NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Argentina - Bautista na korak do titule

WSBK Argentina – Bautista na korak do titule

-

WSBK trkački vikend u Argentini doveo je Bautistu na korak do titule, pošto je iskoristio kiks Topraka. U WSS kategoriji je slična situacija po pitanju titule, jer je Agerter bio briljantan tokom celog vikenda.

Za razliku od MotoGP-a koji se u Maleziji mučio sa kišom, Argentina je bila nežna sa WSBK šampionatom, što se vremenskih (ne)prilika tiče. Doduše, tokom noći u petak na subotu zadesila ih je peščana oluja, ali su redari vredno radili na tome da staza bude spremna za treninge, kvalifikacije i prve trke.

Toprak i Bautista imali su odlična vremena na treninzima, a Toprak je ta vremena krunisao pol poizicjom i novim rekordom staze. Rea je na kratko bio prvi, ali je Toprak samleo rekord staze i pomerio Reu na drugu startnu poziciju, dok je Bautista odvezao treće najbrže vreme.

Prema kvalifikacijama i vremenima sa treninga činilo se da će Toprak uspeti da zadrži Bautistu iza sebe.

WSBK Argentina
Toprak osvojio pol poziciju Foto: Yamaha Racing

Toprakova skupa greška

Na samom startu je Rea skoro poveo, ali je Toprak uspeo da uzvrati sve do povratnog pravca kada je Bautista iskoristio snagu Ducati V4R-a prošavši pored Reje i Topraka. Toprak je odmah pokušao da uzvrati i na kočenju dobije Bautistu, ali je napravio veliku grešku jer je uneo previše brzine i na kočenju mu je proklizao prednji točak.

Toprakova Yamaha R1 za dlaku je promašila Bautistu koji je morao da ispravi motocikl i ode šire. Toprakov pad i Bautistin manevar izbegavanja iskoristili su Basani i Rea koji su preuzeli pozicije 1 i 2.

Dok je Toprak podizao motocikl iz prašine i vraćao se na stazu, Bautista je počeo sa proganjanjem Lekuone, Reje i Basanija. Bilo mu je potrebno nekoliko krugova da ih stigne, a zatim i prestigne za vodeću poziciju.

Čim je Bautista prestigao Basanija, dao je pun gas i počeo je postepeno da gradi prednost koja je bila nedostižna za Reu i Basanija. Rea je izgubio gotovo celu trku u duelu sa Basanijem koji nije popuštao Rei pokazavši veliku odlučnost da ostane na drugu poziciju.

Rea bi uspeo da na trenutak prestigne Basanija, ali je Italijan odlično koristio prednost V4R-a, na ubrzanjima je vraćao poziciju i na kočenjima uspevao da se brani. Međutim, na par krugova do kraja, Rea je uspeo da slomi Basanijevu prednost i dođe do preko potrebne druge pozicije, dok je Basani osvojio treće mesto.

Toprak je do kraja trke uspeo da dođe do 15. pozicije i osvoji jedan jedini bod.

Napeta sprint trka

Toprak je na sprint trci rešio da se iskupi za pad na prvoj trci. Bila je to još jedna od trka koja će se sigurno pamtiti. Toprak i Rea su odlično startovali trku i odmah su započeli sa duelom, dok je Bautista imao nešto lošiji start, ali je polako sustizao vodeću dvojicu.

Na 5. krugova pre kraja Rea je ispustio vodeću poziciju posle kočenja za prvu krivinu kada je pogodio neutral prilikom promene stepena prenosa naniže. Zbog te greške je otišao široko i pao na treću poziciju i na taj način je sebi uskratio šansu da dođe do pobede. U poslednje krugu je bio blizu vodeće dvojice, ali nedovoljno da ih ugrozi.

Bautista je na 3. kruga pre kraja trke uspeo da prestigne Topraka, ali je Turčin bio odlučan da ne dozvoli Bautisti još jednu pobedu. Odmah ga je ponovo prestigao i njih dvojica započeli su borbu koja je trajala do startno ciljne linije. Ovog puta je Toprak uspeo da se odupre i dođe do pobede.

Toprak i Bautista pružili odličnu trku Foto: Yamaha Racing

Bautista, opet

Druga WSBK trka počela je prilično zanimljivo. Rinaldi je uspeo da povede trku ispred Louza i Reje, dok su Toprak i Bautista imali nešto lošiji početak trke. Rea je napravio grešku kada je pokušao da prestigne Louza i pao je na 6. poziciju, iza Lekuone, a za to vreme je Bautista uspeo da prestigne Louza i timskog kolegu Rinaldija i na taj način je poveo trku.

Ni Topraku nije trebao puno vremena da prestigne Rinaldija, ali dok je izbio na drugu poziciju Bautista je već bio daleko. Poredak prva dva vozača nije se menjao do kraja trke i Bautista je zabeležio još jednu pobedu i na taj način je već stavio ruku na šampionsku titulu. Njegova prednost u odnosu na drugoplasiranog Topraka iznosi 82 boda, a Rea zaostaje 98 bodova.

Rea je pred kraj trke teškom mukom uspeo da prestigne Louza i da se popne na poslednji stepenik pobedničkog postolja.

Bautista na korak do titule Foto: Ducati

Nedodirljivi Agerter

Agerteru se ni ove sezone ne može stati na put. Na kvalifikacijama je ubedljivo osvojio pol poziciju i već na taj način počeo da ruši nade ostalim vozačima.

Karikasulo i De Rosa na Ducatiju su se nadali da će tokom trke moći da se odupru Agerteru, što im je u prve 2/3 trke i pošlo za rukom. Prvo je Karikasulo vodio ispred De Rose, a zatim je Do Rosa preuzeo vodeću poziciju dok ga je Karikasulo pratio u stopu i čuvao gume.

Malo dalje je Agerter sustizao vodeću dvojicu, jer je imao loš start. Tokom trke je Agerter morao da se izbori sa Mancijem i Bulegom i da nadoknadi oko 2 sekunde zaostatka za Karikasulom i De Rosom.

U poslednjoj trećini trke je Agerter uradio ono što uvek radi: sačuvao gume i nametnuo jak ritam. Prvo je stigao i prestigao Karikasula, a zatim u pretposlednjem krugu i De Rosa. Ducati i De Rosa nisu imali sreće da izdrže još jedan krug na vodećoj poziciji i dođu do pobede, te je Agerter još jednom pobedio i uvećao prednost u šampionatu iskoristivši Baldasarijev loš plasman na 9. poziciji.

Agerter ove sezone nedodirljiv Foto: Yamaha

Drugu supersport trku su ponovo dobro započeli Karikasul i De Rosa, obojica na Ducati Panigale-u V2. De Rosa je u jednom momentu uspeo da se odvoji od Karikasula i Baldasarija i da napravim lepu prednost, ali je napravio grešku i pao sa vodeće pozicije.

Nakon njegovog pada, na prvoj i drugoj poziciji su vozili Baldasari i Karikasulo, dok ih je Agerter vrebao sa treće pozicije. Na 6. krugova pre kraja trke Karikasulo je imao jedan momenat kada je Ducati pokušao da ga lansira, ali je uspeo da ostane na motociklu. Tu grešku je iskoristio Agerter da se probije na drugo mesto i krene u poteru za Baldasarijem.

Zatim su Baldasari i Ageter počeli da razmenjuju pozicije i da se bore na svakom milimetru staze. U poslednjem krugu Agerter je izvršio jedan manevar preticanja, a Baldasari nije uspeo da zadrži putanju i otišao je široko. Agerter je pobedio, a zbog svoje preširoke putanje Baldasariju se podvukao i Karikasulo i “ukrao” mu drugu poziciju.

Šanse za titulu u Indoneziji

Budući da Bautista ima veliku prednost, biće mu dovoljno da u Indoneziji za dve nedelje osvoji jedno drugo i dva treća mesta da bi došao do titule, uz uslov da Toprak pobedi na sve tri trke.

Što se supersport šampionata tiče, Agerteru je dovoljno da na prvoj trci osvoji 3 boda više od Baldasarija.

Za komentare i utiske o trkačkom vikendu možete posetiti temu na forumu.

Rezultati trkačkog vikenda:

Prva WSBK trka:

WSBK Argentina
WSBK Argentina – Rezultati 1. WSBK trke Foto/Source: worldsbk.com

Sprint WSBK trka:

WSBK Argentina
WSBK Argentina – Rezultati superpol WSBK trke Foto/Source: worldsbk.com

Druga WSBK trka:

WSBK Argentina
WSBK Argentina – Rezultati druge WSBK trke Foto/Source: worldsbk.com

Prva supersport trka:

WSBK Argentina
WSBK Argentina – Rezultati prve WSS trke Foto/Source: worldsbk.com

Druga supersport trka:

WSBK Argentina
WSBK Argentina – Rezultati druge WSS trke Foto/Source: worldsbk.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.