on pao u Q2 i trku startovao sa 12. pozicije.

Pol poziciju je osovjio Horhe Martin sa fantastičnim krugom potpuno potukavši rekord staze. Drugo i treće startno mesto osvojili su Bastianini i Mark Markez.

MeKfi odličan u završnici trke

Moto3 trka vozila se po stazi koja se sušila. To jest u trenutku trke je bila već sasvim suva, ali uslovi nisu bili savršeni što mogu da posvedoči nekoliko vozača koji su doživeli nezgodne padove. Fođija, Garsija, Gevara i Masija odlično su startovali trku. Tipično za skoro svaku trku, oko desetak vozača činilo je vodeću grupu sve do trenutka dok Stefano Nepa nije doživeo “highside” pad. Prilikom njegovog pada grupa se razdvojila jer su vozači iza njega izveli odlične manevre izbegavanja da ne udare u njega ili njegov motocikl.

Sasaki i MeKfi su polako stigli vodeću grupu i umešali se u trku za pobedu. Sasaki i Gevara imali su manji incident. Naime Gevara je u točak pratio Sasakija koji je na izlazu na pravac verovatno promašio brzinu. Gevara je poduzeo manevar izbegavanja i umalo nije pao, ali je uspeo da ostane na motociklu i trku završi na 12. poziciji.

Nakon tog incidenta vodeću poziciju preuzeo je Garsija, ispred Fođije i Masije. Rasplet trke kao i obično dogodio se u poslednjoj krivini poslednjeg kruga. U zadnjem krugu Sasaki je izbio na prvu poziciju i sa sobom povukao MekFija. Sasaki je kasno kočio za poslednju krivinu, a MekFi je uspeo da se provuče ispod Sasakija i da izdrži na prvoj poziciji do ciljne linije. Tako je Bijađijeva Husqvarna ekipa osvojila 1. i 2. poziciju, dok je treće mesto osvojio Garsija.

MotoGP Sepang
MotoGP Sepang – Rezultati Moto3 trke Foto/Source: motogp.com

Ogura ispustio priliku

Moto2 trku sa pol pozicije započeo je Ogura koji je pored solidne prednosti u šampionatu imao priliku da overi titulu na Sepangu. Čak i da nije pobedio, u Valensiju bi otišao sa solidnom prednosti u odnosu na Fernandeza.

Toni Arbolino je vodio dobara deo trke ispred Ogure koji je u jednom momentu uspeo da prestigne Arbolina i povede trku. Nedugo zatim Ogura pravi grešku u prvoj krivini i odlazi široko, što Arbolino koristi i vraća se na prvu poziciju.

Nakon te greške Ogura je pokušao i uspeo da stigne Arbolina u poslednjem krugu trke. Japanac je pokušao da prestigne Arbolina, ušao sa unutršanje strane i pre puštanja kočnica prednji kraj je popustio i Ougra je pao, nezavršivši trku. Osim što je pao, Ogura je gledao kako Fernandez prolazi pored njega i preuzima vodeću poziciju u šampionat. Fernandez se mučio tokom trke i završio je na 4. poziciji što mu je bilo dovoljno da preuzme vođstvo u šampionatu za 9,5 bodova.

Drugu poziciju na trci osvojio je Lopez, dok je na trećoj poziciji do još jednog podijuma došao Džejk Dikson.

MotoGP Sepang – Rezultati Moto2 trke Foto/Source: motogp.com

Banjaja pobedio, Kvartararo podijumom sprečio Banjaju da osvoji titulu

Na MotoGP trci fokus je bio na vodeća dva vozača. Sa pol pozicije odlično je startovao Martin ispred Bastianinija, dok je Banjaja fantastično startovao sa 9. pozicije i do prve krivine se probio na drugo mesto.

Martin je nametnuo jak tempo i počeo je da pravi lepu prednost, ali je već posle par krugova pao propustivši još jednu priliku za pobedu.

Nakon Martinovog pada počela je napeta borba između Banjaje i Bastianinija. Bastianini je sredinom trke bio brži od Banjaje, ali se Banjajaj dobro branio. Bastianini je birao način da obiđe Banjaju kako ne bi pogrešio i slučajno ga srušio. Kada je našao povoljnu priliku Bastianini je uspeo da dobije Banjaju na kočenju.

Ducatijev as nije popuštao i vozio je na točak Bastianiniju da bi ga u poslednjoj trećini trke obišao i ponovo se našao na vodećoj poziciji. Bastianini je i dalje pretio i vozio na točak Banjajaji, ali nije uspevao da nađe bezbedan način da pretekne Banjaju bez rizika od karambola.

Banjaja je pobedio i došao do 7. pobede u sezoni. Do titule će morati da sačeka još dve nedelje i trke u Valensiji jer je Kvartararo takođe imao fantastičnu trku osvojivši treću poziciju.

Banjajina prednost sada iznosi 23 boda i u Valensiji će mu biti dovoljno da završi na 14. mestu da bi osvojio titulu. Pobedom je uspeo da Ducatiju donese timsku titulu.

MotoGP Sepang
MotoGP Sepang – Rezultati MotoGP trke Foto/Source: motogp.com

Preostala nam je samo još jedna trka do kraja MotoGP šampionata. Kao i do sada završnica sezone voziće se u Valensiji na stazi Rikardo Tormo, a ta trka zakazana je za dve nedelje.

Ukoliko želite da ostavite utisak sa trke na Sepangu, to možete učiniti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.