NaslovnaMoto SportMotoGP test Sepang - Ducati dominirao, Yamaha napreduje

MotoGP test Sepang – Ducati dominirao, Yamaha napreduje

-

Prošle nedelje je na stazi Sepang vožen prvi ovogodišnji MotoGP test. Od poslednjeg testa voženog na Herezu u novembru prošle godine sve ekipe su vredno radile na unapređenju motocikala za ovu sezonu.

Na svu sreću po timove, vreme na Sepangu je bilo iznenađujuće lepo tokom sva tri dana testa i niti jednom nije padala kiša. Visoke temperature i suva staza pomogle su ekipama da maksimalno iskoriste vreme na stazi.

Honda je na test došla prilično desetkovana zbog povreda trojice najbitnijih vozača. Horhe Lorenco nije vozio test zbog povrede ruke koje je zadobio par nedelja ranije. Markez još uvek nije 100% oporavljen od operacije ramena, ali je ipak vozio sva tri dana. Prvog dana uspeo je da zabeleži prvo najbrže vreme. Tokom naredna dva dana, Markez je vozio nešto rezervisanije zbog straha da ne dobije upalu ramena jer nije dovoljno fizički spreman da se bori sa MotoGP motociklom.

Mark Markez
Mark Markez

Markez i Honda su tokom testa radili na ubrzanju prilikom izlaska iz krivina i na maksimalnoj brzini kao i podešavanju elektronike. Ovo je bila i prilika da vide kako se novi agregat ponaša i ako je verovati glasinama ovogodišnja verzija Honde se vozi za nijansu lakše nego prethodna.

Budući da Lorenco nije mogao da vozi, na njegovo mesto došao je Štefan Bradl. Bradl je vozio solidne krugove i sva težina posla uglavnom je pala na njega.

Štefan Bradl
Štefan Bradl

Kal Kračolu je na Sepangu vozio prvi put od kako se povredio u Australiji prošle godine. Iako i dalje ima problema sa nogom dok hoda, Kračlou je izjavio da nije imao većih problema na motociklu osim što mu pokretljivost desnog članka nije najbolja, pa je morao da koristi zadnju kočnicu preko polugice na upravljaču koju aktivira desnim palcem. Kračlou ne preferira ovaj način kočenja, ali će po svemu sudeći dobar deo prve sezone morati da upotrebljava ovu takozvanu “palac kočnicu”.

Kal Kračlou
Kal Kračlou

Takaaki Nakagami nije briljirao kao na prethodnom testu. Nakagami je sva tri dana bio veoma solidan i vozio je na manje od sekunde zaostatka za prvoplasiranim vozačima navikavajući se na Hondu RCV 213V iz prošle sezone.

Takaaki Nakagami
Takaaki Nakagami

Ducati nije propustio da nam opet svima zagolica maštu sa svojim tehničkim inovacijama. Na Sepang su doneli nove aerodinamične oklope. Opet smo mogli da vidimo čuvenu zadnju viljušku za koju se pretpostavlja da je namena da poveća prijanjanje zadnjeg točka za podlogu prilikom naglih kočenja. Ono što je najviše privuklo pažnju je nešto nalik na prekidač koji se nalazi ispred kontrolne tabel. Ovaj prekidač povezan je na kabel i za sad se samo nagađa šta to može biti. Postoji pretpostavka da je taj prekidač služi da se blokira zadnji amortizer da ne bi došlo do sabijanja prilikom starta na trci, što omogućava prebacivanje težine na prednji kraj motocikla, a samim tim i manje propinjanja prednjeg točka u vazduh.

Ova pretpostavka može lako da padne u vodu iz razloga što je u MotoGP šampionatu zabranjeno svako mešanje elektronike na ogibljenjima. Proći će izgleda još dosta vremena pre nego što na površinu ispliva o čemu se tačno radi.

Sve u svemu, Ducatijevi vozači dominirali su poslednjim danom testa kada je Danilo Petrući srušio rekord staze. Poslednjeg dana testa prva četiri mesta zauzela su četiri Ducati-ja. Iza Petrućija sa zaostatkom od samo 0,063 sekunde našao se novajlija Frančesko Banjaja, a iza Banjanje su bili Miler i Petrući.

Danilo Petrući
Danilo Petrući

Ducati je na Sepang doneo unapređenja na agregatu, šasiji i elektronici. Petrući je tokom testa radio na svojoj konstantnosti i držanju ritma tokom cele trke. Doviciozo je u svom maniru radio na raznim sitnicama u cilju pronalaženja što boljeg ritma trke.

Andrea Doviciozo
Andrea Doviciozo

Opet su sve oči uglavnom bile uprte ka Yamahinoj garaži. Monster Yamaha ima težak zadatak da ispegla sve nedostatke iz prethodne dve sezone. Na Sepang su došli sa unapređenom šasijom i unapređenim agregatom. Novi agregat je uglavnom isti poput onog korištenog na Herezu sa tim što su neke od unutrašnjih komponentni promenjene.

Rosi i Vinjales bili su dosta pozitivni napretkom koji je Yamaha ostvarila. Vinjales je bio veoma brz u pogledu ritma za trku i test je završio sa najboljim ritmom trke u poređenju sa ostalim vozačima. Rosi nije bio daleko iza njega, ali Vinjalesov ritam na ovom testu niko nije mogao da isprati.

Valentino Rossi Sepang test
Valentino Rosi

U Yamahi su se dogodile neke promene po pitanju upravljanja ekipom i razvojem. Hiroši Ito je postavljen za novog generalnog menadžera moto sport odseka Yamahe. Takahiro Sumi koji je bio u odeljenju za razvoj šasije, sada je prebačen na funkciju lidera motoGP grupe. Ove promene napravljene su zbog bolje komunikacije između sedišta Yamahe u Japanu i sedišta MotoGP ekipe u Italiji.

U Yamahu je došao i Mikele Gada, stručnjak za elektroniku prešao je iz Yamahine superbajk ekipe i sada će biti za stalno na MotoGP projektu. Gada je i prošle godine povremeno dolazio da pripomogne MotoGP timu.

Maverik Vinjales Sepang test
Maverik Vinjales

Yamaha ide u dobrom pravcu. Vinjales i Rosi su tokom testa pored ostalih poboljšanja radili i na potrošnji gume tokom trke. Ova boljka mučila ih je u prethodne dve sezone, ali su sada stvari mnogo bolje mada Yamahi nedostaje još malo da bi stigli Hondu i Ducati.

Petronas Yamaha imala je solidan test. Morbideli i Kvartararo nisu bili brzi kao na prethodnim testovima, ali su dosta radili na ritmu za trku, upravljanju potrošnjom zadnje gume i podešavanjem elektronike. Morbideli je imao i nezgodan pad prilikom izlaska iz boksa i ulasku u prvu krivinu. Pri dodavanju gasa Yamaha ga je jednostavno katapultirala u vazdu. Srećom, Morbideli je prošao bez povreda.

Franko Morbideli
Franko Morbideli

Fabio Kvartararo će za ovu sezonu dobiti istu specifikaciju Yamahe koju imaju i fabrički vozači. U Yamahi su impresionirani Kvartararom i rešili su da mu ponude najbolju moguću opremu.

Fabio Kvartararo
Fabio Kvartararo

Suzuki je testirao novi aerodinamični paket i radili su na sitnim poboljšanjim GSX-RR. Dokaz da je Suzuki u dobroj formi je to što je Rins imao fantastičan ritam kada je radio simulaciju trke. Jedino je Rins uspeo da bude blizu Vinjalesu što se tiče ritma. U Suzukiju veoma cene Rinsa i sav razvoj motockla sada se odvija oko njega. Slobodno mogu da tvrdim da će se Rins ove godine upisati u pobednike neke od MotoGP trka.

Rins
Rins

Žoan Mir imao je nešto teži test na Sepangu u odnosu na prethodne testove, ali je ipak napredovao iz dana u dan. Pred Mirom je sezona učenja i biće zanimljivo videti kako će napredovati tokom sezone.

Žoan Mir
Žoan Mir

Za Suzuki je na Sepangu testirao i Silvan Žintoli koji nastavlja još jednu sezonu test vozača Suzukija.

KTM je na test doneo pregršt novih delova, od koje dobar deo nisu ni stigli da testiraju. Ne zato što je neki od vozača bio povređen, već zato što se doneli previše novih komponenti. KTM na svaki od testova dolazi sa popriličnim brojem novih stvari. Najviše se radilo na polju šasije i unapređenju ponašanja motocikla prilikom ulaska u krivine.

Zarko je poslednjeg dana uspeo da bude brži od timskog kolege, mada to i nije veliki uspeh jer je imao zaostatak od 1,4 sekunde za Petrućijem. Ipak, napredak se vidi i nadamo se da će na narednim testovima uspeti da nađu još koju desetinku po krugu.

Johann Zarco KTM RC16
Johann Zarco

Migel Oliveira nije bio značajno sporiji od kolega iz fabričke ekipe, što se ne može reći za Sjarina koji je zaostajao više od sekunde za Oliveirom.

Pol Espargaro KTM RC16
Pol Espargaro

Aprilia je imala solidan test. Novi agregat i ram očigledno su daleko bolji od prošlogodišnjeg. Aleš Espargaro je poslednjeg dana završio među deset najbrižih, a u prva dva dana je bio na oko sekundu zaostatka. Što je još bitnije Espargaro je zadovoljan novim motorom i izjavio je da je mnogo bolji motocikl u odnosu na prethodnu sezonu.

Aleš Espargaro
Aleš Espargaro

Andrea Janone na žalost nije imao šta puno da kaže jer jedva i da je vozio test. Navodno Janone je imao problema sa nuspojavom antibiotika koji je koristio zbog problema sa zubom. Opet druge glasine kažu da je Janone imao plastičnu operaciju koja je imala nuspojave. U svakom slučaju Janone nastavlja da pravi ispade. Nadamo se da će na sledećem testu uspeti da vozi bez zdravstvenih poteškoća.

Rezulati prvog dana testa:

Sepang test rezultati

Rezultati drugog dana testa:

Sepang test rezultati

Rezutati trećeg dana testa:

Sepang test rezultati

Sledeći test vozi se od 23. februara na stazi Losai u Kataru. Ovo će ujedno biti i prvi test pred početak sezone.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.