NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Valensija - Banjaja pobedom zatvorio sezonu

MotoGP Valensija – Banjaja pobedom zatvorio sezonu

-

To je to. Valensija je danas ugostila poslednju MotoGP trku u sezoni 2021 i počastila nas je dobrim trkama u sve tri kategorije. MotoGP trka, naročito njen završetak bili su emotivni, jer su se od svoje MotoGP karijere oprostili Valentino Rosi i Danilo Petrući. U Moto2 šampionatu rešeno je pitanje šampiona u trci koja je bila napeta u borbi za titulu, a u Moto3 šampionatu smo videli obračun između Akoste i Fođije.

Trkački vikend u Valensiji počeo je po kišnom i ne baš tako lepom vremenu. Srećom po vozače i navijače, kako je vikend odmicao, tako je i vreme bivalo sve lepše i lepše. Danas je sunce obasjalo stazu i vreme je bilo idilično za poslednji trkački vikend u sezoni.

Artigasu pobeda, incident između Fođije i Akoste

Odličnu Moto3 trku obeležilo je puno preticanja i zbijena grupa vozača. Akosta je veći deo trke bio na vodećoj poziciji ili u grupi od prva tri vozača. Delovalo je kao da Akosta ne želi da forsira ritam i da je štedeo gume čekajući sam završetak trke.

U poslednjem krugu Akostu je stigao Fođija i njih dvoje su započeli svoju privatnnu borbu. Ta borba se završital kontaktom u drugoj krivini. Fođija je na kočenju ušao sa unutrašnje strane Akoste i otišao je malo šire prisiljavajući Akostu da proširi putanju. Akosta nije želeo potpuno da ispravi motocikl i bio je blizu Fođiji. Fođija je još jednom podigao motocikl kako ne bi pao i tom prilikom je dotakao Akostu. Nakon kontakta Akosta je pao izgubivši šansu da dođe do još jedne pobede.

Incident između Akoste i Fođije najbolje je iskoristio Ćavi Artigas koji je u poslednjem krugu uspeo da dođe do pobede. Drugu poziciju osvojio je Garsija, dok je na trećoj poziciji završio Masija.

MotoGP Valensija
MotoGP Valensija – Rezultati Moto3 trke Foto/Source: MotoGP.com

Fernandez do pobede, Gardneru titula

Iako je imao prednost od 23 boda, Gardner nije imao nimalo laku trku. Dok se Raul Fernandez tokom cele trke nalazio na prvoj ili drugoj poziciji, Gardner je bio na desetom mestu. Raul Fernandez je morao da pobedi, a Gardner je morao da završi unutar prvih 13 pozicija, što se u jednom trenutku činilo upitnim.

Otežavajuća okolnost bio je i incident u prvom krugu zbog čega je trka prekinuta i kasnije ponovo nastavljena, ali u skraćenom formatu.

Raul Fernandez je uradio ono što je morao da bi bio u igri za titulu – pobedio je na trci. Tokom većeg dela trke Raul se borio sa Di Đanantonijom koji je trku završio na drugom mestu, dok je treće mesto osvojio Augusto Fernandez. Remi Gardner je trku završio na desetom mestu što mu je bilo dovoljno da osigura Moto2 šampionsku titulu.

Gardner i Raul Fernandez sledeće godine ponovo će biti timske kolega, ali u MotoGP Tech3 KTM ekipi.

MotoGP Valensija
MotoGP Valensija – Rezultati Moto2 trke Foto/Source: MotoGP.com

Ducati dominacija

Današnju MotoGP trku definitivno su obeležili Ducatijevi vozači. Banjaja, Martin i Miler bila su tri vozača protiv kojih ostali vozači nisu imali odgovor. Jedno su Mir i Rins uspeli delimično da im pariraju tokom prve polovine trke.

Rins je napravio grešku i pao sa treće pozicije dok je jurio Banjaju. Martin je vodio tokom prve dve trećine trke, a Banjaja ga je pratio u stopu. Tek u poslednjoj trećini trke Banjaja je preuzeo vođstvo odmah postavivši najbrži krug trke. Martin nije bio daleko iza Banjaje, ali nije uspevao da mu se približi i pokuša da preotme prvu poziciju.

Tokom poslednjih krugova Martin je imao problem u vidu sve bržeg Milera koji je bio na zadnjem točku Martinu. Ipak je Martin uspeo da sačuva prisebnost i da odveze fantastičan poslednji krug trke. Zahvaljujući brzom poslednjem krugu Martin je uspeo da odbrani drugu poziciju.

Inače, ovo je prvi put da je Ducati na podijumu osvojio sve tri pozicije. Zabrinjavajuća stvar za ostale vozače je to što je Ducati do ovog uspeha došao na stazi koja više favorizuje upravljivije motocikle. Očigledo da je Ducati itekako napredovao u odnosu na ostale proizvođače i ako je suditi po rezultatima u poslednjih par trka, Banjaja i Ducati su favoriti za titulu sledeće godine.

MotoGP Valensija – Rezultati MotoGP trke Foto/Source: MotoGP.com

Ova sezona imala je svoje uzbudljive momente. Videli smo 8 različitih pobednika i 15 različitih vozača na podijumu. Dogodile su se i mnoge promene u sastavima ekipa, poput otkaza Vinjalesa u Yamahi i prelaska u Apriliju. Ovo je i poslednja sezona u kojoj smo imali prilike da gledamo Valentina Rosija. Posle 432 nastupa, 115 pobeda i 9 titula, Rosi je priveo svoju MotoGP karijeru kraju. Na svojoj poslednjoj trci završio je na desetoj poziciji.

Neobična i dobra MotoGP sezona ostaje iza nas. Već od sutra vozači i timovi pripremaju se za novu sezonu i za nove izazove koji nas očekuju. Zimska pauza potrajaće do 6. marta i trke u Kataru. Do tada nam ostaje da prebrodimo zimsku pauzu. Kao i do sada, trudićemo se da vas držimo u toku sa svim novostima koje se budu događale u MotoGP šampionatu.

Za komentare i diskusiju o poslednjoj MotoGP trci, možete i posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.