NaslovnaMoto SportMotoGP test Valensija - Nova sezona je već počela

MotoGP test Valensija – Nova sezona je već počela

-

Odmah posle poslednje trke u sezoni vozači su dobili samo jedan dan odmora. Već u utorak i sredu vožen je prvi zvanični MotoGP test u Valensiji.

Na žalost vreme opet nije bilo naklonjeno vozačima i timovima. U utorak u toku noći padala je kiša zbog čega su prva dva sata vozači proveli u garažama čekajući da se staza prosuši. Oko 15:00 časova kiša je počela ponovo da pada što je značilo da je testiranje za prvi dan bilo završeno. U sredu je vreme opet bilo nezgodno, naročito pred kraj dana kada su temperature postale niže, a sama staza klizavija.

Za Yamahu, Hondu i Suzuki glavni cilj bio je testiranje agregata, dok je Aprilia testirala novu šasiju i agregat, a Ducati samo novu šasiju da bi još više poboljšali ulazak u krivinu. KTM je na test opet doneo mnoštvo mnogih komponenti.

Budući da je Yamaha prošle sezone prilično kiksnula sa izborom agregata, ove godine su rešili da prvo srede agregat. Tako su na test doneli dva agregata. Prvi agregat su Rosi i Vinjales testirali na Aragonu ove godine, dok je drugi agregat malo drugačijih specifikacija u odnosu na prvi.

Prvog dana Rosi i Vinjales nisu ništa dirali na M1 Yamahi što se tiče podešavanja šasije, već su samo ubacili drugi agregat. Oba Yamahina vozača imali su pozitivne komentare u vezi novog agregata. Vinjales je posle prvog dana bio vidno raspoložen i novinarima je izjavio da je Yamaha donela: ”Tačno ono što sam tražio.”

Vinjales
Vinjales od sledeće sezone nastupa pod startnim brojem 12

Posle drugog dana i upoređivanja obe verzije agregata, Rosi i Vinjales su izjavili da su u pitanju nijanse u razlici između oba agregata i da će posle narednog testa na Herezu moći malo više da vide koja konfiguracija je za sad bolja.

Rosi

Na testu smo po prvi put videli novu Petronas Yamahu satelitsku ekipu. Yamaha je iz sezone koja je iza nas izvukla mnogo pouka, a jedna od tih pouka je i to da je dobro za Yamahu da podrži jednog od vozača satelitske ekipe i da mu da fabričku podršku. Franko Morbideli prvu trku u Kataru startovaće na identičnoj specifikaciji M1 Yamahe poput one koju će imati Rosi i Vinjales. Kako sezona bude odmicala nove delove koji budu pristazli prvo će dobiti fabrička ekipa, pa zatim satelitska.

Yamaha je na ovaj način kopirala recept koji koristi Honda sa LCR ekipom, odnosno Ducati sa Pramac ekipom.

Morbideli
Morbideli se odlično snašao na Yamahi

Morbideli i M1 su već posle prvog kontakta prešli sa vi na ti jer je Italijan prvog dana bio veoma brz, a već posle drugog dana imao je brže vreme od svog mentora Valentina Rosija. Njegov timski kolega Fabio Kvartararo navikavao se na MotoGP mašinu tako da se od njega nije puno ni očekivalo na ovom testu, ali se u svakom slučaju dobro prilagođava.

Kvartararo
Kvartararo

Honda je na test došla prilično desetkovana. Markez je prilično rovit od trkačkog vikenda i padova koji su ga zadesili, Lorenco je nov u ekipi, a Kračlou je kući u Britaniji i oporavlja se od povrede. Sav teret testiranja pao je na Markeza, Bradla i Nakagamija sa tim da Bradl nije vozio drugi dan. Prvog dana testa Honda nije uspela da proba sve što su planirali zbog lošijeg vremena.

Markez

Markez je testirao dve verzije RC123 V Honde sa drugačijim šasijama i agregatom. Markez je na jednom od dva nova motocikla uspeo skoro ceo dan da vozi na srednjoj mekšoj gumi što je napredak jer je Honda ove sezone bila poznata po tome što brzo potroši i pregreje prednju gumu u toku trke.

Markez Valensija test

Lorenco se prilično dobro snašao na Hondi u ova dva dana testa. Prvog dana zaostajao je 1,5 sekunu za najbržim vozačem dok je drugog dana znatno popravio vreme pri čemu je imao zaostatak od samo 0,8 sekundi. Lorenco ne sme da daje izjave do kraja kalendarske godine, niti sme da ima bilo kakva obeležja Honde na svom kombinezonu i motociklu zbog ugovora sa Ducatijem. Iz tih razloga nismo uspeli da saznamo koliko je Lorenco zadovoljan Hondom, ali sa obzirom da je još uvek povređen, ovo može da se smatra odličnim prvim danima u novoj ekipi za Lorenca.

Nakagamiju je prilično dobro legla novija vercija RC213V, drugi dan testa završio je među 10 najbržih.

Ducati se na testu uglavnom fokusirao na testiranje nove šasije i upoređivanjem sa prethodnom. Prema Doviciozovim rečima pronašli su nekoliko zanimljivih unapređenja koje treba da potvrde na sledećem testu na Herezu. Oba fabrička Ducatijeva vozača bili su prilično brza prvog dana testa.

Doviciozo

Danilo Petrući napravio je prve kilometre kao zvanični fabrički Ducatijev vozač. U suštini, Petrući se uvek vodio kao treći Ducatijev vozač jer je redovno dobijao nove komponente i testirao nove delove za Ducati. Petrući je bio brz na oba dana testa, sada još samo treba da pronađe rešenja za njegovo prebrzo trošenje zadnje gume.

Petruci
Petrući po prvi put u fabričkoj ekipi

Pramac Ducati ekipa ”ponovila” se sa novajlijom Frančesko Banjajom. Moto2 šampion završio je test kao daleko nabrži početnik. Drugog dana testa njegov zaostatak iznosio je samo 0,6 sekundi u odnosu na najbržeg vozača.

Džek Miler je nasledio Petrućijevo mesto u Pramac ekipi što znači da će od sada voziti GP19 Ducati i biti zadužen za tesitranje novih delova. Miler je drugog dana test pokazao da ume da bude na vrhuncu zadatka završivši dan na četvrtoj poziciji.

Suzuki se takođe fokusirao na testianje novog agregata jer sledeće godine nemaju više povlastice zahvaljujući odličnim rezultatima koje su ostvarili u toku sezone. Suzuki je doneo snažniji agregat koji prema Rinsovi rečima ima više snage u celom rasponu obrtaja. Jedini problem je sad ukrotiti svu tu snagu jer motocikl proklizava pri izlascima iz krivina. Rins je izjavio da je zadatak da na sledećim testovima pokušaju da poboljšaju prijanjanje zadnjeg točka kao i da učine isporuku snage uglađenijom. Novi agregat koji je GSX-RR dobio je dosta agresivan i Suzuki će morati da pazi da ne ponovi grešku od pre dve sezone kada su odabrali pogrešnu konfiguraciju agregata.

Rins
Suzuki na test doneo snažniji agregat

Otežavajuća okolnost za Suzuki je ta što je Rins jedini zaduženi za razvoj. Iz Moto2 klase u MotoGP došao je Mir koji se dobro prilagođava novom motoru. Mir je drugog dana testa imao dobra vremena, ali biće potrebno još vremena da bi videli šta može da uradi u MotoGP klasi.

Mir

Aprilia nastavlja svoju muku, na test su doneli novu šasiju i agregat, Aleš Espargaro bio je relativno zadovoljan novim agregatom. Što se šasije tiče, Aleš je dao diplomatski odgovor sa rečima da nova šasija nije super dobra, ali da će joj pružiti još jednu šansu na Herezu.

Janone je na testu doživeo dva pada za koja je rekao da su se dogodila jer još nije dobro upoznao motocikl, ali je rekao da treba da se radi na prednjem delu motocikla. Videćemo šta će sledeći test na Herezu doneti, ali je jasno da Apriliji hitno trebaju dobri rezultati. Smit je napravio svoje prve krugove kao test vozač Aprilie.

Posle Lorenca Zarko je drugi vozač kojeg smo jedva čekali da vidimo na KTM u. Međutim Zarkova avantura u KTM nije počela onako kako se nadao. Sa testa je otišao blago frustriran, doživeo je dva pada od kojih je jedan bio prilično brz. Kao najveći problem Zarko ističe nedostatak povratnog osećaja pri kočenju i nagibima pri prolasku kroz krivine. Zarko je izjavio da su oba pada došla bez upozorenja i da je KTM RC16 jednostavno proklizao ispod njega.

Zarko
Izgleda da je RC16 mnogo lošiji motocikl nego što se Zarko nadao

Pol Espargaro je imao solidna vremena, ali to se može pripisati tome što ima dve godine iskustva na KTM u i cevastom ramu.

Tech3 ekipa prvi test na KTM u provela je na začelju tabele. Migel Oliveira se prilagođava MotoGP motociklu te je razumljivo da je potrebno malo više vremena da se savladaju sve tehničke pikanterije. Oliveira je shvatio da karbonske kočnice prilično jače grizu nego čelični diskovi, te je imao jedan prilično nezgodan momenat prilikom kočenja posle pravca kada mu se zadnji kraj našao prilično visoko u vazduhu.

Oliveira
Oliveira

Sijarin se poput Zarka prilično teško prilagođava na KTM, možda je nevolja u tome što su Zarko i Sijarin došli sa Yamahe za koju je opšte poznato da pruža prilično dobar povratni osećaj. KTM RC16 možda za sad nije konkurentan motocikl i ipak treba uzeti u obzir da je KTM tek dve pune sezone u šampionatu. Pri tome je ova godina bila katastrofalna za KTM zbog raznih povreda vozača, a u jednom trenutku je samo Smit vozio i razvijao motocikl. Od ovog testa KTM ima 4 vozača i nema sumnje da će razvoj teći mnogo brže, naročito ako uzmemo u obzir da KTM ima dosta jake sponzore.

Sijarin
Sijarin se poput Zarka muči da nađe dobar osećaj na KTM u

Za kraj treba spomenuti Rabata koji se vratio na stazu prvi put od Silverstona i one povrede zadobijene prilično nesrećnim spletom okolnosti. Rabat još nije potpuno oporavljen, ali ga je u svakom slučaju lepo ponovo videti na motociklu.

Sledeći MotoGP test vozi se već 28. Novembra na Herezu. Tada ćemo dobiti malo jasniju sliku oko napretka ekipa i vozača.

Za diskusiju o testu, preporučujemo vam da svratite do teme na forumu.

Rezultati prvog i drugog dana testa:

Rezultati prvog dana testa
Rezultati prvog dana testa
Rezultati drugog dana testa
Rezultati drugog dana testa

 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.